Eddig bírták a bankok, de a prés erősödik

2012. június 17. 10:56

Sok országban az állam már vissza tudta venni a bankrendszerbe bepumpált pénzeket, míg Magyarországon a kormányzat rengeteg pénzt szedett ki a bankrendszerből.

2012. június 17. 10:56
Brückner Gergely
Véleményvezér

VV: Ugyebár a külföldi vállalatok és a hazai bankok nem szavaznak, ezért aztán úgy tűnik, a kormány is mintha kevésbé törődne az problémáikkal. Mennyire látod élesnek a külföldi vállalatokkal szembeni ellenségességet? Csak retorikai fordulatról van szó, vagy valós kormányzati tevékenységről?

BG: Aligha kérdéses, a magyar kormány az elmúlt két évben szokatlan eszközökkel, ráadásul mindenfajta konzultáció és egyeztetés nélkül lépett fel a multinacionális vállalatokkal szemben. Gondolhatunk az erőszakos reprivatizációkra, a szektoradókra, vagy például a bankokat sújtó végtörlesztésre. Hogy miben, kinek volt igaza, vitatható. Egy rettentően túlárazott szolgáltatást nyújtó francia vizes cég, a korábban óriási marzsokkal és indokolatlan egyoldalú szerződésmódosításokkal is extraprofitokat bezsebelő lakossági bank biztosan megregulázható, ám a nyugati befektetők büntetése, a magyar gazdasági növekedést visszafogó túlzott terhek mindenkinek hátrányosak. Azt pedig senki nem tudta előre felmérni, de a magyar kormány egészen biztosan elmérte, hogy a vállalataik nyúzása miatt is megbántott osztrákok, németek, franciák, belgák milyen kőkeményen vissza tudnak vágni mindenféle politikai kérdésben, uniós ügyben.

VV: Meddig bírja még a magyar bankrendszer a folyamatos terhelést és milyen hátulütői lehetnek rövid, illetve hosszú távon az ő sarcolásuknak?

BG: Sajnos ez egy elég szomorú képlet. A bankok egy része két év alatt többet veszített, mint amennyit magyar jelenlétük alatt összesen keresett. A tulajdonosok elmenni nem nagyon tudtak eddig, bankot eladni ma nehéz, bezárni szinte lehetetlen, a jobb idők reményében hát a zsebükbe nyúltak. Ám addig is alkalmazkodnak, például kevesebbet hiteleznek, magasabb felárral adnak pénzt a magyar vállalatnak, lakosságnak, államnak. Sajnos hitelek nélkül nincsen beruházás, nincsen gazdasági növekedés, nincsen munkahelyteremtés. Miközben Európában eddig viszonylag sikeresnek tűnik a 2008 óta meglépett állami bankkonszolidáció, és sok országban az állam már vissza tudta venni a bankrendszerbe bepumpált pénzeket, addig Magyarországon a kormányzat rengeteg pénzt szedett ki a bankrendszerből. Csak nehogy a folyamat éppen fordított legyen, előbb az állam pénzt szed ki, majd egy igen méretes állami konszolidációval menthető csak meg a végletesen legyengült bankrendszer. Még korántsem tartunk itt, eddig bírták a bankok tulajdonosai, csak a prés nem enyhül, hanem hónapról hónapra erősödik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zuzu Petals
2012. június 18. 01:44
A Malom és kereszt című filmet meg soha nem fogom megnézni, sőt holnap elmondom a cégnél is, hogy senki ne tegye - ezért a retardált hangos reklámért.
1120
2012. június 18. 00:48
"...a vállalataik nyúzása miatt is megbántott osztrákok, németek, franciák, belgák milyen kőkeményen vissza tudnak vágni mindenféle politikai kérdésben, uniós ügyben." Nocsak, nocsak...szóval Magyarországon minden olyan kérdésben uniós normák uralkodnak, amelyekben eddig pellengérre lettünk állítva, csak hát "megbántódtak" a fenti nemzetek? Azért szép dolog, hogy a hosszú hónapok óta tartó rágalomhadjáratról most már "odaát" is elismerik, hogy a "megbántódás" szülte... "Aztakurva!" Hova köpjek, te retek? Egyáltalán: azon kívül, hogy "elmentek ti mind a ......................................................-ba! Oda!" még mit lehet erre egyáltalán mondani?! Nagyjából semmi olyat, ami tűri a nyomdafestéket...
GregusZ
2012. június 17. 21:52
BAnkok állománya végletekig arra van kiképezve ,hogy higgyen abban amit tesz ,hogy erkölcsi normáikat lealacsonyítsák a bankok(munkaadójuk) szintjére és bízzanak abban aki a fizetést adja,undorító és eszményien hányinger keltő az a képmutató és szánalmasnak sem minősíthető ajvékolás amit folytatnak eme pénzintézetek.Nem akarok a tényekre kitérni de kérdezzük meg mennyit keresnek a banktisztviselők?? megsúgom nem 120nettót...és miért nem kell csodálkoznunk??? mert mi tesszük azzá a valóságot ami..Kispolgár nem ért a jog és pénzügyi csürcsavarás nyelvén ,egyszerűen élni akar..mert az emberekben manifesztálódik alapigazságként ,hogy azért élnek ,hogy dolgozzanak nem azért dolgoznak ,hogy éljenek .Nálunk itt a hazugságok és szemfényvesztés országában azért dolgozunk,hogy dolgozhassunk....az önmegvalósítás az ELIT privilégiuma ...a miénk szélmalomharc...
Netuddgi
2012. június 17. 20:35
Szegény, szegény bankok. Elképzelem, ahogy holnptól tömegesen csukják be a fiókokt és százával eresztik szélnek a havi milliós nettó keresetű managereket, mert nem telik a fizetésükre. És persze a devizahitelesek meg sem vett valutáján is akkorát buktak, hogy még mindig fizetik. Hát ez igen kevéssé valószínű Gergő bazd meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!