Teljes a káosz Olaszországban

2013. március 02. 11:51

A három nagy erőből legalább kettőnek valamiképp össze kellene fognia, ami jelenleg teljesen lehetetlennek látszik.

2013. március 02. 11:51
Petőcz György
tagokvagyunk

Megtörtént az, ami az utolsó napokban már sejthető volt, és amit sokan – Olaszország határain kívül végképp nagyon sokan – a legrosszabb szcenáriónak tekintenek. Silvio Berlusconi, akit az európai kollégák már nagyon terhes partnernek tartottak, és nyugodt szívvel felejteni igyekeztek, új életre kelt. A politikai számításokat és az életkori adottságokat meghazudtoló másfél hónapos hajrával, az akarat és a gátlástalanság diadalával, a szétesés küszöbéről hozta vissza pártját. Az Északi Ligával együtt létrehozott jobbközép koalíciót hajszál híján eljuttatta a választások megnyeréséig.

Mario Monti professzor, a jelenlegi szakértői kormány miniszterelnöke, és egyben az európai politikai és gazdasági szalonok kedvence viszont nem tudott áttörni. A neve alatt létrehozott centrista pártlista gyengén szerepelt, és tíz százalékos eredményével csak marginális hatása lehet az olasz politika alakításában. A balközép pártkoalíció, és annak vezető pártja, a karakterében és történetében is a magyar MSZP-nek megfeleltethető Partito Democratico az olasz parlament mindkét házában, a képviselőházban és a szenátusban is megnyerte ugyan a választást, de ezt a győzelmet Pier Luigi Bersani főtitkár is majdhogynem vereségnek értékeli.

Egyrészt, mindenki által biztosnak tartott többség olvadt el a rövid választási kampány során mindössze fél százaléknyi előnnyé a jobbközép koalícióval szemben. Másrészt, a szenátusban ez a többség nem is elég a kormányzáshoz. Még Montiékkal összefogva sem. Hiszen az immáron húsz éve uralkodó, kétpólusú helyzetet alaposan felborítva, váratlanul és a semmiből megjelent egy harmadik erő. A Movimento 5 Stelle, ez a minden struktúrát nélkülöző, főként az interneten keresztül és a tereken szerveződő mozgalom az egyes pártokat – tehát nem a koalíciókat – tekintve a legjobb eredménnyel jutott a parlamentbe.

Az egyik kérdés most az, hogy miképpen lesz ebből Olaszországnak cselekvőképes kormánya. Ehhez a három nagy erőből legalább kettőnek valamiképp össze kellene fognia, ami jelenleg teljesen lehetetlennek látszik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racer
2013. március 02. 20:31
Ennyit arról, hogy mi van, ha a politika instabillá válik. Görögország még rosszabb....
bolá
2013. március 02. 18:14
Ki kell dobni a ghibellineket már végleg!
toportyántiszteletes.2
2013. március 02. 14:08
A hülye olaszok már rég elvehették volna berluskától az összes szócsövet,vehettek volna neki 1 görög szigetet,oszt jónapot!
Akvínói akvavit
2013. március 02. 13:11
Petőcz, most éppen hol élsz? Csak egyben vagyok biztos: az adófizetők pénzén élsz valahol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!