Az Index jobbra tolódik

2013. június 11. 08:30

Az Indexszel kapcsolatban a jobbra tolódás a baloldali sajtó egyik visszatérő toposzává vált, amin rengeteget nevettünk, és sok nyilvános tréfát is csináltunk belőle.

2013. június 11. 08:30
Gerényi Gábor
GG blog

„Az Indexszel kapcsolatban a jobbra tolódás a baloldali sajtó egyik visszatérő toposzává vált, amin rengeteget nevettünk, és sok nyilvános tréfát is csináltunk belőle. De persze nemcsak Bodoky miatt könyveltek be minket fasisztának, szépen tettek hozzá a többiek is, különösen Szily, aki például később, az év vége felé jegyzett egy mérföldkőjellegű írást Ágybavizelő Ferenc miniszterelnök lett a nemzet új színésze címmel. Az írás arról az arcpirító performanszról szólt, amelyet a vezető a négy halálos balesetet követelő vasúti karambol után követett el; a tragikus eset ürügyén képes volt műsírást mímelni.

Az Index-ellenes támadások egyik csomópontja kedvenc hetilapom, az Élet és Irodalom volt, ahol szinte minden héten jutott egy oldalvágás nekünk. A 2007-es karácsonyi ünnepi számuk egyik publicisztikai írása is velünk foglalkozott, Széky János kóstolgatott bennünket óvatosan, és néhány adattal meg is próbálta alátámasztani azt az állítását, hogy az Index közép-európai összehasonlításban egy szerencsétlen, sikertelen lap.

Szegény kollega azonban lusta volt hivatalosnak tekinthető olvasottsági adatokat beszerezni, így egy afféle játékweboldalról, a közismerten hajmeresztő és torz eredményeket produkáló, de jó szórakozást ígérő Alexáról próbált tájékozódni. Az akkor még ennél is bénábban kinéző, de a mostanival megegyező hitelességű (illetve inkább hiteltelenségű) szolgáltatásnak gyakran beugranak az outsiderek, és esetünkben is ez történt – Széky leolvasta onnan, hogy Csehország vezető internetes lapjának ötször akkora olvasottsága van, mint az Indexnek. Mit lehetett tenni, gyorsan beszereztem a hiteles adatokat – ebben sokat segített, hogy leányvállalatunk, az Etarget Csehországban és Szlovákiában is jelen volt –, és írtam egy helyreigazítást, amit Kovács főszerkesztő becsülettel le is hozott. Itt kiderülhetett, hogy valójában jóval olvasottabbak vagyunk az Idnesnél, a vezető cseh lapnál, ami azért is nagy teljesítmény, mert Csehországban akkor már egymillióval többen interneteztek, mint nálunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gelcselszi
2013. június 18. 23:30
Meg kell nézni az Indexet, a címeiket, a témák tálalását, kiválasztását. Végtelenül ellenséges a kormánnyal, és Orbánnal szemben, Dudás csak rontott a helyzeten. Nem olvasom az Indexet, mert már bosszant a manipulatív sunyiságuk.
hátakkor
2013. június 18. 23:30
én bármit el tudok olvasni, magas a tűrésküszöböm és tudok a sorok közt olvasni. 2010 óta, ha épp dugóban ülök, kifejezetten élvezetes Bolgár úrék és a közönségük nyűglődése, de mindig vigyázok rá, nehogy kárörömbe csapjon ez át. Az ATV hétfői Cion 4 Bölcse műsorát sajna csak nagyon ritkán látom, de az is szuper!
imres
2013. június 18. 23:30
Index? Valamikor olvastam. Ma már annyira szélsőséges, hogy cikkeinek igazságtartalma a nulla felé konvergál. Függetlenül jobb- vagy baloldali elhajlástól.
Charlie Chan
2013. június 18. 23:29
Szélbalos, napi szintű bazmegelés és habzó szájú Orbán-gyűlölet csökkenése nem jobbra tolódás, hanem olvasó-vadászat. Sok ezren hagytuk ott az indexet, mint nyitólapot, és er nyilván nrkik is feltűnt. The market has spoken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!