Örökre eltűnhet néhány sportág a képernyőről

2013. augusztus 14. 13:02

Az uniós irányelv és a Médiatörvény előírásai alapján elfogadott jegyzék beavatkozik a szabad piaci folyamatokba.

2013. augusztus 14. 13:02
Rippel-Szabó Péter
Világgazdaság Online

„A Médiatörvény egyébként a kiemelt események közvetítéséhez legalább 80 százalékos országos lefedettséget ír elő, így a jegyzéken szereplő eseményeket csak az MTV, az RTL Klub vagy a TV2 közvetítheti. Továbbá amennyiben a listázott jogot egy másik csatorna szerezné meg, azt szerződéskötési kötelezettség alapján köteles továbbadni az ajánlatkéréssel hozzá forduló említett médiaszolgáltatók valamelyikének.

Az irányelv és a Médiatörvény előírásai alapján elfogadott jegyzék tehát beavatkozik a szabad piaci folyamatokba. E beavatkozás jogosságának határa az a pont, ahol az uniós szabadságok és a tulajdonhoz való jog korlátozását az információhoz való jog védelme már nem igazolja. Az ítéletek szerint csak ilyen esetben állapíthatja meg az Európai Bizottság a tagállam nyilvánvaló mérlegelési hibáját. Amennyiben tehát olyan események is szerepelnének a magyar jegyzékben, amelyek hazánk társadalma szempontjából a valóságban nem kiemelt jelentőségűek, az üzleti alapon működő sportközvetítési piaci mechanizmusok a jogszabály által előírt mértéket túllépve kerülnének korlátozásra.

Az elsősorban reklámbevételekből gazdálkodó két érintett kereskedelmi csatorna valószínűsíthetően nem vásárolna meg olyan sporttartalmat, amelyhez nem kapcsolódik valós és széleskörű nézettség. Így elméletben akár az is elképzelhető, hogy lenne olyan kiemelt esemény, amelyet – ha azt az MTV nem közvetíti – egyik médiaszolgáltató sem fogja sugározni, holott előtte ugyanaz az esemény egy tematikus csatornán elérhető volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Justicia
2014. január 12. 21:18
orbán gondban lehet, az NBI-es Felcsút egy döntetlen után kétszer kapott ki, de alaposan. Remélhetőleg kiesik jövőre, de akkor mi lesz a stadionnal ?
Text adósság
2013. augusztus 20. 13:38
A körömlehúzó versenynek is vége, hogy Bauer apuka aki a versenyág kiváló művelője volt. visszaadta lelkét Marx, Engelsnek. Prutty!
khomeini
2013. augusztus 15. 03:21
Na, ha az EU akarna, a sportcsatornák körül nyugodtan vizsgálódhatna. példa: A Digi Sport a Digi műsorszolgáltató tartalomszolgáltatása. A Sport 1, Sport 2, Sport M a chello/UPC műsorszolgáltató tartalomszolgáltatása Így aztán a UPC-n nincs Digi, a Digin nincs Sport TV. Mert egymást nem engedik be a saját hálózatukra. Fordítva: ha Digi Sportot akarsz nézni, vegyél Digit. Ha Sport TV-t akarsz nézni, vegyél UPC-t. Vegytiszta árukapcsolás. És szerintem versenyjogi szempontból elég necces is. Ehhez képest ha valami a közszolgálati adókra kerül, vagy az országos földi sugárzású adókra, akkor az már tiszta nyereség, mert legalább mindenki láthatja azt a műsort.
Akitlosz
2013. augusztus 14. 20:39
Ennél nagyobb probléma sohase legyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!