Hang az abnormális helyről

2013. május 22. 15:01

Minden pénteken megveszem az Élet és Irodalmat, és hét végén végig is olvasom. Tudom, magánügy, és azt is tudom, hogy nem vet rám jó fényt, ha ezzel hivalkodom.

2013. május 22. 15:01
Alexa Károly
Magyar Hírlap

Arra a »mellékletre« szeretném felhívni a figyelmet, amely a legutolsó szám tartozéka, tehát ami a lapegésznek része is, nem is. A Méltányosság politikai elemző központ tette közzé benne A magyar jobboldal természetrajza című tanulmányát, vagyis kutatási jelentését, amely ezzel a szűkítő, magyarázó és kedvcsináló alcímmel jelent meg: Miért olyan a Fidesz, amilyen, és lehetne-e más?

Nem akarom a cikket részletesen ismertetni, nem is nagyon tudnám ilyen terjedelemben, hiszen lehet vagy egy kisebb könyvecske terjedelmű, hanem csupán két olyan jellegzetességre hívnám föl a figyelmet, amelynek egyike inkább a hatást jellemzi, a másik viszont a tanulmány történetfilozófiai centrumára próbál utalni. Az általam ismert újabb publicisztikai-politológia írások közül egyet sem tudnék hirtelenjében ideidézni, amely ilyen egyértelműen alkalmas, sőt képes volna a párbeszédre, amely ne a »saját« érdekkör politikai állapotát tekintené minden egyéb érdeket kizáróan irányadónak, amely ne a napi politikai érdekérvényesítés céljából próbálkozna valamiféle teoretikus álcázással. Ez a tanulmány nem talált, mert ilyen aligha van, hanem egy pillanatra megteremtett egy olyan mezsgyét, ahonnan megszólalva minden elképzelhető politikai oldalon egyformán érvényesek lehetnek az állításai. Vagy ha nem is igazak (innen, onnan, bárhonnan nézve), vitaalapként feltétlenül elfogadhatók. Lényegében – »előzékenyen« – azt próbálja pótolni, amire a debattáns politikai erők nem nagyon éreznek késztetést: a maguk pozíciójának a mögöttes világképét megrajzolni, és egyeztetni egyfelől a hagyománnyal, másfelől a globalitás kihívásaival és kényszerűségeivel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2013. június 08. 21:01
"Minden pénteken megveszem az Élet és Irodalmat, és hét végén végig is olvasom." Én erről már rég leszoktam. Ugyanúgy nem olvasom mint a HVG-t, 168 órát stb. Pedig valamikor ezek mind forradalmian jó lapok voltak, alig lehetett néha hozzájuk jutni, annyira szétkapkodtál őket. Kár értük. Kár, hogy ennyire gagyi, libsi lap vált belőlük.
Justicia
2013. május 27. 22:44
Úgy gondolom, hogy a hataloméhség/féltés nem ideológiai irányzat, annál sokkal rosszabb. Az egész folyamat mögött az embert kell vizsgálni, akinek személyes ambíciói irányítanak jelenleg. Mindent és mindenkit alárendelt céljainak, ebben az egyben alkotott "nagyot". Lelkiismeret hiányában egy ideig még szalad a szekér. A kárvalott, csalódott emberek számával szemben a "jóljártak" jóval kevesebben vannak. A rendszer mögött és mellett nem áll senki külföldön, sőt, egyre több ellenséget szerez. Az ország kivérzett, jól felfogott érdekükben helyesebb lenne egy tisztességes választási veszteség.
Zokni
2013. május 27. 15:47
"Felesleges ideológiát gyártani a politikájához..." - írja. Igen. És ez az, ami miatt a "politológusok" efféle szemlélete kicsit zavar. Tudom, hogy igazságtalan vagyok, de ez hasonló ahhoz, mintha az ember, amikor éppen a fürdőben fulladozik, egy olyan papírlappal próbálja szűrni a mérgező levegőt, melyen egy tanulmány olvasható, hogy a Zyklon-B gáz milyen humánus kivégzési eszköz a négy felé szaggatással szemben.
Justicia
2013. május 27. 15:10
Távolról értékelve (sokoldalúan informálódva) lassan három éve egyértelmű, hogy orbán önkényuralmat épít. (mintaképe némileg lakkozottabb formában Kína, de lehet, hogy É-Korea?). Valami hagymázas álomkép lebeg a szeme előtt, némi kádárista utánérzéssel egy államkapitalista formációról, feudalista vonásokkal. Pl. a hűbéresek jutalmazása azonos a középkori - csatákban érdemeket szerzett - katonák földhöz juttatásával. Ezért természetesen elvárja, hogy a (képzelt) ellenséggel szemben őt megvédjék és támogassák "hadjáratait" akár anyagilag is (futja az adományok hasznából.) A jobbágyokkal nem foglalkozik, legyen az a hűbéresek dolga ? Felesleges ideológiát gyártani a politikájához, egymásnak ellentmondó zagyválásai nem sorolhatók be sehová. Előzőek miatt igazolódik Kertész állítása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!