Ötletkommunizmus van, a lényeg, hogy valami jó jöjjön ki

2012. július 17. 14:10

A Riszpekt Ház nézettsége pedig azt mutatja, hogy az embereket igenis érdekli a politika, ha nem szárazan és unalmasan beszélnek róla.

2012. július 17. 14:10
Plankó Gergő, Tamás Bence Gáspár
e-MaSa

„Mi a műfaja?

PG: Nincs olyan, szerves fejlődés eredménye. Lehetetlen egyetlen jelzővel leírni.

TBG: TV show.

PG: Az elején viszonylag egyszerű, rövid, közvetítés jellegű volt, aztán jöttek sorra az ötletek, de még most sem állt össze a végleges forma. Vannak kétségeink, hogy mivel érdemes komolyan foglalkozni, jól súlyozzuk-e a témákat, milyen a végeredmény. Ráadásul kevés az idő, egész hétfő éjszaka dolgozunk, hogy kedd reggel kint lehessen az oldalon.

TBG: Ha a Riszpekt Ház egy tévének készülne, valószínűleg egy hét is rámenne a gyártásra. És továbbra is kérdés számunkra, mi számít műsornak. Egy hétfői parlamenti nap összefoglalója? Vagy az aktuális politikai ügy minél több szempontú bemutatása? És hogyan tálaljuk a témát? Viccesen, komolyan, vagy politikai bullshitként? A hasonló aktuálpolitikai, közéleti műsorokat készítő amerikai tévék és rádiók két-három perces blokkokat tesznek ki az internetre, nem ilyen hosszú adást, mint mi. Ez is foglalkoztat minket.

PG: Inspirál minket az amerikai Young Turks műsora, és Stephen Colbert is. És fontos ihletforrás a ma már kicsit lenézett Parabola meg a kilencvenes évek Maksa Híradója.

TBG: Ha egy politikai műsor komolyan veszi magát, az a kutyát nem érdekli, miközben a Házban őrületesen fontos események zajlanak. És az is félreértés, hogy a képviselők úgy tesznek, mintha munkájuk tekintélye és szelleme miatt a fellegekben járnának A Riszpekt Ház nézettsége pedig azt mutatja, hogy az embereket igenis érdekli a politika, ha nem szárazan és unalmasan beszélnek róla.

Néhány politikus szerint a Riszpekt Ház bulvárműsor, és »nem kell komolyan venni a fiúkat«.

TBG: Ez álságos érvelés. Csak azért próbálják lebulvározni, lebulvárkacsázni, hogy elhitessék a választókkal: ők mondják a komoly dolgokat, az újságíró meg csak tréfálkozik. Pedig mi vagyunk a híd köztük és a közömbössé vált közönség között.

PG: Én teljesen el tudom képzelni, hogy sokan szimpla bohóckodásnak veszik, amit művelünk.
(...)

Szabad a sajtó Magyarországon?

TBG: Amíg nincs szabad piac, addig nincs szabad média, ilyen egyszerű. Amíg az állam és az általa éppen kedvezményezett nagyvállalkozók ennyire torzítják a szabad versenyt, amíg államilag dotált háttéralkukon múlik minden, amíg »ha nem írsz rólam jót, nem támogatlak« alapon dőlnek el a dolgok, addig nincs miről beszélni. Igaz, az internetes újságok azért hoztak némi friss levegőt, a kényes ügyeket ma már lehetetlen folyamatos pártpropagandával megúszni. Eközben persze mindkét politikai oldalról támadják az újságírót, tisztában kell lenni a szerepünkkel.

Nyilván az újságírók is felelősek.

TBG: Egy jobb rendszer kimosná a gázos arcokat. Ha egy újságírónak nincs olyan szerencséje, hogy az Indexhez vagy az Origóhoz kerül, előfordulhat, hogy leadja a cikkét, aztán a fele teljesen másképp jelenik meg. És persze, mindenkinek megvan a felelőssége, hogy ebbe a slamasztikába kerültünk, és hagyjuk magunkat meghülyíteni. De azt se feledjük, hogy ezt a rendszert sokan találták ki és sokakat eltart.

PG: Nekem azzal nincs bajom, ha egy újságíró valamennyire elfogult, és tudni róla, melyik irányba.

TBG: Nincs politikailag semleges újságíró. Engem is folyton azzal üldöznek, hogy ugye objektíven írsz? Ha ez így menne, egy-egy témáról ugyanaz a cikk jelenne meg több lapban is. Én ebben nem hiszek, a véleményt lehet mértéktartóan kezelni. És mindenkinek azt javaslom, menjen a szabad piacra dolgozni, akkor az egészből kimarad.

Épp az imént mondtad, hogy nincs szabad médiapiac.

TBG: Persze, a hirdetők vonatkozásában az Index sem feltétlenül szabad, de maga az online műfaj még mindig viszonylag független. Hazamész, és csinálhatsz egy újságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bisque Béla
2012. július 19. 02:28
"Tamás Bence Gáspár, műsor, Plankó Gergő, " Plankolt Gergő? Nincs több kérdésem! :)))))))
Bisque Béla
2012. július 19. 02:28
Nem baj Andrej. Ilyen kapcaszagú balfasz nicknévtől amúgy sem lenne nagy orgazmus a dicséret! :)
johnnyrotten
2012. július 18. 20:34
Hübazmeg! Ha Andrejnek meg Egy Segg Elemnek tetszik, akkor nagyon gáz lehet! :-)) Mindegy, egyszer vetek rá egy pillantást...
kispufi
2012. július 18. 20:34
de az atv mennyei magasságáig nincs, ami felérjen. szabaccság, eltásak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!