Nem értek az ultimátum nyelvén

2013. január 24. 08:30

Különös tünete a közélet morális válságának, amikor azok vonják kétségbe, hogy le akarjuk váltani a jelenlegi rezsimet, akiknek „megköszönhetjük” Orbánék teljhatalmát és a szélsőjobb megerősödését. Interjú.

2013. január 24. 08:30
Schiffer András
Schiffer András
NOL

- Önnek mennyire fontos az Orbán-kormány leváltása?

- Minden épeszű ellenzéki erő elsődleges célja a jelenlegi kormány leváltása. De az sem mindegy, mi jön utána. Ha egy alkotmányoson aláaknásított területen próbál majd meg egy olajfa-koalíció egy erős fideszes–jobbikos ellenzékkel szemben kormányozni, az ugyanazt hozhatja magával, mint Szlovákiában. A szélsőségesekkel összeálló Robert Fico leváltására szerveződött koalíció gyors bukása után a megerősödött Fico tért vissza. A 2002 és 2010 közti kormányzásért felelős politikusok, tanácsadók, beszédírók ott ülnek a Haza és Haladás, a DK és az MSZP vezérkarában; legkevésbé épp az utóbbiban. Korábbi politikájukból kiindulva nehezen tudom elképzelni, hogy velük távlatos, kormányzati ciklusra kiterjedő konszenzust építsünk ki. Teljesen mást gondolunk a fejlesztéspolitikáról, a devizahitelkrízisről, mi visszaszorítanánk az elmúlt húsz évben uralkodó energialobbit, a nagybirtokokat, a mezőgazdasági nagyüzemeket, ők nem. Nem látom a közös felületet. Amikor Oszkó Péter nyilatkozik az egykulcsos adórendszerről, az az érzésem, hogy ők hamarabb találnak hangot Urbán László anyapártjával, a Fidesszel, mint mi akár a mai hatalommal, akár a korábbival. Különös tünete a közélet morális válságának, amikor azok vonják kétségbe, hogy le akarjuk váltani a jelenlegi rezsimet, akiknek »megköszönhetjük« Orbánék teljhatalmát és a szélsőjobb megerősödését. Egy tekintélyelvű rendszer nem a semmiből pottyan alá: a nyomor, a reménytelenség, a demokratikus intézmények hitelvesztése ágyaz meg neki. Épp ezért az LMP azzal szolgálja a kormányváltást, ha politikai otthont kínál azoknak, akik úgy akarják elküldeni a Fideszt, hogy nem a fideszes önkény előidézőitől várják a megváltást.

- És mekkora a közös felület a Fidesszel? Akár egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel?


- A centralizált demokrácia, az önkényuralmi megoldások és a részvételi demokrácia, a kaszárnyakapitalizmus és a globalizációkritika közt nincsen érintkezési pont. Abban egyébként konszenzus van a párton belül, hogy a jelenlegi parlamenti pártok és az elmúlt húsz év szereplői közül senkit nem tudunk természetes szövetségesnek tekinteni. Szimbolikus jelleggel világossá tettük, hogy az elmúlt húsz év egyetlen volt miniszterelnökének jövőbeni kormányában sem kívánunk szerepet vállalni. Nekünk nem mindenek feletti célunk, hogy kormányra kerüljünk. Az Orbán nélküli Fideszről pedig csak Torgyán József legendás hasonlata jut eszembe: az olyan, mint a vőlegény szerszám nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rommy
2013. január 24. 16:41
ha csak egyszer felemelnék a szavukat,egy megvert megalázott magyar mellett! ha nem csak a pc meg a taszos baromság ömlene belőlük már akkor sokan gondolkoznának egy rájuk adott szavazaton
OberEnnsinnen
2013. január 24. 16:31
A politikai kultúra eljutott egy bizonyos ponthoz, amikor a minőség, következetesség, megbízhatóság kerül nem csak árnyaltan képbe. Schiffer - nem tudom - érzékeli-e ezt. Ha igen, s tudatosan, átgondoltan építkezik legalább ami a lényeget illeti, - hosszú távon a jövője nem riasztó. Valamit ki kellene találnia a vidéket illetően. Pl. az ilyen időszakok - parlamenti szünet - kitűnően alkalmasak lettek volna egy kis vidékjárásra. Legalább egy A/4-esen már régen meg kellett volna fogalmazniuk az LMP lényegét.
GáborGábor
2013. január 24. 15:56
Schiffer rulez, csak az az LMP nevű kolonc ne lenne a hátán... Legalábbis az LMP Jávor/Karácsony féle szárnya, akik miatt hiteltelen a schifferi függetlenségi politika... mert mi lesz, ha egyszer mégis a jávorok kerekednek felül??? Viszik az LMP-s szavazatokat a Mesterházy, vagy a Bajnai kormány megalakulásához????? Mi lesz, ha az a semleges/mérsékelt jobb szavazat mégis a Mesterházy/Bajnai/Gyurcsány nagykoalícióban landol????? Ezt a jobbosok nem fogják megkockáztatni, így az LMP potenciális szavazóinak 4/5-ét elriasztja a Jávor/Karácsony duó... Kár érte... És ez csak úgy lenne orvosolható, ha Schiffer kitolná/kizárná őket a pártból, de ehhez meg Schiffer túlságosan is demokrata, és úriember... És az lesz a vége, hogy a gaz, a pudva be fogja nőni a veteményest, amibe sajnos a nemes növények fognak belepusztulni előbb, és nem a gaz... de hát minden és mindenki így jár, ahol elszaporodnak a paraziták...
antioxi
2013. január 24. 14:25
Nagyon nyomják az LMP-t a Bajcsányi-féle anarcho-liberál-mixtúrába. Vajon Schiffer (aki normális fazon) és hivei mennyire fognak tudni ellenállni ennek. Valszeg nem sokáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!