A szuverenitás csapdájában

2013. május 24. 16:34

A szuverenitás visszaélésszerű használatára az egyetlen jó válasz a globális szolidaritás erősítése – ez vonatkozik országokra és az olvasóra egyaránt.

2013. május 24. 16:34
Jeney Orsolya
Komment.hu

„Volt egyszer egy magyar miniszterelnök, aki a világ szenvedését látva azt vallotta, hogy az önállóságra vonatkozó igényünk nem írhat mindent felül. »Az önrendelkezés és a szuverenitás elvét a demokrácia és az emberi jogok nevében korlátozni kell« – jelentette ki Orbán Viktor 1999-ben, a Liberális Internacionálé kongresszusán. Most kicsit másképp látja, amikor európai intézmények a negyedik alaptörvény-módosítás alapjogokat is korlátozó tételeit kifogásolják. De Magyarország az unió és az Európa Tanács tagja, egy esetleges tagállami jogsértés az EU és az ET belügye. A magyar kormány mégis rendületlenül szabadságharcot hirdet, amikor Brüsszel az unió alapértékének számító emberi jogok és demokratikus alapelvek betartása kapcsán vizsgálódik. Pedig a közösség egyik feladata az, hogy vigyázzon a jogainkra, ha egy kormány túlságosan beleszeret a saját szuverenitásába, és saját polgárai ellen fordítja.

A szuverenitás visszaélésszerű használatára az egyetlen jó válasz a globális szolidaritás erősítése – ez vonatkozik országokra és az olvasóra egyaránt. A nemzetközi közösségnek össze kell kapnia magát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa annak idején szinte tétlenül nézte végig a népirtást Ruandában, Boszniában és Srí Lankán. Most, hogy Szíriával kapcsolatban ipari mennyiségű bizonyíték van a kezében emberiesség elleni és háborús bűntettekről, nagyon kínos lenne tovább haboznia. Többek között teljes fegyverembargóra van szükség, a törvénytelenségeket pedig a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell utalni. A jobb helyzetben levő államok hosszú távon nem engedhetik meg maguknak, hogy ne fordítsanak több energiát a globális menekültügyi katasztrófa megoldására. Az uniónak sem arra kellene törekednie, hogy külső határain erődítményt emeljen, és a menedékkérők megállítását jogsértő államokra bízza. Vállalhatna például sokkal nagyobb részt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának áttelepítési programjában, amelynek keretében új hazát keresnek a menekülteknek. Jelenleg, a szűkös források miatt, körülbelül 1 százalékuk részesülhet ilyen segítségben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2013. május 25. 08:50
Az a probléma ezek a szabályzással mint fogalommal nincsenek tisztába. Az autóban a kormányt sem csak egy irányba lehet tekerni. Ha az út balra kanyarodik akkor balra kell tekerni, ha eléggé balra kanyarodtunk akkor vissza , ha pedig megcsúszik a kerék, akkor ellen azaz jobbra kel korrigálni. Azaz mert 1999-ben mondott valamit Orbán Viktor attól most lehet más a véleménye!
bigyomail
2013. május 25. 08:12
" »Az önrendelkezés és a szuverenitás elvét a demokrácia és az emberi jogok nevében korlátozni kell« – jelentette ki Orbán Viktor 1999-ben, a Liberális Internacionálé kongresszusán." Ez annyira szép részlet, vezető köpönyegforgatónk életéből, hogy a cikk többi része is e köré épül. Csak nem ez volt a cél?
1234
2013. május 25. 02:50
Újabb elbódult, vak, süket idióta. Vagy csak félti az állását, amit sok önkéntes munkában csinál?
Akitlosz
2013. május 25. 02:00
Nem gondoltam volna, hogy Szíriázás lesz ebből a cikkből. Remélem nem kerül Szíria is ugyanazok kezére mint Irak, Afganisztán stb.!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!