Hősök

2012. augusztus 14. 11:25

Sokan háborognak, és tagadják a sportolóink (és más sportolók) teljesítményének jelentőségét, előbbre helyezve a személyes következményeit egy eredménynek.

2012. augusztus 14. 11:25
Caracalla
Konzervatórium

„Az eltelt hetekben a Magyarország szóhoz végre megint pozitív eseményeket társíthattunk mondatainkban, az országunkat képviselő sportolók közül sokan kiválóan, a várakozásoknál jobban szerepeltek az olimpián. Magyarország büszke lehet az elhozott érmekre, pontokra. Ehhez képest azt látom, hogy ismerőseim között többen nemhogy büszkék lennének erre, hogy a nemzetek közötti versenyben is megálltuk a helyünket, de egyenesen azt kívánják előmozdítani, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő.

Ugyan nem feltétlenül emlékszem helyesen, de Peking után mintha inkább a kétségbeesés lett volna a jellemző, nem egy általános – vagy dicsőíteni vagy pusztítani vágyó – megosztottság. Mindenesetre tény ami tény: sokan háborognak, és tagadják a sportolóink (és más sportolók) teljesítményének jelentőségét, előbbre helyezve a személyes következményeit egy eredménynek.

Talán nem függetlenül a gazdasági válságtól – van, aki a finanszírozásnál támadja az élsportot. Persze nem kell bedőlni az álcának, a ballibek jól ismert toposza az osszuk szét a szegények között, ám az igazi mondanivaló a vegyük el attól, aki valamit épít belőle, hogy ne legyen erre képes a jövőben, és adjuk oda olyanoknak, akik nem. (...)

Probléma az is, hogy az élsportolók kilógnak. Valami olyasmire képesek, amire a 10 év savanyodott újságírás nem készíti fel az embert. Valamiért megdolgoztak keményen, és azt elérték. Esetleg ha nem, csak a közelébe jutottak, akkor a következő éveiket is erre fordítják. Nem csak a tengés-lengés, a pillanatnyi élvezetek vezetik az életüket, hanem van valamilyen céljuk. És ezért tesznek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kesztió
2012. augusztus 14. 13:39
Hát ezt nem tudtam nem megírni: http://szabadter.wordpress.com/2012/08/14/nem-mind-fenylik-ami-arany/
brabant89
2012. augusztus 14. 12:46
"Persze nem kell bedőlni az álcának, a ballibek jól ismert toposza az osszuk szét a szegények között, ám az igazi mondanivaló a vegyük el attól, aki valamit épít belőle, hogy ne legyen erre képes a jövőben, és adjuk oda olyanoknak, akik nem." Hát igen. Milyen igaza volt K.L.-nek. Az ilyenek, akik nem tudnak örülni a nemzet sikereinek, vehetnének egy kötelet, meg kalapácsot, meg szeget, és lemehetnének a pincébe (vagy fel a padlásra) és felköthetnék magukat. Milyen jó is lenne nélkülük ebben a ballibmentes paradicsomban.
rumtzeiss
2012. augusztus 14. 12:25
A élsport értelmetlen, az olimpia diadal alulképezett tömegek mákonya, rövid ideig tartó endorfinfürdőt jelent csupán, semmi mást. Magasabb intellektusok számára mindez nem elég, ők többre, másra, delikátabb örömökre vágynak.
kesztió
2012. augusztus 14. 12:19
Na persze. bezzeg az az embertípus, aki hirtelen többnek képzeli magát csak azért, mert egy honfitársa dobogóra lépett, az ugye implicite tele van álmokkal és célokkal. Holott többet tett volna a nemzetéért, ha a 8 km-es úszást nem a karosszékben tunnyogva és magyarosan csípős csipszet nassolva nézi végig, hanem helyette inkább elszalad az uszodába és bár fél kilométert ő is lezavar az alatt az idő alatt. De aranyak bűvöletétől megrészegült nagynemzetinek hiába is magyaráznám, hogy az igazán nagy nemzeteknek nem feltétlenül élsportolói, „csak” sportolói vannak. Abból viszont sohasem lehet elég…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!