Ki legyen a baloldali kormányfőjelölt?

2013. augusztus 19. 12:48

Az szerintem alap, hogy B-tervként mindkét fél lázasan keresi a maga „kompromisszumos” jelöltjét.

2013. augusztus 19. 12:48
Szalai Ervin
Publius

„Kell egy harmadik jelölt, mert ahogy át tudná az egyik fél nyomni a sajátját, a másik - ha egy csöpp esze van - úgyis felveti a lehetőségét: ez a pártvezérek miniszterelnök-jelöltségének kölcsönös megsemmisítéséről szóló vadiúj doktrínám.

Annál inkább nem kéne ennyit feszülni Attilával és Gordonnal, mert az MSZP-nek már úgyis bőven van rutinja külsős miniszterelnökökben, az E14-PM pedig frissen alakult pártszövetségként igazából örülhet, ha bármiféle ráhatása van Orbán kihívójának kiválasztására és egy későbbi kormányprogram kialakítására. Most ezért nem rám kell haragudni, nem én csináltam a gyakorlatilag Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségéért síkra szálló »választói mozgalomból« egy sima hétköznapi pártot; és nem én bizonyítottam évtizedeken keresztül, hogy az MSZP képtelen legmagasabb tisztségek betöltésére is alkalmas embereket kitermelni magából. Ez van.

Persze azt hozzá kell tenni, hogy sosem könnyű miniszterelnök-jelöltet találni, aki (1.) képes lenne ellátni a feladatot, (2.) valóban el is vállalná és (3.) akár meg is választanák, továbbá a hátralévő idő is rettenetesen kevés. Ugyanakkor az szerintem alap, hogy B-tervként mindkét fél lázasan keresi a maga »kompromisszumos« jelöltjét, vagy ami még jobb, már most ledobja a KHJ-bombát, végig kontroll alatt tartja az új keresési szakaszt, és nem lesz kérdés, ki a gazda a megújult baloldalon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szokolaigyorgy@gmail
2013. augusztus 20. 06:10
C tervként szóba jöhetne a "társminiszterelnökjelölt" kombináció.
Blackhawk
2013. augusztus 19. 23:57
Szerintem Bajnai ott rontotta el, hogy nem az MSZP-nél jelentkezett be min.elnök jelöltnek, így fel sem állhatott a 2001-es Kovács-Medgyessy "keményfiú-konszenzuskereső fiú" modern, Mesterházy-Bajnai változata. Bajnai a fideszből kiábrándult, baloldalra nem szavazókra utazott, akárcsak Schiffer. Ezért próbált középen szavazatokat szerezni. Csak azt felejtik el, hogy '98 óta a se bal, se jobb pártok (SZDSZ, Centrum, MDF 2006-2010, LMP)összesen a szavazatok 10%-át érték el. Úgy látszik Magyarországon középről nem lehet nyerni. A harmadik jelölt megoldás szerintem is kitörési lehetőség, mondjuk Botka László személyében. vezetői tapasztalat + se libaügy, se nem régi komcsi. Bár szerintem ilyen nehéz helyzetben ő sem vállalná.
jégecet
2013. augusztus 19. 19:04
http://index.hu/belfold/2013/08/19/az_mszp_tobbet_nem_flortol_a_liberalizmussal "...(Morva Judit) azt mondja, hogy a baloldal egyik legnagyobb félreértése volt, amikor a liberálisokról azt hitték, hogy emberségesek. Ezután elővezeti, hogy valójában Amerikában a liberálisok irtották ki az indiánokat, ők tűrték el a rabszolgaságot, és általában: a liberalizmus az erősek ideológiája, amely lényegében csak a kizsákmányolásnak enged szabad teret Hegyi Gyula szerint a rendszerváltást alapvetően a liberálisok vezényelték le, és érezhetően nem érzi a magukénak ‘89-et – több mondata a „bár alapvetően szükség volt a rendszerváltásra, de” szerkezetet követi. Különbséget tesz a piacgazdaság és a kapitalizmus között, és olyasmit fejteget, hogy míg a piacgazdaság jó dolog volt, a kapitalizmus már túlzás. Mostantól pedig, ha Lendvai Ildikót halljuk nyilatkozni, nem árt észben tartani, hogy ő már az MSZP liberális szárnya ."
Jancsipapa
2013. augusztus 19. 18:24
Szerintem a Som Lajos jó választás...Esetleg a Török Zsolt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!