Nem lovagias ügy

2013. augusztus 03. 09:49

Az olaszok legalább húsz éve tudnak Berlusconi piszkos ügyeiről. Mégis megválasztották.

2013. augusztus 03. 09:49
Szabó Anna
MNO

A Lovag bukását vizionálóknak nem árt elolvasni az ítélet apró betűs részét is, amely arról rendelkezik, hogy a szenátort nem tiltották el a közhivatal viselésétől (holott mi ez, ha nem összeférhetetlenség), és a négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. Sőt, emiatt még a fennmaradó időre is csak a házi őrizet vagy a közhasznú munkavégzés jöhet szóba. (A Lovagot nem kell félteni, ha véletlenül mégis közmunka lesz a vége, legfeljebb zenés-táncos országos körútra indul, hogy szórakoztassa az adófizetőket.) No de. Az amnesztiatörvényeket egytől-egyig saját magára írta a Lovag korábbi miniszterelnökségei idején, mert tudta: előbb-utóbb úgyis szorul körülötte a hurok. A személyre szabott törvénykezés, vagyis a hatalommal való arcátlan visszaélés erkölcsileg jóval súlyosabb kategória lenne, mint a jogdíjak elsikkasztása.

Az olaszok legalább húsz éve tudnak Berlusconi piszkos ügyeiről, a korrupciós botrányai elől Tunéziába menekült Bettino Craxi exkormányfőhöz fűződő barátsága óta. Mégis megválasztották, sőt, a háború óta ő volt az egyetlen kormányfő, aki egy teljes ciklust kitölthetett. Az olaszok már csak ilyenek: nem lehetett rájuk sózni Mario Montit, a szobatiszta, Brüsszel-konform technokratát, sem az Európai Bizottság volt fejét, Romano Prodit, a Professzort, mert túl unalmas volt nekik. Az adócsalás pedig – finoman szólva – nem áll túl messze tőlük. Közgazdászkörökben régóta forog egy általános érvényű mondás: az olasz gazdaságot az is élteti, hogy amit a lakosság elrejt az adóhatóság elől, azt legalább beteszi a bankba megtakarításként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
waddysno
2013. augusztus 03. 14:18
Nem csak az olaszok, de az egész világ tud már erről minimum 20 éve, OV mégis ezzel a csávóval haverkodik/haverkodott - mindenki vonja le ebből a megfelelelő következtetéseket
Türelem
2013. augusztus 03. 14:14
A szerző kissé hiteltelen,s nem ismeri az olasz belső helyzetet sem, mivel nem beszél a vörös tógák hosszú évekre visszanyúló, Berlusconira fókuszáló harcáról. A Di Pietro vezette felhorgadásokról. S arról sem, hogy az olasz balközép koalíció képtelen volt egyetlen egy ciklust végig kormányozni, alkalmatlanságuk okán. Míg ez elsőként Berlusconinak sikerült. Berlusconi egy karizmatikus egyén, kiváló szónoki, szervezői tehetséggel megáldva. Milánói építőipari vállalkozóként kezdte, s tehetsége okán hatalmas vagyonra és befolyásra tett szert. Az olasz ballib viszont felháborodott azon, hogy Berlusconi belépett a média piacra - Médiaset - , s megjelent a ballib média terrorral szemben a többszólamúság. Ez elég volt arra, hogy a háború, a vörös tógások segedelmével beinduljon. Itáliában naponta tucatjával ítélhetnének el politikusokat adócsalással, a köznépről nem beszélve. Az adócsalás rendszere élteti a gazdaságot. Az adócsalás ott nem számít bűncselekménynek, inkább erénynek, az életrevalóság, az olasz mivolt bizonyságának. Berlusconi, mint minden egészséges olasz, szereti a nőket, élvezi az életet, az átlag olasz saját magát látja benne. Azért azt is tudni kell, hogy a bíróságok ott is erősen elfogultak, sőt, politikailag kifejezetten a ballib oldalra húznak. Miként Magyarországon. Berlusconi feladta a leckét, vagy elnöki kegyelem, vagy választások. S ez még ismét a jobboldal győzelmével járhat, hiszen az olaszok megutálták a Bilderberg csoport helytartójaként működött Mario Montit is. Kedves Anna, mielőtt egy országról ír, vegye a fáradtságot és ismerje meg a valóságot. A hozzászólók áthallása meg teljesen érthető, mindenki a saját politikai hitvallása szerint értelmezi. A valóság senkinek sem fontos.
brabant89
2013. augusztus 03. 13:29
Én csak azon csodálkozom, hogy 2001 és 2011 között két év megszakítással végig Berlusconi volt a miniszterelnök. Ő nem felelős a mostani olasz válságért? Akkor ki felelős érte?
jobban tejelő
2013. augusztus 03. 11:12
Rákosi és Kádár nagy gazemeberek voltak, mégis százezerek ünnpeleték őket. Orbán sem kivétel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!