Fordulat és félreform

2013. február 11. 08:48

Az MSZP-t az küldte a padlóra, hogy a pártvezetés végtelenül ostoba stratégiát eszelt ki a helyzet kezelésére. A láthatóan nem ebben a világban élő elitgárda teljes erővel letámadta az Indexet.

2013. február 11. 08:48
Gerényi Gábor
gg

„A tét nagyságára való tekintettel az MSZP újból megbízást adott Ron Werbernek, a 2002-es választások adu ászának, aki a mozgósítási módszerek gurujaként ismert, és aki 2002-ben meghonosította idehaza az adatbázis-alapú kampánymunkát.

Werber nagy elánnal vetette be magát a munkába, és saját módszereivel nekilátott, hogy az 580 fős, fiatalokból álló aktivistahálózatot alaposan felkészítse. Az egyik ilyen alkalomra sikerült bejuttatnunk az Index egyik újságíróját is - tulajdonképpen belső segítséggel, de a vezérkar tudta nélkül, ezt most már elárulhatjuk. Az ott készített legendás tudósítás pusztító erejűnek bizonyult.

Az április 9-én, húsvét előtti pénteken megjelent cikknek tulajdonképpen nagyon erős, végtelenül kellemetlen megállapításai nem is voltak. Tóbiás pártigazgató kimondta, hogy a győzelem érdekében nem érdeklik az etikai kódexek. Hát ezt eddig is sejtettük. Werber szcientológusok és hitgyülisek tömegszuggesztiós módszereivel tüzeli hallgatóságot. Gyakran így megy ez a sikeres szervezeteknél. A szocik folyamatosan a Fidesz szemére vetik az utcai politizálást, miközben ők maguk parancsolják az utcára aktivistáikat, hogy rohanják le az embereket. Volt már ilyen inkonzisztencia a magyar politikában, nem is egy. Mindez túlélhető lett volna.

Az MSZP-t az küldte a padlóra, hogy a pártvezetés végtelenül ostoba stratégiát eszelt ki a helyzet kezelésére. A láthatóan nem ebben a világban élő elitgárda teljes erővel letámadta az Indexet - Kovács pártelnök rendkívül éles szavakat használt, egy helyütt azt nyilatkozta, hogy most már érti, hogy az Index tudósításai miért állnak annyira távol a valóságtól, máshol lényegében elismerte cikkünk állításainak igazságát, de az újságírói etikával ellentétesnek nevezte a megtévesztő módszert, amivel az információt megszereztük. Ezzel párhuzamosan mozgósították a magát az ügyben később teljesen kompromittáló régi újságírószervezetet, a MÚOSZ-t, ott is az etikai bizottság vezetőjét, Halák Lászlót, a Magyar Televízió korábbi párttitkárát, hogy teljes szakmai súlyát vesse latba az Index elhiteltelenítése érdekében.

Az akció azonban közröhejbe fúlt; részben azért, mert túlságosan nyilvánvaló volt, hogy effajta módszereket számos neves nyugati újságíró használt már, ha olyan dolgokat kellett kideríteniük, amelyeket az illetékesek titkolni szerettek volna (a legnevesebb ilyen kollégáról, a német Günter Wallraffról egész estés mozifilm is készült, amit több magyar tévécsatorna is bemutatott korábban). Másrészt, nem maradt el az újabb visszacsapás sem, Uj főszerkesztő bravúros, sokáig emlékezetes írásban söpörte le a vádakat, majd néhány nappal később a kegyelemdöfést Szily Laci vitte be, álszakáll-technológiai ismeretterjesztő írásában.

A túloldal - de különösen szegény Halák, akit csak belekevertek régi komái ebbe az egészbe - egy darabig észre sem vette, hogy gyakorlatilag teljesen hülyére van véve, szorgalmasan eljárt a sajtóba, tévékhez, rádiókhoz azokra a haknikra, amit szerveztünk neki, hogy vitassák meg nyilvánosan Uj Péterrel az ügyet. (Ezeket a szerepléseket UP természetesen mindig meggyőző fölénnyel nyerte.)

A szoci vezetésnek akkor esett le a tantusz, hogy mekkora sallert kaptak, amikor megjöttek a következő havi, drámai lecsúszásról tanúskodó közvélemény-kutatási adatok, és az olló hétről hétre tovább nyílt - az addigi, egálközeli helyzet egyik pillanatról a másikra megváltozott, a Fidesz egyre meggyőzőbb fölénnyel vette át a vezetést. A helyzetet Werber menesztésével próbálták megoldani, de már ez sem segített, a választásokon a Fidesz három mandátummal többet szerzett, mint az MSZP, ami azt jelenti, hogy jóval több mint tíz százalék különbséggel nyert. Az SZDSZ szereplése jól sikerült, jóval a formájuk felett hoztak, ami azt jelentette, hogy a választók a kormányoldalon kimondottan a szocialista párt teljesítményét büntették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya őrnagy
2013. február 14. 16:34
Uri Geller kéne nekik. Bár nemtom mire mennének az ávósok a mellyükre ragadt merőkanalakkal. A nép biztos csipné.
Fakutya őrnagy
2013. február 14. 00:35
Egyformák, mint a nyúlszar. Rengeteg kabarészinész került ki közülük.
Fakutya őrnagy
2013. február 14. 00:35
Akkor annyira hülye, hogy belehal, az önveszélyes. Márpedig a cucialibsi választók zöme igy járt.
hátakkor
2013. február 13. 17:13
Mindig lesznek újszülöttek, de azért a választók is tanulnak, pedig nekik állampolgári joguk hülyének lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!