Nincs egyetlen igazság

2013. február 25. 17:09

Nincs egyetlen igazság. Általában arra törekszem, hogy az érem másik oldalát is megmutassam. Interjú.

2013. február 25. 17:09
Stumpf András
kultúra.hu

„Azonnal tudott azonosulni a Heti Válasz szellemiségével? Tekintve, hogy korábban az Élet és Irodalmat (ÉS) forgatta.

Forgatni forgattam és forgatok sok minden mást ma is. Sőt írni is szoktam más lapokba. Az ÉS-be mondjuk azért nem. A Heti Válasz viszont egyáltalán nem politikai irányultsága miatt érdekelt, egyszerűen ott volt abban az időben felelős szerkesztő az egyik legkedvesebb egyetemi tanárom, Osztovits Ágnes. Az elején tisztáztuk: én azt írom és úgy, ahogy igaznak érzem, és ahogy képességeim engedik, ő pedig szerkeszt. Ez így van jól. A közös értékrend persze adott volt, de a Heti Válasz korántsem az a szemellenzős ideológiai hely, amilyennek sokan láttatni szeretik. Egyébként, ha nem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre megyek, hanem Szegedre…

Havas Henrikhez…

Igen. Akkor lehet, hogy most a 168 Óránál lennék.

Amit bánna?

Elképzelhető. Kövezzenek meg, de nem tartom olyan színvonalasnak a lapot, mint a Heti Választ.

Az újságírók miatt?

Vannak remek újságírók, jó cikkek is. Nemrég egy újságíródíj zsűrijében ülve épp egy 168 Órában megjelent cikkre szavaztam. Számomra viszont zavaróan ideológia- és érdekvezérelt a lap. Régen Nagy Jóska interjúit mindig elolvastam, ma már ritkán forgatom: leginkább csak akkor, ha az aktuális témámat érintő cikk van benne. (...)

Ha vita közben ráébred, hogy nincs igaza, képes beismerni?

Nincs egyetlen igazság. Általában arra törekszem, hogy az érem másik oldalát is megmutassam, ha amúgy csak az egyik látszana. Ha ez sikerül, elégedett vagyok. Olyan vitán egyébként természetesen vettem már részt, ahol új, általam ismeretlen információval állt elő a partner, amelynek hatására részben módosult az én helyzetértékelésem is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mirrmurr
2016. december 03. 19:17
Drága Stumpf! Látod, nem tanultál logikát. Mert az a mondat, amit a címben megadsz, a formális ellentmondás pontos esete. Magadat cáfolod. Azt mondod ki egyetlen igazságként, hogy nincs egyetlen igazság.... Még nem késő, tanulj!
Agnieszka
2016. december 03. 19:17
Évek óta vagyunk előfizetők, ez egy remek lap, remek közreműködőkkel.
Agnieszka
2016. december 03. 19:17
Nekem speciel Borókai elemzései a kedvenceim közé tartoznak. Feltehetőleg hasonló az értékítéletünk. Stumpf cikkeit is szeretem. Ez a vélt ideologia és érdekvezéreltség szerintem Borókaival kapcsolatban tévedés,bár az ideologia még csak-csak, valamifélével mindannyian rendelkezünk, csak éppen a másiké gyakran nagyon nem szimpatikus, sőt, érthetetlen. Nem tudom, kötelező-e a tudomásul vételen túl a megértés. Még emlékszem a néhány évvel ezelőtti, hirdetésekkel szó szerint kitömött HVG-re. Valahogy nem éreztem a minőségi különbséggel indokolhatónak, h. a Heti Válaszban meg szinte semmi. A Magyar Hírlap ki volt tiltva közhivatalokból. A Magyar Nemzet csak a Malév gépekről. Demokrácia, esélyegyenlőség, óh...
Fecskefészek
2013. március 08. 14:08
Mit nyígsz? 2010 előtt meg ennek a kedvezményezettje voltál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!