A liberálisozásról

2013. augusztus 23. 14:05

Még ma is hatékonyan, némi közérdeklődésre okkal számot tartva tudja utálni az „értelmiségieket” a Mandiner-Konzi-Jobbklikk-tengely is.

2013. augusztus 23. 14:05
Vári György
Kettős Mérce

„A legendás »holdudvar«, ezek a majdnem minden közvéleményalakító befolyásukat régen elveszítő, egyébként tiszteletet parancsoló tudósi vagy írói életművel rendelkező nénik és bácsik ilyen módon félelmetes nagyhatalommá maszkírozhatóak, mintha tényleg »bankárok és tábornokok« fejlődnének fel mögöttük hosszú, tömött sorokban (a világlapok, Soros, Reding, Barroso, az európai és amerikai diplomácia stb). Ezért tudja még ma is hatékonyan, némi közérdeklődésre okkal számot tartva utálni az »értelmiségieket« a Mandiner-Konzi-Jobbklikk-tengely is. Még mindig el lehet hitetni, hogy ők volnának a százszor rettegett »véleménymonopólium«. Így, a liberális gondolat szidalmazásával a Fidesz bármely pillanatban képes a semmiből jött, romlatlan és tiszta forradalmi erővé változni.

Ezért célszerű minden tiltakozást, minden tekintélyellenes fellépést lebelvárosiliberálisozni, résztvevőit SZDSZ-esnek bélyegezni. Bekenni az »elmúlthúszév« piszkával. Ez az egyszerű retorikai művelet kezeskedik felőle, hogy nem a kétharmados, minden kontrollintézményt és testületet régen maga alá gyűrő, gazdasági hátországát százmilliárdos állami forrásokkal hízlaló, sikeres és zökkenőmentes »state capture«-t végrehajtó, a közmédián innen és túl is óriási sajtóbirodalom felett rendelkező, maradék riválisait épp most kóstolgató hatalom tűnik »establishmentnek«, hanem pár tucat vagy legfeljebb pár száz csóró egyetemista. Hogy mindebből egy szó sem igaz, az még jobb: elfognak kezdeni magyarázkodni és kínosan vigyáznak rá, hogy soha egyetlen kritikus félmondatot se merjenek se ők, se mások anélkül elmondani, hogy ne tennének utalást az igazi, a voltaképpeni establishmentre, a »véleményhatalomra«, a körúti liberálisokra.

(Ezt egyébként mindenki imádja játszani. Amikor az ifjúkonziknak csipetnyi szociális érzékenységre meg hozzá egy kanálka empátiára támad gusztusuk, gyorsan megírják, hogy milyen érzéketlenek már »a Starbucks-liberálisok«, az előkelő helyeken »üvegplafonról picsogó feministák« meg azok, akik sietnek rákerülni »a politikailag extrakorrekt nyitottakvagyunk.hu-ra«. A hirtelen és váratlan szolidaritás motivációja alighanem itt is szimplán a homogenizáló liberálisozás lehet, vagyis a tomboló ressentiment.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2013. augusztus 23. 21:56
Hülye vagy libsinek is, komcsinak is meg minden fajta állatnak is!!!
MacElek
2013. augusztus 23. 19:38
Ha az az alapvetés, hogy értelmiségi csak liberális lehet, akkor azt hiszem, hogy a szerző nem tartozik az értelmiségiek közé. Legfeljebb csak szeretne. Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy csak zsidó lehet értelmiségi. Mert ugyebár valójában erről van szó. Na ez az a korlátolt arrogancia, ami miatt a liberalizmus nem azt jelenti amit, hanem csak a megvetés és szitok tárgya. Ami valójában csak a zsidó szinonimája. Ahogy azt a szerző is értelmezi, az értelmiségi szóval egyetemben. Az viszont nem azt jelenti.
tetigi
2013. augusztus 23. 18:39
Szép munkásőr-satyakod van, kiscsávi. A vörös csillag hova lett róla?
tevevanegypupu
2013. augusztus 23. 18:16
Csak azt lenne jo tudni, hogy mitol ertelmisegibb egy baloldali-liberalis-voltmaoista mint mondjuk egy jobboldali sot szelsojobboldali ertelmisegi? A baloldal mitol kialtotta ki magat haladobbnak es ertelmesebbnek? Mert hittek-hisznek a kommunizmusban vagy Maoban, mert ez a ket eszme kicsit kesobb tort ra az emberisegre mint a tobbi? Ezt nevezik haladasnak, felvilagosultsagnak? Ja, meg demokratikus ellenzeknek.Nem csoda, ha egy konzervativabb kisse idegenkedik toluk, foleg ha tudja az ember azt, hogy ezek a liberalkommunistak es imadottjaik mennyit artottak a vilagnak..Biztos, hogy tobbet mint Hitler-Mussolini egyuttveve..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!