Ez a demokráciadeficit

2013. július 26. 09:00

Az Egyesült Államok arcátlanul kettős mércét alkalmaz az emberi jogok tekintetében.

2013. július 26. 09:00
Zord Gábor László
MNO

„Justin Amash és John Conyers a védelmi költségvetés tervezetéhez nyújtott be módosító javaslatot, amely a finanszírozás megvonásával korlátozta volna a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) tevékenységét. (...) A kísérlet – mindössze tizenkét szavazattal ugyan (205–217 arányban), de – elbukott, miután a Fehér Ház vehemensen védelmébe vette a szökésben lévő titkosszolgálati informatikus, Edward Snowden által felfedett, az emberi jogokat nyilvánvalóan súlyosan sértő műveletet. A demokrata Obama-adminisztráció ráadásul John Boehner republikánus képviselőházi elnök személyében – akivel olyan nemzeti sorskérdésekben, mint az adósságcsökkentés, képtelen megegyezni – szilárd szövetségesre lelt. Az NSA-t vezető tábornok a hét elején körbelobbizta a törvényhozást, a »nehézsúlyú«, nemzetbiztonságra specializálódott képviselők és szenátorok pedig állást foglaltak, hogy a PRISM rövidítéssel emlegetett adatgyűjtési program pénzügyi támogatásának megvonása egy fontos terrorellenes eszköztől fosztaná meg az Egyesült Államokat. De mit is tanulhatunk, milyen következtetést is vonhatunk le itt, Európában e mozzanatból?

Mindenekelőtt azt, hogy az Egyesült Államok arcátlanul kettős mércét alkalmaz az emberi jogok tekintetében. Amikor sérelmet szimatol, vagy éppen láttat és kreál valahol a világban, képes katonai erő bevetésére, rezsimváltásra, emberek százezreinek – közvetve millióinak – feláldozására, százmilliárdok elpazarlására. Szövetséges országokat sem röstell megosztani és destabilizálni kifinomultabb, de gazdasági és politikai értelemben nemkülönben pusztító eszközökkel.

Amikor azonban Washington önnön maga lepleződik le, nem habozik szemrebbenés nélkül deklarálni, hogy a demokratikus társadalom biztonságának védelméről van szó azokkal szemben, akik »értékeink miatt gyűlölnek minket«. Az, hogy ki tartozik ebbe a körbe, természetesen nincs szigorúan meghatározva, hiszen az aktuális céloknak megfelelően jóformán bárkire ráhúzható ez a gumírozott ellenségkép.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. július 26. 11:09
Újra jól teljesít a magyar Zsemnyin Zsipaó!
bunko_jobbos
2013. július 26. 10:56
Nagyhatalom jó marketinggel. Ennyi. A régi Franciaország, az O-M Monarchia, a cári Oroszország stb. is kémkedett mások ellen, és megfigyelt mindenkit, akit akart. Csak ők nem készítettek halál menő mozifilmeket, amiben az osztrák ügynök volt a jófiú, az emberiség megmentője, a francia meg a rossz. Csak marketing a világ.
kukagyerek
2013. július 26. 09:19
Zord Laci! Kaptál engedélyt a vezíredtől arra, hogy a gyarmattartókat fikázd?
kjkj945
2013. július 26. 09:10
"Az Egyesült Államok arcátlanul kettős mércét alkalmaz az emberi jogok tekintetében. "" Mindig is az tette! Mi érdekes ebben???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!