Az elárvult MNB

2013. április 10. 12:56

Az Orbán-kormány kezdettől fogva eszközökben nem válogatva támadta a jegybankot; volt fizetéscsökkentés és büntető adók, és voltak elvetélt törvényhozási kísérletek.

2013. április 10. 12:56
Felcsuti Péter
Felcsuti Péter blogja

A rendszerváltást követően a jegybank korábbi informális és részleges függetlensége immáron teljessé vált és a törvény garantálja. Az egymást követő elnökök – pártállásukra és ideológiai rokonszenveikre tekintet nélkül – értéknek tekintették ezt. A modern piacgazdaságokban a független jegybank kitüntetett szerepet játszik a gazdasági növekedés alakulásában elsősorban az árstabilitás biztosítása révén. Ennek elengedhetetlen feltétele a meglehetős szakmai és egzisztenciális biztonság.

Király Júlia szerint ez került most veszélybe. Tény, hogy az Orbán kormány kezdettől fogva eszközökben nem válogatva támadta a jegybankot; volt off-shore lovagozás, fizetéscsökkentés és büntető adók, és voltak elvetélt törvényhozási kísérletek. Mostanra megtörtént a teljes hatalomátvétel, és a szervezeti kultúrát érintő első lépések – miközben a monetáris politikai döntések egyelőre kellően óvatosak – valóban adnak okot aggodalomra: az új jegybank elnök alelnökének egy fiatal adószakértőt választott, aki semmilyen elméleti, illetve gyakorlati pénzügyi ismeretekkel nem rendelkezik (ami érdekes kérdést vet fel az illető alkalmasságát illetően, hiszen a jegybankról szóló törvény kimondottan magas színvonalú makrogazdasági és pénzügyi ismeretek meglétét írja elő a pozíció betöltésének feltételéül).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. április 10. 16:06
Péter bácsi, te derék moszkovita. Le is csút, fel is csút.
silvester
2013. április 10. 15:59
Még,hogy felcsúti?,nem inkább alsómocsoládi-bocs az alsómocsoládon élőktől-ez a másként anyakönyveztetett.Maradj már nyugton a segedelmeden és éld a világodat a megszolgált millióiddal,minket nem érdekel.De ku....solj már öreg szidó.
radír
2013. április 10. 15:49
Megszólalt az igazmondó bankár,csak az a baj,hogy krónikus csuklás kínozza születése óta.
toportyántiszteletes
2013. április 10. 14:36
Csak így tovább narancsosok,az irány jó,csak sikerül nektek bedönteni a forintot!A biztató kezdetek már meg voltak,HAHA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!