Mi várható 2014-ben?

2013. február 27. 14:26

A Fidesz plakátján nem egyetlen megjegyezhető – ütős – mondat olvasható, hanem mindjárt három, egyik hervadtabb, mint a másik.

2013. február 27. 14:26
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„Alighanem azoknak a titkos kommunikációs szakembereknek lehetne valamiféle »kreativitási jutalmat« adni, akik a kiragasztottaknál és a napilapokban közölteknél érdektelenebb, azaz vizuálisan siralmasabb és nyelvileg együgyűbb plakátok kigondolására képesek. A Fidesz plakátján nem egyetlen megjegyezhető – ütős – mondat olvasható, hanem mindjárt három, egyik hervadtabb, mint a másik, a Jobbik az ócska és olcsó Fidesz–MSZP »szövetségbe forrt« népnyúzását véli szavazatmaximáló üzenetnek, és hát az MSZP… amelynek elnöke a minap mesélte, hogy élete első munkahelyéhez nem máshol, mint Horn Gyula szűkebb környezetében jutott, s ez bizony(ára) meghatározó élmény a számára. Az MSZP – mondjuk talán így – a Szanyi-féle viselkedési kódex, ízlésnorma és civilizációs világkép jegyében a gyűlöletkeltés legaljának ítélhető számítógépes megoldást választotta: az ellenfelek arcát undorítóvá és riasztóvá kell átrajzolni. Ez az üzenet persze a számukra jól ismert célközönségben bizonyára derűs helyeslést vált ki, ám a meggyőzendő »ingadozóknál« ez kevéssé tételezhető fel. Ezek a plakátok senkinek sem fontosak. (...)

A plakátolásnak ez a kényszeredettsége alighanem tünet – annak az állapotnak a jelzése, amelyben a pártpolitika a közeledő választás kihívása elé tekint. Találgatni kényszerülök, mint mindenki, aki nem otthonos a pártok belső ügyeiben (egyébként persze ki lenne a megmondhatója, hogy ezek a »titkok« kapnak-e szerepet majd a szavazás pillanatában) – a pártok nyilvános szereplései, a sajtó és az alkalmi közvélemény-kutatási adatok alapján kalkulálhat a közember. És természetesen politikai elkötelezettségének megfelelően, amely a legtöbbeknél nem tisztán ideológia, hanem elsősorban ízlés és megszokottság dolga.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
népoldali
2013. február 28. 16:02
Össze kell fognunk magyaroknak közös ellenség a z internacionalizmus,a liberális gazdaságpolitika,az europai unio uralma,és azok hazai letéteményesei ellen. Baloldaliak! ha igazán azok vbagytok,nem ejropa-liberális yuppi, akkor belátjátok hogy igazán baloldal csak nem zeti lehet.
Senye Péter
2013. február 28. 06:50
Azért jobb, ha meg sem közelítik az MSZP új honlapjának szintjét.
painkiller00
2013. február 27. 15:29
De kire lehetne szavazni? Mindenhol ott ólálkodnak az mszmp, szadesz rég leszerepelt politikusai. Azért sokan végig fogják gondolni, kire, vajon kire szavazzak. Semmi igazán új és élet és irányítás képes formáció nincs. Így, az idény kétharmadánál még mindenki veri a mellét, le a fidesszel, de ha jön az idő, kétszer is meggondolja, hová tegye az ikszét.
kjkj945
2013. február 27. 15:23
A lényeg megint kimaradt!!! "" Az ellenzékről, amelynek valódi politikai ellensúlyt kellene képeznie a következő választáskor, az a benyomása az embernek, hogy olyan, mintha a pártpolitikai előidőkben élne, amikor is még a nyilvános politikai részvételre jelentkezők képtelenek a valódi programalkotásra és az egymás közötti politikai nevező meghatározására. Mindegyikük energiáját kimeríteni látszik saját szervezeti emancipációja létrehozása – a többiek ellehetetlenítése árán. A régi keletűeké és az újaké egyaránt. És ami ehhez kapcsolódik, és aligha véletlenül, az az, hogy morálisan feddhetetlen társulat egyetlen sincs közöttük. Igaz, több mint naivitás volna ilyesmit számon kérni a politikai terében, de most a hatalomra áhítozó társulások nevesíthető vezetőinek mindegyike a kezelhetetlennél komolyabb támadási felületet mutat, a személyes és személyi hiteltelenséget. Tessék fölsorolni őket. És ez a szedett-vedettség maga is a legutóbbi választás során kinyilvánított közakarat következménye. A 2010-es választásnak szerintem a kétharmad mellett a legfontosabb – s a kárvallottak számára igazán megemészthetetlen – üzenete az volt, hogy a választói ítélet nemcsak a pártokat találta könnyűnek, hanem a személyeket is. Egytől egyig. S most, amikor az ellenzéki mozgalmak idétlen kampányakcióit látjuk (a határon túli magyar ügyek vagy a megemészthetetlen rezsicsökkentén „kezelésétől” a Kossuth címeres bohóckodásig, a disszertációkutatásig és – mondjuk – egy „közel állónak” vélelmezett „showman” elleni gyomorforgató akciózásig vagy olyasféle bíráló idétlenségek kiagyalásáig, hogy „nacionálpopulista demagógia”), akkor nyugtázhatjuk: azzal a politikával szemben, amely egy meglehetősen erős, koherens, következetes és gazdagon „tematizált” nemzeti politikára bátorítja a polgárokat, a puszta demagógia nem érvényesülhet. Remélhetőleg. A közvélemény-kutatások aligha bátoríthatják az ellenerőket. „A mai társadalom többsége ma még sajnos távol áll ettől a felfogástól” – rebegi búsan egy valahai – és természetesen kizárólag szakmai érvekkel operáló – szoclib pénzügyminiszter a napokban. Hogy melyik felfogástól? Mondjuk attól, amivel 2010-hez vezették az országot. És nem vették észre, hogy nemcsak egy ország választópolgáraival, hanem a magyar nemzettel kerültek szembe. A mai helyzetben – és ami ide vezetett ki tudja, hány év és évtized alatt – az ellenzék programtalansága szükségszerűnek mondható, részeseinek folyamatosan bebizonyosodó politikai távlattalansága sem nyugtalaníthatja túlzottan a törvényhozó és végrehajtó hatalmat. De ajánlatos azzal is tisztában lennie, hogy a bizalmi tőke megőrzése legalább akkora tét és feladat, mint a megszerzése. """"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!