Vége a multikulturalizmusnak?

2013. június 06. 10:29

A probléma gyökere a szegregáció, nem a kultúra.

2013. június 06. 10:29
Zala Miklós
Szuverén

„... a kulturális pluralizmus tényéből nem következik, hogy az adott országban multikulturalizmus van – erre a legkézenfekvőbb példa Németország. Ebből a szempontból nem mellékes, hogy milyen a magasan és az alacsonyan kvalifikált bevándorlók aránya. A kanadai és ausztrál bevándorlók sikeres integrációjában nagy szerepet játszik, hogy a két ország főként magasan kvalifikált jelentkezőket fogad be (bár, mint Kymlicka rámutat, ez korántsem az egyetlen oka sikeres integrációjuknak), ezzel szemben Németország olcsó, képzetlen munkaerőre épülő bevándorlási stratégiája teljes kudarc, mely egy etnikailag is behatárolható alsórendű kaszt kialakulásához vezetett az országban. (…)

Svédországban is a problémák egyik gyökere, hogy a muzulmán országokból érkező bevándorlók alacsonyan kvalifikáltak, mivel döntő többségük menekültként érkezett az országba. Ráadásul a szórás egészen nagy: míg Järfälla községben az iraki férfiak 69 százaléka volt foglalkoztatott 2007-ben, addig Sandvikenben mindössze 13 százalékuknak volt munkája (a döntő faktor a képzettség: minél tradicionálisabb a helyi gazdaság, annál magasabb a muszlimok foglalkoztatottsága).

Svédországban az 1960-as években a »Millió Program« keretében hatalmas lakásépítési hullám vette kezdetét a munkásosztályt megcélozva, és az egymillió új, olcsó lakás tervét a 70-es évek közepére sikeresen teljesítette is a svéd kormány. Sok ilyen panellakótelep azonban mára kizárólag muzulmán országokból származó bevándorlók által lakott gettó. Mindezekből pedig azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a svédországihoz hasonló helyzetek kialakulásában a kultúrának csak közvetetten van köze, annyiban, amennyiben az alkalmas bizonyos társadalmi hátrányok közvetítésére. Ha egy országban nagy számban van jelen alacsony státuszú bevándorlócsoport, melynek tagjai jól megkülönböztethető tulajdonságokkal rendelkeznek (más bőrszín, eltérő vallás, ruhaviselet, akcentus), az könnyen vezet szegregációhoz – a svédországi folyamatok tehát nagyban hasonlítanak az amerikai fekete gettók kialakulásának esetéhez. A probléma gyökere tehát a szegregáció, nem a kultúra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2013. június 06. 13:47
Kanadába és Ausztráliába nem feltétlenül ugyanazok a fekete, arab bevándorlók mennek, akik Svédországba. És ezek az országok óriásiak, gazdaságilag nagyobb erőt képviselnek. És már eleve az ottani lakosok is szinte bevándorlónak tekinthetők.
Agricola
2013. június 06. 13:23
A Muszlim bevándorlók Svédországban azzal is szembesülnek, hogy számos oktatási intézményben már nem apának és anyának, hanem egyes és kettes szülőnek számítanak. A genderelméletről, amely a nemekhez kötődő társadalmilag elvárt viselkedésformák elvetése, korábban nem hallottak és nem fér a fejükbe, hogy egyre több óvodában játékautókat adnak a lányok és babákat a fiúk kezébe. Aztán a gyerek maga döntse el, milyen irányban indul el az életben. A neoliberalizmus jegyében a befogadók azt várják el a muszlimoktól, hogy szabaduljanak meg nemi kötelékeiktől is. Ez néhány nemzedék alatt nem lehet sikeres és mélységes utálatot, ellenérzést vált ki azokból, akiket erre akarnak kényszeríteni. A neoliberálisok minden áron liberális gondolkodású európaiakat akarnak faragni a kaftános, szakállas férfiakból.
Necoure Yamakee
2013. június 06. 13:14
Anyájádat. A probléma, hogy ha maguk maradnak a lakótelepen, akkor állat módjára kezdenek viselkedni és hamarosan gettóvá alakítják az egészet. Ezért a gettó kialakulása nem a fehérek rasszizmusa vagy szegregációja miatt történik, ahogy ezen libsi próbálná gyalázni az őslakosokat.
Berecskereki
2013. június 06. 11:49
A szegregációt nem más, mint elkülönülés, amely többféleképpen történhet és több módozata van. Két fő vonala van, amikor a másság alapján önmaguktól indítva különülnek el és a másik, amikor erre kényszerítik őket. Az általa említett országban az elkülönülésnek olyan folyamata zajlik, melyet a bevándorlók saját maguk valósítanak meg, identitás, kulturális, képzettségük alapján. Sok esetben ez a beilleszkedés hiányához vezet, amelynek következménye a különböző összeütközés. Ebből pedig az látszik, hogy az okozatot kiváltó ok; az identitás, a kultúra, a képzettség. Szerintem így értelmetlen az a megállapítás; "A probléma gyökere tehát a szegregáció, nem a kultúra.", mert ez úgy is fordítható; az elkülönülés gyökere az elkülönülés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!