Búcsú Magyarországtól

2012. október 03. 13:59

Semmi sem kétségbeejtőbb egy ország jövője számára annál, mint amikor a fiataljai máshol képzelik el az életüket.

2012. október 03. 13:59
Benei Péter
hvg.hu

Miért dönt úgy egy fiatal, tehetséges és sikeres magyar, hogy más országban kezd teljesen új életet? Legtöbben azt a választ adják, hogy a pénzügyi okok miatt: jobbak a fizetések. Ez igaz, de indoknak kevés. Csupán a teljes kilátástalanság esetén lesz az emigráció legfontosabb mozgatórugója a pénz. A legfontosabb indokok nem számszerűsíthetők és nem férnek bele Excel-táblákba.

A mindent átható és átitató provincializmus és cinizmus, amely megmérgezi a kreatív és értelmes fiatalok gondolkodását, nehezen megfogható. Leírhatatlan, mégis mindannyian érezzük, és jellemtől függően valamennyien részesei vagyunk. Évekig próbálkoztam azzal, amivel a legtöbb kortársam: felépíteni egy baráti védőburkot. Egy mikroközösséget, amely immunitást ad a körülöttünk tomboló, elképesztően igénytelen közgondolkodás ellen. Ez azonban szélmalomharc, mert előbb vagy utóbb a lelkesedés utolsó szikráját is kiöli az emberből a mélybe rántó kilátástalanság. Mindenhol ott van: a boltban, amikor szolgáltatni képtelen eladók beszélnek a vásárolni képtelen emberekhez. A járműveken, ahol közlekedni képtelen emberek zsúfolódnak össze türelemre képtelen emberekkel. A hétköznapi élet mellett a szakmai és üzleti közösségeket is áthatja a provincialitás, a korrupció, a tipikus magyaros »okoskodás«. Ezek mind a kilátástalanságból táplálkozó emberi feszültségekben jelentkeznek. Feszült a levegő, amit belélegzünk.

Rengetegen mennek el, mert kiszámíthatatlanok a pénzügyeik. De a tervezésre alkalmatlan életkörülmények nem csupán csak bevétel-kiadás alapján értelmezhetőek. Hogyan tervezzen bárki is egy olyan országban hosszú távra, amely annyira instabil mind gazdaságilag, mind politikailag, hogy az ember azon se lepődne meg, ha másnap statáriális kijárási tilalmat és kenyérjegyeket vezetnének be. Persze arra is hasonlóak az esélyek, hogy a régió éllovasává válva a demokrácia keleti bástyája lesz az ország. Jó, erre mégis csak kevesebb esély van...

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szürkefarkas
2012. október 04. 06:06
A bal-lib oldal, és eu. karöltve az usa.-val kilátástalanná tette Magyarországon a fiatalok jövőjét. De az nem mai probléma, ez Trianon óta halad a maga sanda, sunyi módján.
ciseaux
2012. október 03. 20:35
A HVG sír, mert a fiatalok elmennek innen? Talán ha nem támogatták volna az SZDSZ-t, a Hornékat, a D-209-est, az öszödi rémet meg a Wallis-Bambit, nem a pénzvilág lenne az uruk, ha nem az ország kiárusítását, eladósítását és kolónializálását tartották volna fontosabban a hazai kisvállalkozásokkal szemben, ha nem az egészségügy piacosítását nyomták volna 1000rel, ha nem hülyéznének le minden magyar érzelmet és tartalmat, ha figyelmeztetnek az államadósság növekedésével járó katasztrófára, ha nem az IMF-EKB pártján állnának ellenünk, ma lenne iparunk és mezőgazdaságunk, ahol lennének munkahelyek, és nem kéne mosogatni, takarítani, szobát festeni valamilyen "nyugati" bérért, vagy svédül tanulni nőgyógyásznak, norvégul olajfúrónak, németül berlini metró-építőnek...
lavor
2012. október 03. 20:28
Baromság. Arról hogy a szerző egy szerencsétlen, és rossz emberek vették körül, arról nem az ország tehet. Ha az anyagiak miatt megy ki vki, akkor az ok, de ha vki a fent említett okok miatt megy ki, akkor az egy barom. A barom az barom marad Magyarországon, Angliában, és Mongóliában is, akárhol...saját magától nem tud megszabadulni.
Peter8811
2012. október 03. 20:03
Bajnai lesz a következő Hitler már mögötte- áll az imperialisták nagytöke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!