A Szepesi inkább Niki, mint György

2013. november 25. 15:31

Nem tudom, hogy a most felnövő serdülők mit gondolnak az Aranycsapatról, mert ma már gombfoci sincs és az Aranycsapattal a legújabb konzol játékokban sem lehet találkozni.

2013. november 25. 15:31
Patyi Máté
hvg.hu

Egy igazán inspiráló történetre azért mégis emlékszem. Amikor a csapattársam faterja tanított minket lőni, egyszer csak levette a melegítőfölsőjét, majd feldobta a kapufára a ficaknál, és azt mondta: »a Kocsis, a Hidegkuti és a Puskás az edzések után mindig fogadtak, hogy az fizeti edzés után a cehet, aki tízből a legkevesebbszer lövi le sarokból a pulcsit. Nyolc alatt senki nem lehetett biztonságban«. Fél óra alatt kétszer, ha lerúgtuk. A történet leginkább azt erősítette bennünk, hogy egy letűnt kor megfoghatatlan hősei az Aranycsapat tagjai. És voltaképp nem léteznek a Filmmúzeumon kívül.

A 6-3, persze, megvolt, mint egy automatizmus. »– 6-3? – Magyar-angol«. Így, fordítva, első helyén a vendég csapat. Pont. A köznyelvben annyira él ez a fordulat, hogy bár a generációm egyáltalán nem ismeri a mérkőzés előzményeit és dramaturgiáját, mégis kívülről fújja. Aki látta Puskás és Hidegkuti góljait (és Bozsikét –szerk.), és tudja, hogy mi vettük be először a labdarúgás szigetét, az már nagy király. De erre a tudásra nincs is szükség, a hathárom párbeszéde a ténymegállapításnál véget ér. Hogy egy adekvát párhuzamot mondjak: az általános iskola hetedik osztályig nem láttam egyetlen South Park részt sem, mégis ha bármikor szóba került, csak annyit mondtam: »Megöltétek Kenny-t! Szemetek!«. És simán kibekkeltem ezzel az általános iskolát. Így voltak a fiatalok a 6-3-mal is. – 6-3? Ja, az Aranycsapat, »magyarangol«. De a Szepesi nekem inkább már inkább Niki, mint György.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 26. 07:59
Ezekből a ballibbantakból már az elégnél többet szemléztek. Amin megdöbbentem magam is különböző úti filmekben a XXI.század tízes éveiben is visszatérő motívum, ha külföldit kérdeznek Magyarországról harminc-negyven éves emberek akik semmit sem láthattak az Aranycsapatból vigyorogva Puszkaszoznak. Tehát Öcsi bácsi még mindig a legidőállóbb magyar "termék".
Zokni
2013. november 26. 07:57
"A Szepesi inkább Niki, mint György" - írja. Ja. "Egy újszülöttnek minden vicc új." (Tabi László) De az egykori humorista nevét sem ismeri... Egyet jegyezzen meg (bár sztem már sejti): kábé hatvan év múlva a Patyi minden lesz, csak Máté nem.
Akitlosz
2013. november 25. 23:19
A FIFA akármennyi játékban benne volt a magyar aranycsapat, sőt az 1938-as magyar csapat is. Amelyiknek az a Fat Boy slimes zenéje volt. FIFA 1999 Ja, hogy a szerző már ahhoz is túl fiatal!
kuwiq
2013. november 25. 20:55
Anno nem volt se tv, se pc, a gyerekek sportoltak, fociztak a grundokon, volt foci, volt értő közönség, a kettős meccseken 90-100 ezer ember volt, nem 900 meg 1000. Kit érdekelt a Szepesi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!