Régi regény árvíz idején

2013. június 12. 14:38

A hatalom van annyira magabiztos, hogy elérkezettnek lássa: fogjunk hozzá a rendszerváltozásnak mint történelmi eseménynek a tudományos feldolgozásához.

2013. június 12. 14:38
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„Honnan és mit tud majd »a jövő ivadék« arról, miként ment végbe Magyarországon a 20. század utolsó éveiben a rendszerváltozás/rendszerváltás/rendszerváltoztatás? Hogyan lesz, és kik által a végbement és megélt eseményekből egy »nagy nemzeti elbeszélés«? Hol készül a végső mérleg: kudarcos volt minden pillanat, vagy a nemzeti önmegerősödés kezdete? A legutóbbi három esztendő meghatározó politikai »faktorai« (ez is Jókai kedvenc szava) azt sugalmazzák, hogy az igazi rendszerváltozás kezdő pillanata a 2010-es választás volt. A korábbi két évtized csupán előzmény, erőpróba, feladatkijelölés.

Ha sokak számára vitatható is ez az álláspont, egy politikai intézményes fejlemény most arra mutat, hogy a hatalom van annyira magabiztos, hogy elérkezettnek lássa: fogjunk hozzá a rendszerváltozásnak mint történelmi eseménynek a tudományos feldolgozásához. Ami tehát egy szimpla intézményalapítási eseménynek (és egy irdatlan munka kezdetének) látszik (jöjjön létre a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet), az végre annak a kinyilvánítása, hogy a nemzeti többség véleménye, történelmi emlékezete, múltértékelése is megkapja a maga »artikulációs« fórumát. Azért áll itt az »is«, mert tapasztaltuk, hogy a közelmúlt – mint »történet« – eddig azok hitbizománya volt, akik a médiumokat úgy uralták, mint a jövőalakítás legfontosabb szervezetét, a közoktatást. Könyvek sora, tananyagok tömege volna itt idézhető.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sellafield1957
2013. június 12. 19:38
gondolom a "tudományos" azt jelentené hogy objektív tényeket kutatnak , nem hazudnak közben, reális ok okozati viszonyokat állítanak fel az és azokat ellenőrzik, igazolják stb ... így aztán matematikusokra és fizikusokra, kémikusokra kellene bízni az egészet mert ekkora kihívásra a hatalom seggében tenyésző történész, sem a húgyagyú politológus szakma nincs felkészülve. (tisztelet persze az egykét osutsidernek aki igényes annyira )
kukagyerek
2013. június 12. 17:50
"fogjunk hozzá a rendszerváltozásnak mint történelmi eseménynek a tudományos feldolgozásához." Milyen rendszerváltásról énekelsz karcsi-bá? "..hogy az igazi rendszerváltozás kezdő pillanata a 2010-es választás volt.." Na ne röhögtess má, öreg! "(jöjjön létre a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet)" Először, a mai napig elmaradt rendszerváltást szorgalmazd, utána kutatgass, narancsbibe!
marko11
2013. június 12. 16:41
A magyar rendszerváltás VALÓDI története érdekesebbnek, izgalmasabbnak ígérkezik, mint egy hollywoodi thriller vagy krimi!
IgazságosIzomViktor.
2013. június 12. 16:06
Igen igen!Most hogy már rendben van a demokrácia,az únió és a világ minket próbál utánozni,és jólétben élnek a magyarok,nagy nemzeti összefogás van,és zeng a nemzeti összetartozás dala megannyi boldog családban,eljött ennek az ideje,mint legfontosabb dolognak.Már csak ez az egy megoldatlan,minden más páratlan világsiker.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!