A politikai elemzéseknek nincs helyük a blogokon

2013. szeptember 21. 23:16

Aki kontrollálatlanul bármit felírhat a blogjára, azt én nem tekintem sajtósnak. Interjú.

2013. szeptember 21. 23:16
Rácz Éva
Maszol

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tevékenységéről viszonylag kevés hírt lehet olvasni a sajtóban. Legfennebb évente egyszer azt, hogy megtartották a MÚRE éves közgyűlését Gyergyószárhegyen. Egyetértesz ezzel a megállapítással?

Valamit mindenki hallott az egyesületről, legalább azt, hogy létezik, de hogy mivel foglalkozik, az az újságírók körében sem mindig ismert. Ezt azért gondolom, mert az utóbbi években nemhogy gyűltek volna a tagok, hanem sokan lemorzsolódtak. Saját kollégáim mondták, hogy valamikor tagok voltak, de aztán nem tűnt érdekesnek a dolog. (…)

Érdekes jelenség az, hogy ma már egyszerű blogírók is vetekedhetnek egy újság népszerűségével. Ez átalakítja a sajtó működését, hiszen bárki nyilváníthat véleményt, és vonzhat széles közönséget anélkül, hogy egy sajtóorgánumhoz tartozna. Mi erről a véleményed?

Én elkülönítem a sajtót a szintén véleményformáló bloggerektől.

Megteszi-e ezt viszont az olvasó?

Éppen ez az, amit az olvasónak kellene valamilyen módon megtanítani, és ezért folynak is viták arról, hogy az iskolában tanítani kellene a médiaismeretet. Aki kontrolálatlanul bármit felírhat a blogjára, azt én nem tekintem sajtósnak. Persze nem kell egyetérteni velem, ez a személyes véleményem, nem is a MÚRE álláspontja, de szerintem a sajtónak megvan akár az a jellemzője is, hogy gazdasági szabályok mentén működik, a blog egy ingyenes felület, amelyet bárki használhat. Én is olvasok blogokat, például gasztronómia témákban, de egy politikai elemzésnek nincs helye ezen a felületen. Ha magam indítanék ilyen internetes oldalt, akkor vidám témákról írnék annak ellenére, hogy ez nem trendi. A sajtóról is azt mondják, hogy csak az a szenzáció benne, ami negatív, és minden egyéb reklám, de azt gondolom, hogy a sajtónak a pozitív példákat is fel kell mutatnia, mert ha nem, a saját morálunkat romboljuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2013. szeptember 23. 20:16
Az a baj, sok-sok "politikai elemzés", amely sajtómaszkban jelenik meg, nem állja ki a klasszikus sajtóérettség próbáját. S ezt egyre többen felismerik. Így aztán szaporodhatnak a blogírások. Nyerő lehetne - hosszú távon - az a sajtótermék, AMELY BIZONYÍTOTTAN HITELES ANYAGOKKAL, ADATOKKAL DOLGOZIK. Ez azonban irdatlanul nagy anyagi befektetést igényelne. Amit a Soros-félék még több pénzzel igyekeznének már a kezdetek kezdetekor lerombolni.
Trillian
2013. szeptember 23. 20:15
"Én is olvasok blogokat, például gasztronómia témákban, de egy politikai elemzésnek nincs helye ezen a felületen." Úgy látom, azt nem kifogásolja, ha olyanok írnak gasztronómia témákban, akik még szakácsiskolát se végeztek, mert az neki nem konkurencia.
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 23. 20:15
Most már tudjuk, hogy aki nem újságíró, annak ne legyenek nézetei. Tanuljunk a véleményvezérektől. A rendszerváltás nagyon félre sikeredett. A tömegek félrevezetői a véleményformálók voltak. RÉ ragaszkodik a félrevezetéshez.
hátakkor
2013. szeptember 23. 20:14
"Én is olvasok blogokat, például gasztronómia témákban, de egy politikai elemzésnek nincs helye ezen a felületen" Mér nincs??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!