Ciánozott jövő

2013. június 06. 08:43

Úgy néz ki, hogy a román kormány a közeljövőben zöld utat ad a verespataki cianidos aranybányászatnak.

2013. június 06. 08:43
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Heti Válasz

„A szakértői bizottságok már rábólintottak a bányatervre, az egyik korábbi környezetvédelmi miniszter, Korodi Attila pedig azt valószínűsíti, hogy a politikai döntés már korábban megszületett. Nem egy sima bányaengedélyről van szó: 15 év alatt 200 ezer tonna cianid felhasználásával 215 millió tonna ércet dolgoznak fel, ehhez a Verespatakot ma körülvevő négy hegyet robbantásokkal és külszíni fejtéssel eltüntetik a jelentős részben magyar épített örökséggel, illetve a több ezer éves történelmi leletekkel együtt. Ráadásul a technológiai folyamatból kikerülő, a környezetre káros nehézfémekkel, valamint ciánkomponensekkel terhelt több millió tonna hulladékot egy kétszáz méter magas kőgáttal elzárt völgyben helyezik el. A 360 hektáron elterülő zagytározó alját nem tervezik szigetelni, így az elhelyezett veszélyes hulladék biztos és folyamatos szennyezéssel terheli a levegő mellett a felszíni és felszín alatti vizeket. Képzeljünk el egy gátszakadást...

A jövő tehát elkezdődik, az ellenzők pedig tehetetlenül szemlélik a történéseket, hiszen az érdekérvényesítés megannyi eszköze csődöt mondott már. Az Európai Parlament három éve majdnem egyöntetűen amellett foglalt állást, hogy a cianidos bányászatot be kell tiltani. Az európai polgárok egyetlen közvetlenül választott testületének javaslatát viszont a senki által fel nem hatalmazott Európai Bizottság illetékesei gazdasági érvek alapján a legnagyobb lelki nyugalommal utasították el. Ez azért jól jelzi az erőviszonyokat. Majd jól odafigyelnek a környezetvédelmi előírások szigorú betartására, jelentette ki az üggyel foglalkozó biztos. Ez azért is abszurd, mert miközben valóban egyre inkább szigorítják a környezetvédelmi szabályokat, a posztszovjet térség mára gyakorlatilag ökológiai bombává vált. A slendrián módon bezárt uránbányáktól a szocializmus erőltetett építése során esett tájsebekig rengeteg példát sorolhatnánk. Az egyszerű könyvelési logika győzött. A környezet rehabilitációja irgalmatlanul nagy összegekbe kerülne, a multik pedig - valahol - mégiscsak adóznak, ergo Kelet-Európa ökológiai szempontból is vesztese a globalizációnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2013. június 06. 13:01
A globalizációnak mindannyian a vesztesei vagyunk és leszünk is. Néhány évvel ezelőtt még a "amerikai" olaj (WTI) tőzsdei árai magasabbak voltak, mint az "európai" (Brent) olajé. Ez ma már fordítva van. Miért? Mert az USA-ban felfutott a palaolaj kitermelés. Ugyanez a helyzet gázfronton. Az amerikai palagáz (shale gáz) kitermelés miatt ott csökkennek az árak. A termelési költségeknek pedig jelentős része az energiaköltség. Ami az USA-ban csökken. Tehát a pozíciójuk javul. Erre reagálva az EB, aki eddig ellenezte az európai palagáz kitermelést környezetvédelmi okokból, most átáll a támogatók táborába. Nem környezetvédelem ellenesek lettek, csak ez gazdasági (versenyképességi) kényszer. Amikor valaki átlép egy korábbi határt és így versenyelőnybe kerül, akkor a többieknek is lépni kell, kényszerből. Mert jön a visszaesés, az életszínvonal csökkenése, a munkanélküliség növekedése. Amit a "nép" rosszul tolerál. Nem véletlen, hogy a veresegyháziak többsége is bányapárti. És nem azért mert rombolni akarja a környezetét. Hogy ebből hosszabb távon nem sok jó sül ki? Szóljon aki tudja a megoldást!
nyugalmazott tanár
2013. június 06. 12:17
Mielőtt a románokat kritizáljuk, nézzünk szét Almásfüzítőn. 10 m-re az áradó Duna medrétől ott áll a szivárgó vörösiszap tározó. Azért most nagyon jó lenne, ha a következményeket nem a levett bilinccsekkel csápoló tettes cinikus röhögése jellemezné.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!