A magyar baloldal nyomorúsága

2013. november 14. 09:45

Aki elsősorban az MSZP-szavazók megnyerésére koncentrál, az eltávolítja magát a többi választótól. Ez a 15 százalék folyamatosan visszahúz és állandósítja a középpárti létet.

2013. november 14. 09:45
Véleményvezér
444

„Az MSZP bázisa sziklaszilárd. Bármi is történt az elmúlt négy évben, az MSZP támogatottsága a teljes népesség 12 és 15 százaléka között mozgott. Amennyire a közvélemény-kutatásokból ki lehet bogozni, többségük 50, de még inkább 60 év feletti. Politikai szocializációjuk, ideáljaik és ízlésük tökéletesen leírható a Horn Gyula-Medgyessy Péter-Gyurcsány Ferenc hármassal. Nekik még mindig a ’80-as évek az aranykor, és az MSZP a biztos igazodási pont. Olyannyira a lojálisak párthoz, hogy még Gyurcsány Ferenc – akit pedig tényleg minden e tábor vezetésére predesztinált – sem volt képes hűtlenségre csábítani őket.

Egyik oldalról ez persze óriási érték. Egy 15 százalékos bázis az maga a biztos megélhetés, a garantált mentelmi jog és az egyszer talán eljövő nagypártiság illúziója.

Másrészt viszont óriási teher. Mert a vagyon mellett az MSZMP utódpártja megörökölte a frakciók, a belharcok tradícióját is. Itt senki nem rendezkedhet be tartósan, még Horn Gyulának is mennie kellett nyolc év után. Ezért aztán egyetlen vezetőjük sem térhet el nagyon az ortodoxiától. Attól, amit a tagság, de különösen az évtizedek óta változatlan megmondóemberek hallani akarnak. Az ő ízlésük és álmaik azonban már nagyon különböznek a magyar társadalom többi részéétől. Aki elsősorban az MSZP-szavazók megnyerésére koncentrál, az eltávolítja magát a többi választótól. Ez a 15 százalék folyamatosan visszahúz és állandósítja a középpárti létet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. november 14. 13:01
Magyarország helyzete speciális. Mi indultunk neki a "rendszerváltásnak" a legnagyobb adósságállománnyal, amit azóta is görgetünk, nyögjük a kamatokat, többet, mint amit egészségügyre, oktatásra tudunk fordítani. Nálunk volt a privatizációs, közvagyont elkótyavetyélő őrület a leghatékonyabb, iparágak lettek felszámolva. A "sikeres" szociálpolitikával, a bűnüldözés lanyhaságával feladták az ország ÉK-i felét, a tunya, eszetlen törvényhozással a földtulajdonnal kapcsolatban a Ny-it. Az EU-s tárgyalásokon megalkudtak olyasmiben, pl. mezőgazdasági támogatások, amiben a lengyelekhez csatlakozva jobb feltételek lettek volna elérhetők. A volt utódállamokban hamarosan lett az iskolákban hit és erkölcstan, nehogy már a lehet-nem lehet csinálni fogalmával a fiatal a bíróságon találkozzék először. A magam részéről az álarc lehullása az SZDSZ-nél arra az időre tehető -90 nyarára- mikor az SZDSZ sikerrel fúrta meg a hit és erkölcstan bevezetését, részben azzal az indoklással, h. a családi vallás megvallása szerintük nem lenne minden gyermeknek kellemes, részben, mert szerintük minden család olyan erkölcsre oktatja, v. nem oktatja gyermekét, amilyen neki tetszik. Ez, sajnos, nem szabadság, hanem anarchia. Nevetséges, h. a Nyugat "jó tanulónak" minősítése most akkori érdemnek van sulykolva, ezzel, h. nem voltak olyan jó tanulók, hanem figyeltek arra, h. mi az össznemzeti érdek, tudott helyettünk felsőbb fejlődési kategóriába lépni több volt szocialista ország. Most azért van néhány reményre okot adó momentum, bár most már oly görcsösen kíván a Fidesz mindenkinek, aki dolgozik, valamit adni, h.az már túlzásnak tűnik. A nagyon gyengén keresőknek nyilván előny lesz a havi 2 ingyenes pénzfelvétel, viszont maga az adminisztrációs lebonyolítása sem lesz ennek olyan egyszerű, személyre, számlára lebontva. Ez nem jó, vannak konfliktusok, amiket vállalni kell. Nekem mindig abszolút megdöbbentő, h. a nyugati világban szegények, képzetlenek is milyen otthonossággal mozognak a számítógép felhasználói világban. Ezt itthon képzéssel, tanácsadással, Tv oktató műsorral, olcsóbb számítógéphez való hozzáféréssel támogatni nyilván nehezebb, költségesebb lenne, de mégiscsak ez lenne a rezsiharc mellett egy újabb megnyitandó front, sürgősen, mert mint minden probléma megoldása, ez is mintha a társadalom körmére égett volna.
kuwiq
2013. november 14. 11:20
Térjünk már vissza megint arra, hogy mitől baloldaliak azok a pártok, amelyek 1. monopóliumokat pártolnak 2. az adórendszert a monopóliumoknak kedvezően akarják átalakítani 3. magasabb terheket akarnak a munkavállalókra rakni, a tőkejövedelmet pedig mentesítenék az adó alól stb. Némelyik vezetője pedig maga is vállalkozó, és a saját vállalkozásában a legkíméletlenebb módon nyomja el a munkavállalókat, a böszméék még a pihenőidőt sem biztosítják a dolgozóiknak, a kisbőgő meg hazavágott egy egész ágazatot Hajdú-Biharban. Atisék meg csak eccerűen vagyonosak, a jól megérdemelt gyümölcsét élvezik a munkájuknak. Szóval, mitől baloldaliak ezek, ha sem tettekben, sem szavakban semminemű közösséget nem vállalnak a munkavállalókkal?
sasadi
2013. november 14. 11:00
Ez a ragaszkodás az MSZ(M)P-hez olyan mint egy foci drukker ragaszkodása a csapnivalóan játszó csapatához. Nem számít, hogy tönretették, csődközelbe juttatták az országot, de azért Ők továbbra is bíznak benne. Ezt egy kívülálló nagyon nehezen érti meg. Valószínű többször csődbe kéne vinni az országot, hogy a jelenlegi szavazóik is elpártoljanak tőlük. De lehet, hogy ezt az elhalálozás oldja csak meg, amit azért senkinek nem kívánnék.
kjkj945
2013. november 14. 10:12
666 V(alá)Való V(ilág) Nem csak bösme számít, a nagyobbik baj brács, hogy me szeretne lenni!! A maszop holnap is szopni fog, jól látod!! Neki biztos a nyögger bázisa! De brácsa bösme minek okoskodik??? Miért nem fogadják el mesét ME jelöltnek és miért nem egybesülnek??? Uncsi az ellenség 6almi bohockodása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!