Adateltitkolásért feljelentjük a közmédia-óriást

2013. szeptember 12. 13:28

A bűncselekményt már azzal elkövette az MTVA, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követően nem küldte el az adatokat az atlatszo.hu-nak.

2013. szeptember 12. 13:28
Átlátszó szerk.
Átlátszó

„Erőfeszítéseink, úgy látszik, átlépték az MTVA ingerküszöbét: augusztus 29-én Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke emailt írt nekünk. Ebben arra hivatkozott, hogy a »nyári«, valamint »nyárvégi szabadságolások«, továbbá »egyéb teendőik« olyannyira lelassították az MTVA ügymenetét, hogy képtelenek voltak a jogerős ítéletben foglaltak teljesítésére. Lencsó ennek ellenére nem kért sok türelmet: csak egy hétvégét kellett volna várnunk, hogy – szeptember 2-án – már küldjék is az adatokat. Természetesen azóta is küldik.

Mi fog történni?

A Btk. 220. § (1) a) pont második fordulata értelmében aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha az MTVA el is küldi végre az adatokat, a fenti Btk.-tényállás megvalósulásán ez mit sem változtat. A bűncselekményt már azzal elkövette az MTVA, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követően nem küldte el az adatokat az atlatszo.hu-nak. A feljelentés nyomán először nyomozni kezd a rendőrség, majd átadja az iratokat az ügyésznek, aki azok megvizsgálása után, vádat emelhet. Ezután a bíróság dönt arról, hogy valóban megtörtén-t e bűncselekmény elkövetése, és ha igen, akkor az hogyan minősül. A Btk. értelmében akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, aki jogerős ítélet ellenére nem hozza nyilvánosságra az adatokat – adott esetben az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. szeptember 13. 11:44
Közben az az áldott, demokratikus Fidesz bagázs betett egy apró változtatást a közérdekű adatok megismerhetőségéről szóló törvénybe, mely így szól: "A közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést." Aki nem tudná, mi ennek az értelme, az nem téved. Mert ennek semmi értelme nincs ugyebár, hiszen az ellenőzrő szervek megismerésének "mélységére" és "terjedelmére" nincs előírás. Még külön törvényben sem. Gondolom, jelen ügy még nem tartozik e körbe - mert előbb kezdhették - de ez lesz az utolsó.
IgazságosIzomViktor.
2013. szeptember 13. 08:27
Végre valami mozdul közmédiaügyben....
brabant89
2013. szeptember 13. 08:27
Hajrá, atlatszo.hu !!
gyurmandia
2013. szeptember 13. 01:00
Jelentsétek fel, az MTVA pedig adja ki az adatokat. (Kell a feljentésetek mint egy falat kenyér, mert vállaltátok a perek számának növelését a Norvég Alapnak. Hajrá.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!