A gyűlöletkeltő szólás határa

2013. szeptember 20. 20:14

A közvetlenül az érzelmekre ható, indulatot gerjesztő, faji vagy vallási alapon különbséget tevő szólás korlátozása megengedhető.

2013. szeptember 20. 20:14
Szeghalmi Veronika
Médiatudományi Intézet Blog

„Világszerte aktuális kérdés, hogy a gyűlöletkeltő tartalmak közzétételét szüksége-e korlátozni, akár törvénnyel, akár jogalkalmazás útján. E körben vannak, akik a szólásszabadság korlátlansága mellett foglalnak állást, mert úgy vélik, hogy a nézetek sokszínűségén és az egyenlőségen alapuló társadalomban egyszerűen nem tolerálható a szólás tartalomalapú korlátozása és a társadalom képes önmagától e folyamatokat rendjén kezelni, mások viszont úgy gondolják, hogy a szabad szólás nem határtalan és mások jogainak megóvása érdekében vannak bizonyos korlátai. Bármely felfogást is valljuk, tény, hogy a vallási nézetek terjesztésének nem lehet mesterségesen az útjába állni, mert az egyéneknek joguk van ahhoz, hogy tiszteletben tartsák és terjesszék vallásos hitüket. Ugyanakkor a közvetlenül az érzelmekre ható, indulatot gerjesztő, faji vagy vallási alapon különbséget tevő szólás korlátozása megengedhető, mert az ilyen gyűlöletbeszéd kinyilvánítása valódi sérelmeket is okozhat, és további károkkal járhat. A korlátozhatóság mércéje és módja már régóta komoly viták tárgya, ugyanakkor számos ország jogrendszere törvényi szinten rendelkezik a gyűlöletbeszéd tilalmáról és súlyosan szankcionálja a gyűlöletkeltő tartalmak kinyilatkoztatását. Így például Kanadában akár 12 évi börtönnel is büntethetik a gyűlöletbeszédet, az Egyesült Királyságban és Németországban több éves börtönbüntetéssel sújthatják azt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága is foglalkozott e téma kapcsán a vallási alapon gyűlöletkeltő tartalmak megítélésével, és kifejezte, hogy a vallásos hitek kritikájával kapcsolatos vélemények kinyilatkoztatását csak akkor lehet korlátozni, ha azok »indokolatlanul sértőek másokra nézve«, és ha »nem járulnak hozzá a nyilvános vita valamely formájához, amely az emberi ügyek előremozdítását szolgálja.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. november 01. 01:23
Ezek szerint Szeghalmi Erika betiltása megengedhető.
atila68
2013. október 01. 22:36
...vagy Veronika. Egyébként ki ez?
bsandor
2013. szeptember 22. 21:50
szépen beszéltem a nőkről,de te bérfirkász vagy
Krupp Skya
2013. szeptember 22. 17:38
Mesterházyéknak kellett volna egy törvényt hozni hogy a magyarok meg sem szólalhatnak. Lehet hogy akkor meg arról polemizálnátok, hogy milyen gyűlölettel néz a magyar, és a nézést is be lehetne tiltani! Magyarnak csak sötétbe lehetne nézni, főleg az MSZP által biztosított életszínvonalat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!