A fejlődő világ és a szabad piac

2013. augusztus 09. 11:40

Valódi felemelkedés abból származik, ha az emberek szabad akaratukból kooperálnak és kereskednek egymással, és ebből adódóan bizonyos tevékenységekre specializálódnak.

2013. augusztus 09. 11:40
Nagy Dániel
Kapitalizmus blog

Mindehhez viszont arra lenne szükség, hogy a fejlett országok lakói számára ne legyen tilos vagy erősen korlátozott a fejlődő országokból származó termékek megvétele, behozatala. A fejlett világ elterjedt gyakorlata ugyanis, hogy az országok államhatalma megtiltja, vagy túlburjánzó bürokráciával és magas vámokkal értelmetlenné teszi a fejlődő országokból származó termékek megvételét, behozatalát. Az ilyen korlátozások és tiltások indoklása természetesen hangzatos érvekkel történik, amely sokszor az adott kormányzat színezetétől, de a helyi kultúrától, szokásoktól is függően változó lehet. A leggyakrabban használt szó a »védelem«, ez hol a nemzeti kultúrát, hol a földműveseket, hol a munkásokat jelenti a szavak, néha akár a szándékok terén is, és természetesen vannak is olyanok, akik mindennek haszonélvezői. A valós hatása mindennek azonban az, hogy az adott ország minden egyes lakója drágábban, kisebb választékban vagy rosszabb minőségben jut az adott termékekhez, mint azt tiltás nélkül tehetné, ez az ára annak, hogy a szabályozó hatalommal jó viszonyt ápolók védelemhez jussanak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. augusztus 10. 00:58
"az adott ország minden egyes lakója drágábban, kisebb választékban vagy rosszabb minőségben jut az adott termékekhez, mint azt tiltás nélkül tehetné" Ez egyáltalán nem biztos.
MacElek
2013. augusztus 10. 00:54
"A fejlett világ elterjedt gyakorlata ugyanis, hogy az országok államhatalma megtiltja, vagy túlburjánzó bürokráciával és magas vámokkal értelmetlenné teszi a fejlődő országokból származó termékek megvételét, behozatalát." Hát persze, mert nem a másik országnak a vezetői. A saját országukat kell menedzselniük, nem másokét.
vizesnyolcas
2013. augusztus 09. 13:32
Elolvastam a teljes cikket. A színvonala bekezdésről bekezdésre erősen ingadozik. A segélyek negatív hatása igaz, de az ide kiemelt részben leírt probléma (védővámok, bürokratikus akadályok) több évtizeddel ezelőtt voltak igazak. Egy sor fejlődő országnál pedig nem a kooperáció hiánya, hanem az a probléma, hogy olyan kooperációra és specializációra kényszertették őket (sokszor IMF vezénylettel), amely számukra nem kifizetődő, éppen ellenkezőleg, teljesen kiszolgáltatottá tette őket a fejlett nyugati partnereikkel szemben.
Zokni
2013. augusztus 09. 13:02
Nincsen szabad piac. Olvasson sok Marxot, meg az utána jövőket. A kapitalizmust jobbítani nem a szabad piaccal lehet, hanem maximum a felügyelt, állandóan kontrollált, demokratikus felügyelettel moderált piaccal. Ha már ilyen (?!) terjedelemben mer ilyesmit állítani, akkor én meg ilyenben cáfolom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!