Godesberg a Jókai utcában

2013. szeptember 20. 18:58

Nem árt rögzíteni, hogy miféle „fajta” az itteni balos társaság. Egy olyan politika letéteményesei ők, amelyben egyaránt kedvét lelte volna Sztálin és Trockij.

2013. szeptember 20. 18:58
Alexa Károly
Magyar Hírlap

„Ne bonyolítsuk az egyszerű kérdést: mi lesz jövő nyár után? Ez a kérdés akkor is érvényes, ha erre és akkor is, ha – isten ne adja! – arra dönt a választók akarata. Legyen persze – erre. És akkor mi van? Orbán Viktor előadásában egyetlen »futurisztikus« kitekintést engedett meg magának – a »baloldal« politikájában bekövetkező szükségszerű változásról meditált. Ezt folytatnám, némi visszatekintést és kipillantást is megkockáztatva.

Orbán alapvető következtetése az volt, hogy az újabb választási kudarc után az a fajta »baloldal«, amely itt »van«, szükségszerűen felszámolódik. Most hagyjuk a pontosítást, hogy mit is értsünk »baloldalon«, de azt nem árt rögzíteni, hogy miféle »fajta« az itteni balos társaság. Olyan, amely – kivételek talán lehetnek – minden ágával, csoportjával, anyagi érdekeltségével, ideológiájával, hamis programjával, vezetőinek személyes vagy familiáris kötődésével, iskolázottságával, indulati elkötelezettségével és etikájával stb., stb. ahhoz a politikai közeghez kötődik, amely 1919-ben (majd 1945-ben) katasztrofális állapotba vitte a nemzetéletet és a nemzeti tudatot. Évtizedekre.

Hogy brutálisan egyszerűsítsek: egy olyan politika letéteményesei ők (akarva-akaratlan, hadd legyek jóhiszemű), amelyben egyaránt kedvét lelte volna Sztálin és Trockij. Ez a mentalitás – fogjuk a jellemzésüket rövidebbre – vereséget szenvedett 1990-ben, kudarcot 1998-ban és katasztrofális ítélet alá került 2010-ben. És alighanem a baloldalnak ez a mai állapota megérdemli a »történelmi« jelzőt – félszáz év után a teljes felszámolódás állapotába került. Hangsúlyoznám: eszmetörténetileg és politikailag. A gazdasági hatalmi szerkezetben való szerepvitele már más kérdés, akkor is, ha az visszahathat az ideológiára és a közhatalmi helyzetre egy – a nemzeti jövőre nézve – több mint szerencsétlennek mondható választási eredmény után.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 21. 09:06
A Bad Godesberg-i program a Németország Szociáldemokrata Pártja (NSZDP) politikai céljait rögzítő alapdokumentum. Az NSZDP 1959. évi godesbergi rendkívüli kongresszusán az ún. demokratikus szocializmus programját fogadta el. A program elvetette az osztályharcot, a forradalmat, a kizsákmányoló és kizsákmányolt osztályok alapvető ellentétének tézisét és élesen elhatárolta a pártot a marxizmustól. A program szerint a szocializmus valamennyi társadalmi osztály és réteg demokratikus együttműködése során reformokkal valósul meg. A program az NSZDP-t a nagytőke számára is „kormányképessé” tette. A program a Szocialista Internacionálé egyik legbefolyásosabb tagpártjának programjaként jelentős hatással volt annak többi tagjára is. Demokratikus szocializmus a jelenlegi reformizmus hivatalos ideológiája, amely elveti az osztályharcot és a szocialista forradalmat; a szocializrnus e szerint a polgári társadalmon belül, valamennyi társadalmi réteg és csoport együttműködésével, a polgári kormányok által megvalósításra kerülő szociális és kulturális-nevelő intézkedések eredményeképpen jön létre Demokratikus szocializmus a jelenlegi reformizmus hivatalos ideológiája, amely elveti az osztályharcot és a szocialista forradalmat; a szocializrnus e szerint a polgári társadalmon belül, valamennyi társadalmi réteg és csoport együttműködésével, a polgári kormányok által megvalósításra kerülő szociális és kulturális-nevelő intézkedések eredményeképpen jön létre Demokratikus szocializmus a jelenlegi reformizmus hivatalos ideológiája, amely elveti az osztályharcot és a szocialista forradalmat; a szocializrnus e szerint a polgári társadalmon belül, valamennyi társadalmi réteg és csoport együttműködésével, a polgári kormányok által megvalósításra kerülő szociális és kulturális-nevelő intézkedések eredményeképpen jön létre http://www.kislexikon.hu/demokratikus_szocializmus.html#ixzz2fVahPA3x
packó_
2013. szeptember 20. 21:42
Arról azért senki nem hallott, hogy a francia szocialisták kilövették július 14-én a párizsik szemét. Itt a magyar szocialisták megtették 1956. október 23-a 50. évfordulóján. Erről a különbségről azért lehet írni.
Berecskereki
2013. szeptember 20. 20:20
Lehet a témát varriálni, hámozni, de a mostani baloldalra passzol a közmondás; "Nem lehet egy fenékkel két lovat megülni.", vagy "Nem lehet egyszerre kint és bent is lenni.".
antioxi
2013. szeptember 20. 20:16
Hadd legyek én is brutálisan direkt: a zsidókról van szó itten, kérem szépen. A magyarországi kb 90 ezres törpe minoritásról, amelyik nagy pofájú, gátlástalan és a maga fazonjára akarja átformálni a keresztény Magyarországot. Ha kell akkor kommunisták, ha kell akkor "demokraták" - mindig azok, ami "kell". Azon zsidók utódairól van szó, akiknek a szülei Galiciából, Oroszországból menekültek az ottani pogromok elől Magyarországra, mi befogadtuk és otthont aduk nekik, vesztünkre. Már átlátunk rajtuk, törekvéseik kudarcra vannak itélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!