Pártpolitikának nincs helye a HÖK-ben

2013. február 22. 10:51

Az ELTE HÖK-ben a pártpolitikai aktivitás összeegyeztethetetlen a HÖK-ös tevékenységgel. Interjú.

2013. február 22. 10:51
Kalina Gergely
ELTE Online

Akkor hogy keletkezhettek azok a listák, amik most az interneten keringenek?

Ezt az egyetemen kezdeményezett vizsgálat és az illetékes hatóságok remélem mihamarabb megállapítják. Összhangban az egyetemvezetés szándékával kezdeményezőként állunk a vizsgálat mellé. Az érintett hallgatók felé pedig jelen körülmények miatt szeretném kollégáimmal együtt sajnálatunkat kifejezni.

Miből fog állni a vizsgálat?

Sorra vesszük azokat a feladatokat, amelynek során a HÖK hallgatói adatokkal dolgozik, és ellenőrizzük, hogy történhetett-e – különösen a kérdéses időszakban – ilyen mértékű adatszivárgás, és a jövőre nézve ennek még a lehetőségét is megszüntetjük. Amennyiben bebizonyosodik, hogy volt ilyenre példa, a rektori vezetéssel közösen megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

Mennyire érzed magad felelősnek ebben az ügyben?

2010. október óta vezetem az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatot, és ez idő alatt nem szembesültem ilyen problémával. Az adatok kezelését felelős szervezeti egységekkel és jogi személyekkel együttesen végzi a HÖK, így a működés során csak egyéni, jól azonosítható hibák nyomán fordulhat elő ilyen eset.

Lehetségesnek tartod, hogy a listák, és az azokba írt jellemzések valóban pártpolitikai utánpótlásképzés eszközei legyenek?

A HÖK-nek pártpolitikától függetlenül kell működnie, és ha a HÖK bármelyik tisztségviselője ezt figyelmen kívül hagyva, vagy bármilyen jogszabállyal ellentétesen cselekszik, azt saját felelősségére teszi, és kívül rekeszti magát a szervezeten. Aki a pártpolitizálást választotta, eddig önként távozott a HÖK-ből, ezzel ellentétes jelenséggel eddig nem szembesültünk. Az ELTE HÖK-ben a pártpolitikai aktivitás összeegyeztethetetlen a HÖK-ös tevékenységgel, ahogy erről az ELTE EHÖK Elnöksége 2010-ben határozatot is hozott, ugyanakkor a tiltáson túl nincsenek további eszközeink. Remélem, hogy aki az ország egyik legjobb egyetemének hallgatóit akarja képviselni, képes ennek a követelménynek is megfelelni, és nem él vissza választóinak bizalmával. Ugyanakkor ha a hallgatókról írt jellemzések valódiak, bizonyos adatok rögzítése kapcsán pártpolitikai motiváción kívül más indítékot nem tudok elképzelni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Solaris
2013. február 23. 11:17
ne hazudj te szardarab hökös
toportyántiszteletes.2
2013. február 22. 14:45
"Kékcédulás választások",mond neked valamit Gergely?!
Gyurcsány Viktor
2013. február 22. 13:44
Ok, akkor lépj ki a Jobbikból!
nyugalmazott tanár
2013. február 22. 12:22
Valóban nem lenne szabad pártpolitikár bevinni a diákok szervezeteibe, de hát eddig amolyan baloldali ifjúsági szervezetként működtek. Ezt mindenki tudta, és sokakat éppen ez tartott vissza a részvételtől. Pedig a korrupt szervezetből nagyon sok előnyt lehetett élvezni. Egy átvedlett KISZ volt a rosszabbik fajtából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!