Mi a franc folyik Szíriában?

2013. augusztus 27. 16:06

Egy egyszerű, sorozatgyártott harmadik világbeli zsarnokról van szó, aki még apjától, az 1970-től kezdve harminc éven át uralkodó Háfez el-Aszadtól örökölte meg a hatalmat.

2013. augusztus 27. 16:06
Széljegyző
Jobbegyenes

„2. Aszad valójában jó fej, csak a nyugati cionista média akarja lejáratni

E fentivel gyökeresen ellentétes vélekedés elsősorban a hazai radikális jobboldalon terjedt el többnyire abból az egyszerű – bár az elmúlt évtizedekben tényleg mindig beigazolódó – alapállásból, hogy akit Amerika utál, az csak jó ember lehet. Nos, a keserű igazság az, hogy Bassár el-Aszad elnök nem tartozik közéjük.

Tulajdonképpen egy egyszerű, sorozatgyártott harmadik világbeli zsarnokról van szó, aki – jó észak-koreai recept szerint – még apjától, az 1970-től kezdve harminc éven át uralkodó Háfez el-Aszadtól örökölte meg a hatalmat. Szíriát 1966 óta a Baath párt irányítja, amely az »arab szocializmus« elvei alapján működik, illetve működött egészen a közelmúltig. Ez – nagyon, de nagyon leegyszerűsítve – a marxizmus és a nacionalizmus furcsa, filozófiailag teljesen értelmetlen, de kétségtelenül sokáig egészen működőképes elegye volt. Tulajdonképpen a gond nem is az ideológiával lett volna, s még csak nem is a diktatúrával, hiszen az »arab tavaszig« a térség nem is nagyon ismert más fajta berendezkedést. (Az »arab tavasz« szánalmas csődje után úgy tűnik, a közeljövőben nem is fog. )

Aszadék azonban nem csak egyszerűen tekintélyelvű rendszert vezettek be – hanem mindezt megspékelték egy jó adag származási alapú diszkriminációval. Rendszerükben ugyanis szinte kizárólag az számíthatott komoly politikai, gazdasági, vagy kulturális pozícióra, aki ugyanolyan vallású volt, mint ők – vagyis alavita. A valahol a kereszténység és az iszlám között elhelyezkedő kis felekezet az ország lakosságának mintegy 7%-át alkotja. Egy idő után már remélhettek pár szelet zsíros kenyeret a drúzok és a keresztények is. Velük szemben állt az ország mintegy háromnegyedét kitevő szunnita muszlim többség, akiknek kuss volt a neve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2013. augusztus 27. 20:49
Kissé sommás ez a cikk. Sok a klisé benne. Ismertem szíriai diákokat, de igazából nem foglalkoztak nezetiségi ellentétekkel, bár sokféle vallású és nemzetiségű volt közöttük. Alig különböztek a magyar fiatalok gondolkodásmódjától. Az lehet, hogy Asszadék véreskezűek, de az ellenfelek sem szentek. Volt ott olyan is, hogy a muszlim brotherhood helyi tagozata komplett kadét osztályokat mészárolt le. Kadhafi nem túl dicső vége sem inspirálja Asszadékat a megegyezésre, pláne orosz és kínai támogatás mellett. Az oroszok attól félnek, hogy kiütik őket az európai gázüzletből, ha megépül a Földközi tengerig a gázvezeték Katarból és Szaud-Arábiából. A nyugati vezetők azért biztosak, hogy Asszadék hajtottak végre vegyi támadást, mert ügynökeik révén már kezükben vannak a vér és egyéb minták és a felkelőket nem tartják képeseknek egy vegyi támadás végrehajtására. Obama állítólag 3 napos akciót tervez. Elemzők szerint ez nem fogja Szíriát meggyengíteni, de kitünő propagandaeszközökké lehetnek az elkerülhetetlen polgári áldozatok. A nyugati közvélemény nem nagyon támogatja a beavatkozást. Az USA-ban például 60%-os a nem támogatók aránya. Nem érzik, hogy dolguk lenne ott és félnek egy katonai eszkalációtól, mert elegük van már Irakból és Afganisztánból. Emiatt aligha lesz megrendítő csapás csütörtökön. emiatt lehet, hogy speciális szárazföldi erőket is bevetnek az ellenzék támogatására.
Wazze
2013. augusztus 27. 18:46
Az semmi, de mi folyik itt Gyöngyösön?!?!?! http://www.youtube.com/watch?v=99WgR24jWcw
egysegelem
2013. augusztus 27. 16:51
Erdemes meghallgatni tegnap volt Nogradi Gyorgy az inforadioban 40 perces musor, talan soha ilyen bonyolult soktenyezos, sok erdektol vezerelt vilagpolitikai helyzet nem volt meg, mint most Sziriaban.
kerecsen
2013. augusztus 27. 16:41
Szíriában a szunnita többség kavarja a sz@rt Irakban a szunnita kisebbség! Nem a szunnitákkal van a gond? MIntha a többi iszlám felekezet megférne a keresztényekkel. Én nekik szurkolok. De van egy nagy igazság: Az ellenségem ellensége a barátom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!