Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Tüske és tövis

2013. augusztus 06. 15:51

A szóban forgó konstrukció – jegybank–felügyelet fúziója – nem szokatlan az európai gyakorlatban, sőt inkább tendenciává kezd válni.

2013. augusztus 06. 15:51
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Ha arra keressük a választ, hogy miért kell figyelnünk az Európai Központi Bank jelzésére, ha nem is vagyunk tagjai az eurózónának, akkor a felelet roppant egyszerű: azért, mert miután a jegybank tagja az európai központi bankok rendszerének, így a státusát érintő minden jelentős változtatást egyeztetni kell az EKB-val. Egyébként természetesen jó kapcsolatot kell ápolnunk az EKB-val, ha ugyanis baj van, akkor az EU pénzügyi döntéshozatali mechanizmusában ez az egyetlen monetáris hatóság, amely azonnal képes a segítségre. Előbb-utóbb pedig száz százalékban oda fogunk tartozni: Magyarország vállalt kötelezettsége az euró bevezetése, onnan kezdve teljes mértékben élvezhetjük Frankfurt pénzügyi védőernyőjét.

Kis tüske maradhat azonban a magyar félben. Akkor, amikor a kormány deklarálta azon szándékát, hogy összevonja a két intézményt, Simor András volt az MNB első számú vezetője, és a jelenlegi kormány által nem különösebben kedvelt akkori jegybankelnök mielőbbi eltávolításának szándékát olvasták ki a kabinet tervéből. A »veszély« azonban elmúlt, s az idők annyira megváltoztak, hogy nem pusztán az elnök személye cserélődött ki, hanem a jegybanki felső vezetés is. Kommentálhatnánk ezt úgy is, hogy a »magyar ügy« immár szakmai kérdéssé vált. De akkor az Európai Központi Bank akkori »torpedója« minek minősült? Politikai és nem szakmai ellenvéleménynek?

Mindegy. Tovább nem érdemes ragozni, különösen azért, mert a szóban forgó konstrukció – jegybank–felügyelet fúziója – nem szokatlan az európai gyakorlatban, sőt inkább tendenciává kezd válni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. augusztus 06. 17:07
jegybank–felügyelet fúziója – nem szokatlan az európai gyakorlatban, sőt inkább tendenciává kezd válni.” --na igen csak azokon a helyeken nem a fidesz uralkodik egyedülállóan,kontroll nélkül.
pedroamigo
2013. augusztus 06. 16:37
"De akkor az Európai Központi Bank akkori »torpedója« minek minősült? Politikai és nem szakmai ellenvéleménynek?" Ez szvsz a mezsgye. A függetlenség szakmai kérdés, ezt védték akkor. Jogosan mert Simor fizujának csökkentésével korábban már megsértették.
popzene
2013. augusztus 06. 16:24
Az eredeti összevonási tervet senki se kifogásolta, csak annak módját. Nevezetesen azt, hogy a független jegybankelnök mandátumának idő előtti megszűnésével járt volna. A mostani terv szerint nem fog idő előtt megszűnni a jegybankelnök mandátuma, így azt természetesen az EU nem is kritizálja. Kár, hogy Szajlai ezt így benézte, általában korrekt szokott lenni, és a politikai meggyöződése ellenére is tényszerű szokott maradni (kb az egyetlen jobbos újságíró, akiről ez elmondható).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!