Pofára esett-e az Apple, vagy sem?

2012. július 26. 10:46

Összeomlás, katasztrófa nincs, kijózanodás viszont igen.

2012. július 26. 10:46
Somi András
Dotkom

„Az Apple tegnapi gyorsjelentése főbb vonalakban visszaigazolta a kétségeimet, nagyjából az rajzolódik ki a számokból, amiről már írtam tegnap, sőt, kicsit talán még negatívabb a kép itt-ott. Az árbevétel és főként a profit terén sikerült kövér csalódást okoznia a cégnek, és az iPhone üzletág teljesítménye sem volt igazán acélos a korábbiakkal összevetve. Összeomlás, katasztrófa nincs, kijózanodás viszont igen.

Teljesen érthető és jogos is, hogy a céget főként termékoldalról követő blogok miért tekintik pozitívnak a negyedévet (a Plastik, az Appleblog, és Handrás nagyjából hasonló hangvételű posztot írt). 26 millió iPhone talált gazdára kb. 16,2 milliárd dollár értékben, a 17 millió értékesített iPad 9,2 milliárd dollárt hozott a konyhára, a többi ezzel-azzal meg 35 milliárd dollár volt az árbevétel, közben meg a készpénzállomány egyetlen negyedév alatt a Nokia teljes piaci kapitalizációjával bővült. Brutális nagy számok ezek, tényleg sok cég megirigyelné, nem is vitatkozom ezzel.

Más a helyzet viszont tőzsdei szemmel. Furcsa dolog a várakozások szerepe a tőzsdei reakciókban, pláne egy olyan cégnél, ahol azt szoktuk meg, hogy vastagon túlszárnyal mindenféle elképzelést az eredmény. Ha lehet, még talán nagyobbat üthet egy botlás, ha 2003 óta csak a második ilyen esetről van szó. Ahogy tegnap is írtam, most ráadásul nem egyetlen termékvonalnál, hanem sokkal inkább makro szinten jelentkeznek problémák, és nem biztos, hogy a következő negyedév azonnal feledteti a mostani lassulást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!