A Sirály meg a kimaxolt rezsicsökkentés

2013. április 05. 11:37

Habony Árpád legvadabb gondolatait is túlszárnyalva kimaxolták a rezsicsökkentést.

2013. április 05. 11:37
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Így tisztelték a jogállamot a jogállam legharciasabb védői: ahogy a Heti Válasz cikkéből kiderült, a Sirály romkocsma mintegy másfél éve szabálytalanul üzemelt. Azzal, hogy van egy meghitt kis helyszín, ahol ellenzéki, kormány- és rendszerkritikus csoportok szervezkednek, természetesen semmi baj. Virágozzon száz (+n) virág az ellenzéki térfélen, jogállami keretek között, háborítatlanul. És igen, a Fidesz is így kezdte 25 éve: a kis kezdőcsapat a Kis Rablóban járt össze konspirálni, aztán mégis mekkorára nőttek! Viszont nagyban növelné a hitelességet, ha a mai ellenállók fennen hangoztatott jogállam iránti érzékenysége ténylegesen a jogállam iránti érzékenységgel párosulna.

A Heti Válasz arról írt: a főváros évek óta rendezné a Sirály romkocsma jogi helyzetét. Miután a „foglalt házat” korábban létrehozó Városi Színház Kft. 2011 decemberében kivonult, jegyzőkönyvben rögzítették, hogy az „ingatlanban a Marom Klub Egyesület tartózkodik kizárólag jogcím nélküli használóként, az ingatlan kulcsaival kizárólag a Marom rendelkezik”. Az egyesület vezetője, Schönberger Ádám nyilatkozatot tett, hogy az ingatlant határidőre kiürítik. Ez nem történt meg. A romkocsmát az elmúlt másfél évben többször bezáratták, de volt, hogy a házfoglalók betörve jutottak az épületbe. A vendégek zárt térben dohányoztak, a szűk helyre százfős tömeg zsúfolódott be, tűzveszélyes módon gyertyákkal világítottak. Nyugtát sokszor nem adtak. Az épület mára valószínűleg életveszélyessé vált. A Marom legalább egy éve rezsit sem fizetett, emiatt 2 milliós számlatartozás gyűlt össze, amit a fővárosnak kell kifizetnie, mivel a mérőórák a tulajdonos nevén vannak – írta a lap.

A Sirály-vezér Schönberger Ádám egyébként 2010-ben a Deutschlandfunk német rádiónak azt nyilatkozta: „Magyarországon nem a mediterrán partvidék és a magas hegyek miatt laksz. Nincs itt semmi, csak szmogos városok hatalmas lakótelepekkel vagy provinciális falvak. Korábban a liberális atmoszféra miatt laktunk itt, megvolt minden szabadságunk. Ha ez nem lesz meg többé, természetesen elmegyek. Mert akkor ez egy nagyon kellemetlen ország lesz”.

Tulajdonképpen mindenki örülhet, hogy ezek szerint egyelőre még egy ilyen kritikus értelmiséginek sem annyira kellemetlen ez az ország, hogy elmenne innen, hiszen Schönbergerék itt vannak Budapesten; sőt, a cikk tanúsága szerint egész jól elboldogulnak a vadkeleti ugaron. A házfeltörés és a számla nélküli pénzforgalom mellett talán a rezsi nem fizetése volt a legjobb sztori: mondhatni, Habony Árpád legvadabb gondolatait is túlszárnyalva kimaxolták a rezsicsökkentést. A kétmilliós számlatartozást a lap szerint a fővárosnak kell kifizetnie a sirályosok helyett, így hát senki nem mondhatja, hogy a fővárosi polgárok ne támogatták volna egy-két forinttal a demokrácia utolsó védőinek küzdelmét az ordas eszmék ellen.

Tény, hogy a Mazsihisz kérését elfogadva a főváros a húsvét és a pészach végéig működni engedte a Sirályt, így végül ma adja vissza a Sirály üzemeltetője az önkormányzatnak a Király utca 50. szám alatt álló épületet. Azt persze megnézném, hogy egy egyszeri békemenetes vidéki korcsmáros vagy külvárosi fodrászkisasszony meddig működhetett volna ilyen körülmények között a hatóságok erélyes kopogtatása nélkül. Ahogy Galaxis Riporter kolléga fogalmazott: „Schönberger Ádámot és a Marom Klub Egyesületet nevezném az Év Dzsentrije 2013 díjra”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2013. április 06. 09:58
Schönberger! Arra még jó a "hazád", hogy kisded játékaid után kifizesse helyetted a tartozásod, ugye??? És még van pofád fasiztázni, meg szervezkedni, meg így nyilatkozni, pitiáner törvénysértő ingyenélő. Apukám, először fizetsz, aztán játszod a kultúra meg a demokrácia mártírját. Németországban az ilyen ingyenélő szutykost úgy vágják ki az utcára, majd az adósok börtönébe, hogy attól koldul.
Jég.
2013. április 05. 21:27
Zsidó.
narmer
2013. április 05. 20:15
Rajcsányi! Nem dolgozott édesapád Rajcsányi Péter néven a Jövő Mérnökénél a hetvenes években?
slomovicz
2013. április 05. 19:50
A cikkel teljesen egyet lehet érteni, csak egy megjegyzésem volna- ha én igy nem fizetném a közmű számlákat- már rég kiraktak volna mint a macskát... Nem tartom jónak, ha elnézö a hatóság egyesekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!