Fülel a birodalom

2013. június 12. 07:28

Az Egyesült Államok nagyon jól el tudja adni magát, ám a lényeget illetően mégiscsak az a válasz arra a bizonyos egyetemi vitakérdésre, hogy igenis birodalom, vagy legalábbis akként viselkedik.

2013. június 12. 07:28
Zord Gábor László
MNO

„A PRISM néven futó lehallgatási program felfedése egy kiugrott bennfentes szakember által újfent rávilágít arra, hogy bőven maradt még abból az illúzióból, amellyel immár tényleg érdemes leszámolnunk. Az Egyesült Államok nagyon jól el tudja adni magát, ám a lényeget illetően mégiscsak az a válasz arra a bizonyos egyetemi vitakérdésre, hogy igenis birodalom, vagy legalábbis akként viselkedik. Mind az agresszió, mind az elnyomás is létének szerves része. A fejlődési háttér, a módszerek persze mások, ahogy – és ez kulcsfontosságú – az a technológia is, amely korunkban rendelkezésére áll céljai eléréséhez. Róma, Perzsia, Napóleon is dominálni, maximálisan ellenőrizni akarta impériumát, de a futárok haladási sebessége határt szabott lehetőségeinek, ahogy az állami erőszak alkalmazásának képessége sem volt határtalan. A 19. század végétől, a távíróval kezdve összenyomódott a tér, megnőtt a tömegek elérésének és befolyásolásának lehetősége, aztán a 20. századi totalitárius rendszerek, százmilliós emberáldozattal illusztrálva, meg is mutatták, hogy milyen hatékonyan képesek azt alkalmazni, mielőtt éppen ebbe a hibába bele nem buktak volna.

Az Egyesült Államok fémjelezte elnyomásról jelen állás szerint kijelenthető, hogy kiköszörülte ezt, a 20. századi birodalmi kísérletek során esett legnagyobb csorbát, a tömeges erőszakra épülő megfélemlítést. Rendszeresen folytat háborúkat, amelyek áldozatainak száma elérheti a több százezret is, az általa diktált »világbékét« minden jel szerint érdeke fenntartani, ha lépéseivel minduntalan kockára is teszi. Mindennapi módszerei azonban ennél sokkal kifinomultabbak. Ennek – tetszik vagy sem – a feltétele az a korunkra kialakított infokommunikációs tér, amelynek alapvető tulajdonsága, hogy a résztvevők (az emberiséget alkotó egyének nagy része) igényein és szándékán messze túlmutatva, azok jogait, ha kell, megsértve is felhasználható a teret uraló hatalom által, céljai elérése érdekében. Minden mobiltelefon, minden hálózatba kötött számítógép a zsebünkben vagy az asztalunkon potenciális lehallgatókészülék, minden aktivitásunk a neten, a szociális médiumokon hátrahagyott lenyomat, egyéni és kollektív viselkedésünk mintája, működésünk leírása. A PRISM és társai pedig az Egyesült Államok kezében lévő eszközök, amelyekkel ezt a tényt, ha szüksége van rá, kihasználja. Amíg és amilyen mértékben csak tudja – tehetnénk hozzá, de az bizonyos, hogy egy szemernyit sem fog szemérmeskedni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. június 12. 11:46
Mi az föld alatt megy és nem lát? Vakond. Mi az föld alat megy és nem látni? Szabadmadaras kazár metró, 600 milliárdért. Hümm!
Next adósság
2013. június 12. 11:41
Mi az? Fehér, totyog, és gágog? Liba. Mi az Nem fehér, nem tolyog, és nem gágog? Bajnaiféle válságkezelt liba. Hümm!
pedroamigo
2013. június 12. 10:09
Gábor, a netet majd minden ország kontrollálni akarja uis sok nekik az a fajta szabadság ami ott van. Legutóbb éppen gazdáid fogadtak el olyan törvényt mely szerint majd lekapcsolhatnak bizonyos weboldalak. Így szokott kezdődni...
Tündér_Lala
2013. június 12. 09:57
Természetesen. Néha feldől a spanyolfal és kiderül, hogy a király mazítelen. Az agymosó gépezet pedig gyorsan újra építi a falat és biznak az emberek feledékenységében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!