Tényleg „a cigányokkal van a baj”?

2012. augusztus 23. 14:41

Cigányozni, azt lehet, de az egyetlen valódi védelemtől, attól, hogy a rasszistáról elmondjuk, hogy rasszista, már megfoszt a törvény.

2012. augusztus 23. 14:41
Hont András
Hont András
hvg.hu

„A Helyi Téma uszít és hamisít, amiben persze nincs semmi meglepő, hiszen a lényegéből fakad. (...)

Írni kéne valamit, hogy ne maradjon említetlenül, és mert ezt a papírfecnit százezrek postaládájába tömködik bele. Annak azonban nincs túl sok értelme, hogy undort, dühöt legyűrve bizonygatni kezdjük, mint a már említett blog, hogy Choli Daróczi József nem azt mondta a vele készített interjúban, amit a címlapon rá hivatkozva állítnak. Fölösleges azoknak magyarázni, akik a napi betevő cigányozásra várnak, és azoknak, akik ezt kiszolgálják, hogy a lap – ha illethetjük ezzel a kifejezéssel – nem szövegösszefüggésből kiemelt, hanem hamisított.

A címadás viszont figyelemreméltó. Nem úgy hangzik, hogy »Baj van a cigányokkal«, hanem így: »A cigányokkal van a baj«. Tehát nem másokkal. Devecser és Cegléd árnyékában elég könnyű ezt úgy érteni, hogy a cigányokkal van a baj, nem a nácikkal. Amennyiben ott a Helyi Témánál őszinték lennének magukhoz, akkor ezt így le is írják. Akkor legalább tudnánk, kivel van dolgunk, de a magyar jogalkotók két évtizede annyira óvják a tapintatos beszédet, a médiaetikát, a jó hírnevet és a becsületet, hogy csak a náciról nem írható le, hogy náci. Cigányozni, azt lehet, de az egyetlen valódi védelemtől, attól, hogy a rasszistáról elmondjuk, hogy rasszista, már megfoszt a törvény, mert
rohannak a bíróságra, hogy adjanak nekik igazolást, hogy ők nem azok. Pedig de.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
himitsu
2014. május 24. 16:32
meg már csak azért sem igaz, amit mondasz, mert a börtönben is nagyobb a romák aránya, mint a társadalomban. Sőt! A mélyszegények közt is. De kívánom, menny le a sorra, és nézd meg milyen körülmények közt nőnek fel.
himitsu
2014. május 24. 16:32
és az nem zavar, hogy a mélyszegénységben élők nagyrésze cigány? Én nem hiszek abban, hogy a gettóból meg a rózsadombról ugyanazokkal az esélyekkel indul az ember az életnek. De félre ne érts! Én nem azt mondom, hogy a jelenlegi rendszer, a mostani állapot az jól van, vagy hogy a szoci idő alatt jó volt. Ha csak a segélyeket adjuk, olyan mintha egy feneketlen kútba öntenénk a pénzt. De az a probléma, ami a cigánysorokon előállt, vagy borsodban vagy szabolcsban van, az nem egy egyszerű cigánykérdés. Attól, mégha ők nem lennének nem oldódna meg a munkanélküliség, a társadalom elöregedése, az elszegényedés, a nyugdíjkérdés.
himitsu
2014. május 24. 16:32
Mit értesz mentális képességek alatt és miért alacsonyabbak azok a romáknál? Mutatok egy tanulmányt: http://bit.ly/HhzPZ6 Az egyik leglényegesebb mondat: These data suggest that those in the top fifth of the income distribution are around 2.75 times as likely to attend university as those in the bottom fifth. Ezért kérdem én, szerinted nem hozható összefüggésbe az, hogy kevés a romák közt az egyetemet végzett, azzal, hogy eleve a legszegényebb réteget alkotják a magyar társadalomban? Vagy van valami statisztikád, hogy hasonló körülmények közt élő magyar hányszor teljesít jobban egy románál? Kérdésedre pedig válaszul: igen, elkerülhetnénk az etnikumok közti összetűzést(és még most is elkerülhetjük), de attól még egy ugyan ilyen rothadó országban élnénk, mert a romákkal kapcsolatos problémák csupán tünetek, amelyek a többi általam vázolt problémával együtt léteznek.
himitsu
2014. május 24. 16:32
Én meg azt mondom, hogy ismertem egyetemet végzett romát. Akkor most előrébb vagyunk? Szerinted ezt jelenti egy komoly diskurzus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!