László, köszönöm Önnek mindezt

2013. május 22. 13:27

Trianon valóban rossz és igazságtalan megoldás volt Magyarországgal szemben, a Beneš-dekrétumok pedig ténylegesen ártottak sok ártatlan magyarnak.

2013. május 22. 13:27
Štefan Hríb
.týždeň/felvidek.ma

„Tisztelt Alelnök Úr, Kedves László!

A felszólalása, melyet most magyarul és szlovákul is közzéteszünk, mélyen megérintett engem. Közép-európai vonatkozásban az utóbbi évek egyik kulcsszövegének tekintem. Amikor annak idején Füleken először találkoztunk, s a beszédemben sajnálatomat fejeztem ki amiatt, ami a magyarokkal történt Trianon után, az őszinte csodálkozására figyeltem fel. Amikor legutóbb mindezt Brüsszelben megismételtem egy konferencián, sőt megtoldottam együttérzésem kifejezésével a Beneš-dekrétumok magyarokat sújtó jogtalanságaiért, ismét úgy éreztem, hogy egy szlováktól mindezt szokatlannak tartja. Apránként megértettem, hogy inkább az olyan szlovákok véleményéhez szokott hozzá, akik a magyaroknak semmit nem ismernek el és semmi jót nem kívánnak. Mellékesen megjegyzem, hogy körülbelül én is ugyanezt tapasztaltam.

De be kell vallanom, hogy első találkozásunk óta volt egy aggodalmam. A nemzeteink közti megbékélés gondolatát, melyet a Charta XXI segítségével próbál érvényesíteni, természetesen elejétől fogva támogatom, ám attól tartottam, hogy a kezdeményezés jórészt csak egy irányba mutat. Hogy Önnek, mint „fideszes magyarnak” jól jön egy szlovák, aki látja a saját nemzete bűneit, hibáit és elutasító magatartását, s többre nincs is szükség. És tudtam, hogyha szlovákként ismételten kifejezem sajnálatomat Trianon és a Beneš-dekrétumok miatt, ám a másik oldalról semmi hasonló nem hangzik el, akkor a hasznos idióta szerepvállalását kockáztatom, ami egyáltalán használ a szlovák-magyar kapcsolatoknak, legfeljebb önmagát hozza kínos helyzetbe.

Mégis kockáztattam. Egyrészt azért, mert Trianon valóban rossz és igazságtalan megoldás volt Magyarországgal szemben, a Beneš-dekrétumok pedig ténylegesen ártottak sok ártatlan magyarnak: s mégiscsak kell, hogy legyen valóságérzékem. A szégyenteljes felsülést azért is megkockáztattam, mert végig reménykedtem a válaszában.

Kedves László, az írása, melyet a következő oldalakon közölni fogunk, messze felülmúlta minden elvárásomat. Már Budapesten elmondtam Önnek, hogy szerintem eddig ez a leghatásosabb szöveg, melyet nemzeteink együttélésének témájában magyar politikustól olvashattam. Most még többet mondanék: az, amit leírt, egy olyan kéznyújtás Szlovákiának, amelyre Magyarországról eddig még soha nem került sor. Nem tudom, e megnyilvánulását milyen reakciók fogják követni Budapesten. Sejtelmem sincs róla, hogy nem fogják-e otthon emiatt kinevetni és kiközösíteni. A nemzeti gőg és arrogancia kritikáját Európa e cinikus végein egy politikustól otthon nem fogadják kedvezően. De biztos vagyok benne, hogy a politikai előnyök helyett már most többet elért. Írásaival és a belőlük sugárzó magatartásával  lerombolja a kényelmes nemzetképünket az elutasító és érzéketlen magyarokról, mellyel mi szlovákok a saját ridegségünket és érzéketlenségünket leplezzük.

László, köszönöm Önnek mindezt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. május 22. 15:25
Kíváncsi vagyok, tud-e Hrib úr egy kicsit magyarul. Nekem személyesen jól esik, h. van szlovák, aki nem útálja a magyarokat, mert valahogy úgy tűnik, h. nem tudnak megbarátkozni általában a szlovákok azzal, h. végülis 100.000 számra maradtak az igazságtalanul, fájón meghúzott határ mentén színmagyar lakosságú területek, emberekkel, akik szeretnének továbbra is magyar anyanyelvűek lenni. Itt 10.000 számra maradt szlovák, eléggé szétszórva az ország területén. Joggal fájhat a magyaroknak a vízlépcső, amivel Magyarország területet vesztett és egy tájegység visszafordíthatatlan károkat szenvedett. Mindenesetre, jobb a békesség és az sem biztos, jó-e az, ha egy nép ennyire túlnyeri magát. A helyzet egyelőre eléggé aszimetrikus, Szlovákia euróval fizet, adóssága minimális, úgy lárszik az a vezetés értelmesebben képviselte az ország érdekeit, mint az itteni. Érdekes a viszonyulásuk a roma kérdéshez, s Európa lesütött szeme és némasága a sorsukra hagyott szerencsétleneken. Viszont Szlovákiában feltehetőleg nem születik sok-sok roma baba, azért, h. a szülők egy kis pénzhez jussanak családi pótlék és segély címen, viszont ettől még a gyermekek garantáltan rémes sorban élnének és esélyük sem lenne arra, h. legalább szakmát szerezve nőjenek föl, mint nálunk.
A maffia színe: VÖRÖS
2013. május 22. 14:06
Szlovákok BÁRMIKOR visszaadhatjátok Csallóközt Losoncot Romaszombatot Rozsnyót Szepsit Sátoraljaújhely túlfelét és onnan fel Nagykaposig és Matyócvajkócig
A maffia színe: VÖRÖS
2013. május 22. 13:54
jó hogy egy parlamenterünk egy újságírókibiccel egyezkedik
KannibálTatárÚr
2013. május 22. 13:43
Štean Hríb egy riporter, aki szereti túllépni hatáskörét. Nincs jobb alany az egyezkedéshez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!