Örökös elnököt csinált Szalaiból az ombudsman?

2012. május 29. 12:50

Elég nagy a valószínűsége annak, hogy a Médiatanács jelenlegi elnöke és tagjai innen mennek nyugdíjba.

2012. május 29. 12:50
Polyák Gábor
Mérték Médiaelemző Postr

„Amennyire a kétharmad most semmiféle garanciát nem jelent a jogállami elvek érvényesülésében, annyira megbénítja az intézmények működését minden más politikai felállás mellett, feltéve persze, hogy a magyar politikai kultúra alapjaiban nem változik. Úgyhogy elég nagy a valószínűsége annak, hogy a Médiatanács jelenlegi elnöke és tagjai innen mennek nyugdíjba.

A Menczer-féle módosító úgy mellesleg egy-két szövegszerű pontosítással eloszlatta az alapjogi biztos félelmeit a két elnök egyidejű működésével kapcsolatban. Köszönjük, Szabó Máténak és Menczer Erzsébetnek egyaránt.

De mi köze mindennek a médiakínálat egyoldalú befolyásoláshoz és a Médiatanács függetlenségéhez? A világon semmi. Talán szerencsénk is van, hogy végül az Alkotmánybíróságnak nem kell foglalkoznia Szabó Máté indítványával. Az Alkotmánybíróság néhány szakaszt alkotmánysértőnek talált volna, azt az Országgyűlés megint kijavítja, és ettől kezdve ki merné megkérdőjelezni a Médiatanács függetlenségét. Az indítvány arra nem volt alkalmas, hogy Alkotmánybíróság olyan szélesen értelmezze az abban megfogalmazott aggályokat, hogy a Médiatanács megválasztására, összetételére vonatkozó teljes szabályozást vizsgálja. És persze egy ilyen vizsgálatnak is lennének kockázatai. Hajlamos az Alkotmánybíróság túl komolyan venni az olyan lózungokat, mint hogy a Médiatanács tagjai nem utasíthatók, és csak a törvénynek vannak alárendelve. A valóság pedig nem alkotmányos kérdés.

Gyakran hallom azt az érvet, hogy kétharmados parlamenti többség mellett a kormánypártok miért ne tehetnék meg, hogy a saját delegáltjaikkal töltik fel a médiahatóságot, a fentiek szerint ráadásul örök időkre. A kérdés maga is a demokrácia teljes félreértését jelenti. A kétharmad egyébként sem válasz mindenre, de a média ügyeivel kapcsolatban végleg elfogadhatatlan, mint végső érv. Hiába szerez egy párt kétharmados többséget, a média igazgatását az Alkotmánybíróság gyakorlata és az Emberi Jogi Bíróság döntései alapján úgy kell kialakítani, hogy abban a parlamenti erőviszonyoktól függetlenül érvényesüljön a társadalmi, de legalább a politikai sokszínűség. Ez fontos garanciája ugyanis annak, hogy a kétharmados többség a nyilvánosság manipulálásával ne korlátozhassa a választók szabad választási lehetőségét, és adott esetben a kétharmad is leváltható legyen. Mindazok, akik a médiaszabályozást a pluralizmus biztosításának elengedhetetlen eszközeként látják, de nem tartják elfogadhatatlannak a Médiatanács jelenlegi szabályozását és összetételét, szakmailag hiteltelenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nick:Hornby
2012. május 30. 10:48
Polyák uram, az fáj magának, hogy nem maga lesz a nyugdíjas médiatanács tag. Azt meg elhiszem, hogy fájdalmas, de lássa be, ha marad a maszop, maga is jó sokáig maradt volna az ortt körül! Na, az lett volna az igazságos, úgy- e?
Naumov
2012. május 30. 10:44
Először is megnéztem mi ez a Mérték Médiaelemző, mert eddig még nem hallottam róluk Majtényi nevénél kissé felhúztam a szemöldökömet, Harasztinál és Fleck Zoltánnál csuktam is befelé az oldalt azzal a lendülettel (2012-t írunk, urak... minimum egy évtizeddel túl vagyunk azon az időszakon, amikor bármelyik politikai oldal holdudvarának tagjai utoljára független elemzőként tudták eladni magukat)
nyugalmazott tanár
2012. május 30. 09:45
Sokáig tart még a médiában ez az unalmas köldöknézegetés? Kit érdekel, hogy meddig?
Nemhivo
2012. május 30. 04:04
Valóban így van....a hülyéknek tényleg nem az a fontos, hogy mit mond valaki...hanem CSAK az, hogy ki mondja... ...nehogymá gondókodni is keljen!..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!