Konrád György és az iszlám

2013. szeptember 27. 14:40

Rendkívül meglepő, hogy Konrád György ennyire reflektálatlan, sztereotip véleménynek ad hangot.

2013. szeptember 27. 14:40
Zala Miklós
Szuverén
„»Ha az iszlamisták valahol Európában a helyi törvény feletti hatalomra akarnak szert tenni, azelőtt nem kell meghajolni. Például Rotterdamban azt követelik állítólag, hogy a »skyline«, Rotterdam tenger felől nézhető körvonala mecsetekkel és minaretekkel legyen meghatározva… Az viszont biztos, hogy nem kell jó szemmel nézni, ha a párizsi elővárosokban ezrével gyújtják fel az autókat. Ha van ma Európában totalitárius kísérlet, az az iszlamizmus, az iszlám hittételeinek erőszakos terjesztése.«
 
Az olvasó téved, ha azt hiszi, a fenti mondatok Geert Wilderstől származnak, ezeket a gondolatokat ugyanis a Magyar Narancsnak adott interjújában nem más fogalmazta meg, mint Konrád György. Az interjú pikantériáját azonban nemcsak az adja, hogy ezek a mondatok Konrádtól hangzottak el, hanem az is, hogy a riport apropója az Európai Bizottság felkérése: a neves író (több más, neves értelmiségivel egyetemben) vegyen részt »egy, az európai alapértékeket tisztázó szöveg létrehozásában«.

Rendkívül meglepő, hogy egy ilyen kaliberű gondolkodó ennyire reflektálatlan, sztereotip véleménynek ad hangot, mely ráadásul nemcsak a témában való járatlanságról tanúskodik, hanem sugárzik belőle a muszlimokkal szembeni mély ellenszenv is. Konrád szerint »nem kell meghajolni« azelőtt, ha az iszlamisták a helyi törvények fölé akarják helyezni magukat, és nem követelhetik, hogy a »saria érvényesüljön Hollandiában«. Érthetetlen, hogy Konrád miért a szélsőséges fundamentalistákkal azonosítja az európai iszlám egészét, ilyen alapon a haszidokból kiindulva ugyanúgy mondhatta volna, hogy a zsidók (így általánosságban) nem ismerik a nemi egyenlőséget.

Talán akkor lenne Konrád reakciója adekvát, ha az európai muzulmánok többsége iszlám államot kívánna, de ez erősen kétséges. Például az EU-ban élő mozlimok több mint harmada török, ahol a saria támogatottsága nagyon alacsony. Továbbá Jytte Klausen elitkutatásából az is kiderül, hogy a saria igénye az európai mozlim vezetők körében is elenyésző: a 300 interjúalany szinte egyöntetű véleménye volt, hogy a vallási jogot az állami jog alá kell rendelni.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. szeptember 28. 09:38
duzur 2013. szeptember 27. 20:20 ...És megállapítható, hogy minden hatalom addig él vissza a lehetöségeivel ameddig teheti. Se a történelem, se a politika nem az erkölcsi gátlásokról szól." Ezt mondja meg a "liberális" politikusoknak ia, ők ugyanis állandóan az értékekről, szabadságról, jogokról papolnak, miközben masszívan loholnak az érdekeik után.
Holobohóc
2013. szeptember 27. 22:36
Konrád egy tepsiszájú retekzsidó, de most tökéletesen egyetértek vele. A muszlimokat haza kell küldeni Európából. Aki itt akar maradni, az meg kell tagadja Mohamedet, és meg kell ennie fél kiló füstölt csülköt tíz keresztény előtt, különben füstöljön haza e retkes seggén oda, ahonnan jött .
catalina9
2013. szeptember 27. 19:48
duzur 2013. szeptember 27. 19:16 Azért az is egy apró pontatlanság részedröl, hogy közben már kiderült, messze nemcsak az USA vadász le minden infót amit csak lehet, hanem más országok is közremüködnek ebbe és Anglia maga se tétlenkedett. " És?
regiszter
2013. szeptember 27. 16:05
Konrád szinte minden megnyilatkozásától felfordul a gyomrom, de ebben a kérdésben maximálisan igaza van. Nemcsak a távolinak gondolt Nyugat-Európa, de már közvetlen közelünkben Bécs és Bosznia is demográfiai és kulturális értelemben iszlamizálódik, s ez előbb-utóbb bennünket is el fog érni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!