Kiút az alkotmányos válságból

2013. március 12. 12:55

Mi lehetne méltóbb Áder elnökléséhez, ha nem a parlamenti lövészárkokban megtépázott alkotmányos rend helyreállítása?

2013. március 12. 12:55
Szalai Ervin
Publius

„Felismerve a jelenlegi helyzet történelmi fontosságát Áder – az Alaptörvénnyel és az eddigi alkotmányos gyakorlattal összhangban – maga is megkísérelhet alakítani a helyzeten, az Alaptörvényhez például saját módosító javaslatot nyújthat be az Országgyűlésnek (Alapvetés S. cikk (1.). Hiába lép hatályba az Alaptörvény negyedik módosítása, senki nem akadályozhatja meg abban, hogy konzultáljon pártokkal és civilekkel, szakértőkkel és polgárokkal, és egy kompromisszumos, minél többek számára elfogadható, koherens, a fékek és ellensúlyok rendszerét helyreállító alkotmányos reform élére álljon.

»Hogy újraegyesítsük azt, amit mások megosztottak« – állt beiktatási beszédében, így mi lehetne méltóbb elnökléséhez, ha nem a parlamenti lövészárkokban megtépázott alkotmányos rend helyreállítása és az ezt kísérő végletes társadalmi feszültségek lecsillapítása?

Vajon módjában áll-e a kétharmados többségnek, hogy gőgösen még a legapróbb korrekciós javaslatokra is rácsapja az ajtót, ha az ország elsőszámú közjogi méltósága, a leginkább elfogadott politikai intézmény páratlan népszerűségű feje kéri az együttműködését?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. március 12. 16:25
Magyarországon az elnök a parlament embere, azon belül a legnagyobb parlamenti tábor embere. Áder fideszes, és a fideszes parlament ültette az elnöki székbe. Nem várható tehát, hogy ne a fidszes palrmaneti többséget képviselje elnökként is. Parlamenttől nem függő, választott államfő kellene.
ciseaux
2013. március 12. 16:07
OK! nem itt először, de megismételném. Hiába olvasom el pl. ennek a Szalay Ervinnek az írását, csak azt értem, hogy ő is nyílván bajnaista "bázisdemokrata" és tud magyarul írni, és ellenzi, hogy ...MIT? Valaki vegye már a fáradtságot és írja le végre pontról pontra, hogy mi módosul és az miért rossz!!
népoldali
2013. március 12. 14:38
Ki választotta az alkotmánybiróságot? K a kormányt? Nagy gáz lenne ha VALOBAN népakaratszületne:Betiltsnák az abortust,halálbüntot és vagyonelkobzást vazatnének be,betiltanák a pártokat,sorkatonaságot visszaállitanák...Igen,anépünk többsége ilyen gondolkodásu. AQc kormány csak halvány utánlépéseket tesz,ugyhogy kedves liberális örjöngök,kéretik körülnézni,utána reklamálni.
kjkj945
2013. március 12. 14:09
Publius Szalai Ervin KIJUT az alkotmányos válságból ha nem ír ilyen marhaságokat!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!