Ízléstelen jómódúak

2013. november 29. 09:58

A parlamenti padsorokban ülők jelentős része kijárkál Brüsszelbe, de ott sem tűnik fel neki, hogy kollégái kinézete rendezettebb, mint az övé.

2013. november 29. 09:58
Vámos György
Magyar Hírlap

„Sajnos a férfiak jelentős része – tisztelet a kevés kivételnek! – meg sem látja, hogy valami nincs rendben a külsejével, úgy gondolja, mivel a zakóját is és a kabátját is tekintélyes összegért vásárolta, már semmi probléma nem lehet. Jó hír azonban, hogy az eddig szinte kötelező »kistáska« vagy autóstáska kezd eltűnni majd negyvenéves szereplése után, bár azért a parlamenti közvetítések során fel-feltűnik olyan képviselő, aki laptoptáskája mellett görcsösen fogja az autóstáskáját is. Számomra mindez azért megdöbbentő, mert több mint két évtizede utazhat mindenki oda, ahová kedve, illetve pénztárcája engedi. Hogy létezik az, hogy a helyi nevezetességek megtekintése közben nem veszik észre, hogy a külföldi férfiak nem úgy vannak öltözve, mint ők? Vagy amikor sétálgatnak a különböző nyugat-európai városokban, a műszaki cikkeket árusító üzletek mellett egy-egy férfiruhaüzlet kirakatát is megnézhetnék. Így láthatnák, hogy a téli öltözet egyik legfontosabb kiegészítője a kalap, amelyre lehet legyinteni, hogy a modern kor modern embere már nem hord ilyesmit, de ha minden olyan férfi után, aki ma a bécsi Kärntner Strassén végigmegy kalapban, kapnék 100 eurót, nem is lenne rossz! Ha messzebbre megyünk, mondjuk a ködös Angliába, pontosabban Londonba, ez ott sincs másképp.

Ha viszont nem akarunk idegen példákkal élni, elég csak egy régi filmet megnézni, azonnal látjuk, hogy a magyar férfiak is tökéletes eleganciával jelennek meg a filmvásznon. Gondoljunk csak Jávor Pálra vagy Ráday Imrére, akik még véletlenül sem gombolták be a zakójukon található összes gombot. Tudom, most sokan azt gondolják, persze, könnyű volt egy filmszínésznek jól kinézni úgy, hogy a filmekben nem a saját ruhatárát használta, és azt is ráadta az öltöztető, de akkor nézzünk meg egy filmhíradót az ötvenes évekből, vagy a hatvanas évek elejéről. A gyári munkás is tudta, hogyan kell egy férfinak kilépni az utcára, sőt, az MSZMP KB tagjai, de maga Kádár János is tudta. Ma sokszor van olyan érzésem, ha sétálok a Váci utcán, hogy a velem szembejövő férfiak éppen temetésre mennek, vagy onnan jöttek, mivel minden férfi feketében van. Ezt a remek színt elcsépeltté teszi az, hogy boldog-boldogtalan magára húzza a szinte csak cipőkanállal felvehető nadrágot a karcsúsított, rövidállású zakóval, hozzá felálló orrú, papírvékony talpú cipővel, mintha valamiféle egyenruhát hordana, David Beckhamnek képzelve magát. Ismeretlen a különböző színű kockás sportzakó, a tweedzakó, az Eszterházy-kockás öltöny, de ha mégis ilyet lát valaki a pesti utcán, szinte biztos, hogy viselője nem magyarul szólal meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shom_Ford_All
2013. november 29. 17:48
"Az egykori farmerdzsekis fideszesek nem érettebbé váltak, hanem átestek egyik szélsőségből a másikba. Márpedig a szemforgató álszentség olyan dolog, amit sikeres kormányoknak is nehezen bocsátanak meg az emberek" http://velemenyvezer.blog.hu/2011/12/23/kover_vs_index A farmerdzskeiből Armani öltöny lett, de a stílus nem változott.
OberEnnsinnen
2013. november 29. 16:19
Gyuri! (Bár sohasem találkoztunk, amikor még ment az Echon a telefonos műsor, sokszor így szólítottalak magamban.) Szóval, már bezártalak magamban egy skatulyába, ahonnan nem tudsz/akarsz kiszabadulni. Ez az írásod azonban igencsak meglepett. Szerintem egy olyan jelenségre, - szegénységi bizonyítványra - hívtad fel (visszafogott, intelligens tapintattal) a figyelmet, amely sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Sőt, sokkal fontosabb, mint a sajtóban - s a Mandin - szemlézett írások nagy hányada.
tóth mária
2013. november 29. 14:41
Mekk Ede: igen, ezt is nagyon utálom, ha vki zsebre dugott kézzel jön-megy! vki szólhatna már neki!
shenpen
2013. november 29. 13:02
Az én szabályaim magam számára kb. így néznek ki: - Nyakkendőt kizárólag esküvőn hordunk, akkor is csak akkor, ha vőlegény vagyunk vagy tanú. - Legfelső gombot ki lehet gombolni, a többit csak síkrészegen. - Öltöny + kívülhordós ing, felül kigombolva "szombat esti láz" stílusban tök jó playboyos volt, 25-30 éves korig. Utána rettentő ciki. - Hajzselé 30 fölött ciki - Aranyfuksz 18 évesen diszkóban oké, azér' fiatal az ember, hogy gizda legyen, de 25-30 fölött ciki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!