Védhető-e a haza piaci alapon?

2013. január 24. 18:45

A kötelező sorkatonai szolgálat 2004-ben történt eltörlésével a magyar társadalom lényegében kiszervezte a honvédelmet, azaz ez a fontos közös feladat alapvetően piaci környezetbe került.

2013. január 24. 18:45
Felcsuti Péter
Magyar Narancs

Mindezt egyáltalán nem vitatva a kérdés az, hogy teljesen rendjén van-e, hogy a haza védelmét a piacra bízzuk. Természetesen sok más olyan eset is van, amikor piaci megoldások vesznek át olyan szerepeket, amelyek kapcsán erkölcsi érzékünk berzenkedik a piaci megoldásokkal szemben. A kérdést nem én tettem fel, hanem Michael Sandel, harvardi egyetemi morálfilozófus professzora, akinek az előadásait szerte a világon diákok tízezrei hallgatják, többek között a youtube-on is. Az előadásai alapján íródott könyv, Justice, to do the right thing (Mi igazságos és mi nem, a helyes cselekvés elmélete és gyakorlata, Corvina, 2012) egyebek mellett az önkéntes (zsoldos?) hadsereg morális problémáival is foglalkozik. Az Egyesült Államokban, amely sűrűn vív háborút, akár egy időben többet is, ez természetesen sokkal élesebb kérdés, mint nálunk. De azért számunkra sem érdektelen, hogy az USA-ban többnyire az alacsonyabb jövedelmi helyzetű családok fiai és lányai állnak katonának. Nem lennék meglepve, ha ez nálunk is így lenne, ami azért érdekes kérdéseket vet fel az erkölcs és az esélyegyenlőség kérdését illetően (t.i helyes-e, hogy a szegényebbek inkább döntenek olyan szakma választása mellett, amely életük kockáztatásával jár).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2013. március 09. 00:22
"Mégis, kik és miért lettek öngyilkosok a katonaságnál? Azok, akik számára nem volt természetes, hogy lumpenproletár családokból származó suttyók parancsára kell a WC kagylót pucolniuk" Ezek később is öngyilkosok lettek volna.
galamus
2013. március 09. 00:03
A felvetés egy jellegzetes példa az alattomos álokoskodásra. A sorkatonaság eltörlése elsődlegesen valóban nem gazdasági, hanem morális kérdés, mégpedig oly módon, hogy a sorkatonaságot morális okokból kell megszüntetni még akkor is, ha az gazdaságilag nem indokolt. Persze, aki nem ismer mást, mint a pszichotikus fegyelem és a pszichopata szabadosság kettősségét, annak valóban felfoghatatlan, hogy sokan miért tiltakoznak a kötelező katonai szolgálat ellen. Az ilyen ember inkább állat, mint ember, ezért nincs tapasztalata az ésszerűség önfegyelméről, amivel a katonaság parancsuralmi rendszere ellentétes. Mivel nincs olyan egyénisége, ami nemes minőségű és nagy kiterjedésű lenne, érthető, hogy azt másoknál sem képesek tiszteletben tartani. Ha elismeri is az egyéniséget, azt kizárólag az elnyomásra alkalmas hatalom (izomerő, határozott fellépés, pénz, rang, kapcsolatok, stb.) alapján teszik, az pedig, hogy az a besorozott fiatal egy érzékeny és intellektuális fiú, semmit nem jelent neki, illetve a gyengeségnek egy alantas módban működő megvetésére készteti. Mégis, kik és miért lettek öngyilkosok a katonaságnál? Azok, akik számára nem volt természetes, hogy lumpenproletár családokból származó suttyók parancsára kell a WC kagylót pucolniuk, mialatt a katonatiszt lánya szabadon sétál a laktanya és a külvilág között. Ők felfogták ennek a rendszernek az embertelenségét, sokszor nem valamiféle gyermeteg önzésből adódóan, hanem azért, mert egészségesen fejlett individualitással rendelkeztek, amit a csordaemberek vagy észre sem vesznek, vagy ha megsejtenek belőle valamit, az irritáló hatást fejt ki rájuk.
kjkj945
2013. január 25. 19:08
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rendfokozat http://www.police.hu/data/cms326544/rangjelzesek.pdf http://rht.netai.net/docs/ss.pdf http://users.atw.hu/trekhz/startrek/archivum/egyeb/rangjelzes.html http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/living-history/uploads/orosz_rang_1943-45_color.jpg
Kvasztics Fedor
2013. január 25. 09:17
Egy férfi értsen a fegyverhez, legyen valami alapfokú kiképzése. Az ország érdeke is ezt kívánja. A hivatásos hadsereg adott esetben kevés az ország megvédéséhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!