Mindegy hogy, csak költsük el!

2013. szeptember 20. 18:42

Az uniós pénzek elfedik, hogy az állam magában gyakorlatilag képtelen lenne beruházásokat finanszírozni, így a szükséges következtetéseket sem kell levonni.

2013. szeptember 20. 18:42
Mihalovits Ervin
Publius blog

„Ritkán látott összefogás tapasztalható a parlamenti pártok között az EU-s pénzek kisöprésének kérdésében. Legalábbis én még nem hallottam senkit, aki felszólalt volna a szent cél ellenében, vagyis hogy mindegy mire, csak ki legyen osztva az utolsó uniós cent is. Pedig ez a hozzáállás komolyan megkérdőjelezi a források hatékony felhasználását, ami már csak etikailag is visszás, mivel más országok adófizetőinek pénzéről van szó, bármennyire is van, aki szerint az nekünk jár. (...)

A kifizetések feletti fegyelem is minden bizonnyal még alacsonyabb szintre fog süllyedni, hiszen felülről öntik a pénzt, van, hogy olyan mértékben, hogy el sem lehet költeni. Pedig azt kell tenni, hiszen ami megmarad, lehet visszautalni Brüsszelbe. Az pedig minden aktuális ellenzéki párt legszebb álma, fél év kifogyhatatlan munícióval és hatalmas támadási felülettel. Tehát egy megoldás marad: növelni a projekten dolgozók bérét, és a legkülönbözőbb, később semmire nem használt eszközöket és szolgáltatásokat beszerezni. Mindegy, csak menjen a pénz, miközben a szomszéd osztályon a túlélésre alig van fedezet.

Persze ez nem jelent gondot, hiszen ha nem tudunk már fénymásolópapírt sem venni, akkor ott van a projekt: arra minden elszámolható, úgysem lehet ellenőrizni, mit is nyomtattak a papírra. Ez egyrészt valóban jó, hiszen enyhít a pénzszűkén, ad egy pillanatnyi lélegzetvételi lehetőséget. Ugyanakkor nem kényszerít ki azokat a változásokat, melyek szükségesek lennének akkor, mikor már nincs ingyenebéd. Így tehát csak el lett odázva a szűkös erőforrásokhoz való igazodást.

Ez a megállapítás pedig már nem csak egyes intézményekre, hanem az egész országra igaz. Az uniós pénzek elfedik, hogy az állam magában gyakorlatilag képtelen lenne beruházásokat finanszírozni, így a szükséges következtetéseket sem kell levonni. Amíg a függő megkapja a napi adagját, addig az elvonási tünetek sem jelentkeznek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. szeptember 21. 10:16
Ennek az írásnak semmi köze sincs a valósághoz. Nagyobb részben feltételezés. Kisebb részben a példák tekintetében azt a látszatot kelti, mintha ezek a visszásságok most keletkeztek.Igaz hivatkozik forrásokra, de tudja a szerző is, hogy a többség ezt nem, vagy csak felületesen olvassa el. - Az uniós támogatásokban az általunk befizetett összegek is benne vannak. Korábban amikor nem voltunk tagjai az uniónak ezek a pénzek nemzeti támogatásként kerültek a gazdaságba, az intézményekhez. - Az uniós támogatások részben címkézettek, a felhasználásuk szabályozott és ellenőrzött. - Az uniós támogatásokat csak volumennővédést eredményező fejlesztésekre nem lehet felhasználni. - Az uniós támogatások által megvalósított beruházások esetében magas az import, mind anyag, gép, berendezés, mind szolgáltatás tekintetében. Ilyen értelemben ez nemcsak Magyarország gazdaságát segíti, hanem azokat az országokat is, amelyek ezekhez a beruházásokhoz beszállítók, szolgáltatók. - Az agrárágazatban a támogatásoknak árkiegészítő, kompenzáló hatása is van. - A kutyafitnesz és 40 cm-es kilátó esete 2010 előtti időszakban történt. - Amennyiben a 2007-2013 uniós költségvetésünk megfelelően volt elkészítve, akkor nem most kell kitalálni a felhasználás célját. Hosszasan lehetne még sorolni, de úgy gondolom bepillantásra ennyi is elégséges.
kjkj945
2013. szeptember 21. 09:09
Vegyünk sok hámozott luftballont!!!!
balbako_
2013. szeptember 21. 07:19
No, ezért kell az eladósodást meggátolni. Mert amíg az adósságot fizetni kell, addig fejlesztésre nincs pénz. Ámde! Ez a pénz jár nekünk, mert ennek elérése nagyon sokba került, tehát élni kell a lehetőséggel. És megjegyezni, kik adósították el az országot és többé nem engedni őket kormányozni, hetedíziglen.
NeMá
2013. szeptember 21. 01:31
Az a baj, itt megint csak SZőlészborászozni, - Lúdmillázni kell, meg EU-zni. Ez a pénz 2008-ban lett megítélve, azaz pont amikor a hibbantak kibélelték IMF pénzel, s egyébb hitelekkel az országot, EU pénzel kellet volna, projecteket indítani, beosztani, stb... Most végül is tényleg muszáj leszívni amit tudnak. Aztán 2014-től lehet normálisan tervezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!