A Google németországi „fekete napja”?

2012. szeptember 06. 13:04

Új jogi védelemben részesülnek Németországban az online portálok tartalmai. Kérdés, nem vesztenek-e a kiadók többet a réven, mint amennyit a vámon nyernek.

2012. szeptember 06. 13:04
Paál Vince
médiatörvény.hu

„Új jogi védelemben részesülnek Németországban az online portálok tartalmai. A felhasználók bizonyos körének fizetnie kell. A szerzői jog reformjának részeként bevezetendő szabályozás szerepelt a 2009-es koalíciós szerződésben is. A kiadói szövetségek követelték ennek megvalósítását még ebben a választási ciklusban. (...)

Az új szabályozás következtében befolyó illetékekből az újságcikkek szerzői is részesülnek. A kiadók szerint mostantól az újságírás az interneten is biztos jogi alapokra helyeződik. A Bitkom viszont azt kifogásolta, hogy a szövetségi kormány egy olyan eddig senki által nem járt útra lép, amely rossz üzenetet küld a nemzetközi befektetőknek.

Az új törvény az online cikkekre történő sima linkkel való átirányításra nem terjed ki, hanem arra az eljárásra, amikor olyan portálok mint a Google News, a kiadók oldalára vezető link mellett a tartalomra vonatkozó rövid szöveget is megjelentetnek. Kérdés persze, nem vesztenek-e a kiadók többet a réven, mint amennyit a vámon nyernek. A nagy netes keresők révén ugyan elvileg bevételhez jutnak, de ha azok úgy változtatnak az üzleti modelljükön, hogy arra már ne terjedjen ki a szabályozás, akkor ez a bevétel is kétséges, és azok a látogatók is elmaradhatnak, akik csakis az érintett keresőkön keresztül jutnak el a kiadók netes oldalaira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!