Milyen szakmát ne válassz ma Magyarországon? 1. rész: az újságíró

2012. július 02. 14:01

Ma Magyarországon, komolyan vehető lapnál nincs újságírói vagy szerkesztői állás – sem az online, sem az offline piacon.

2012. július 02. 14:01
Ember Zoltán
Player

„Ma Magyarországon, komolyan vehető lapnál nincs újságírói vagy szerkesztői állás – sem az online, sem az offline piacon. A külsős munkák elfogytak, a különféle újságíró iskolák képzései a vicc kategóriába tartoznak. Akit egyszer elbocsátanak, nemhogy állást, de külsős munkát sem talál, mivel a kiadók a belsősökre terhelik (fizetésük keretein belül) a korábban külsősöknek kiadott pluszmunkákat. Van olyan vidéki lapcsalád, ahol az újságíróknak értékesítőknek is kell lenniük, ha meg akarják tartani állásukat, ami borzasztó.

Újságíró bárkiből lehet, aki jól ír, nem hülye, és helyén van a szíve (bár ennek az ellenkezője is igaz). Aki ma újságíróként kívánja magát definiálni, annak viszont teljesen mindegy, hogy milyen platformon dolgozik. Lehet ez a Facebook, a Tumblr, egy szerkesztőség, vagy a saját blogja. Hivatásos újságíróként viszont kizárólag a három piacvezető online lapnál fog tudni megélni Magyarországon. A vegetáló nyomtatott lapok ugyanis sehol nem vesznek fel kezdőket, feltéve, ha nem vagy csókosa valakinek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2012. július 03. 11:57
Amint azt a munkaerőpiaci statisztika mutatja, nincs túl nagy választék. Pont az általád felsorolt szakmákban aztán végképp!
magnamater
2012. július 03. 11:44
Ez hát a baj, nem a médiatörvény! Állásukat félrik a drágák, nem a szólásszabadságot!
OmegaMale
2012. július 03. 11:44
"Ma Magyarországon, komolyan vehető lapnál nincs újságírói vagy szerkesztői állás – sem az online, sem az offline piacon." Keményen megdolgoztatok a kihalásért. Akció és reakció. Ok és okozat. A sok hazugság, a sok ferdítés, alákérdezés, szelektív látás és hallás. Eddig is tudtuk, hogy a valóság az nem csak úgy történik, azt *csinálják*. Nos, ehhez Ti csak egyszer használatos eszközök vagytok. Élvezzétek, amíg elhasználnak Benneteket. Publicans SUCK ass! XD
krisztoforo48
2012. július 03. 11:43
Viszont jó hír az,hogy bőven van választék!El lehet menni lakatosnak,esztergályosnak,kőművesnek.Egyszóval valami hasznos szakmára,mert a jelenlegi újságírás csak kárt okoz,nagyon kevés kivétellel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!