Jobb holnap egy atom, mint ma egy szén

2013. december 15. 11:45

Ma Magyarországon senki nem akar erőművet építeni. Miért is akarna?

2013. december 15. 11:45
Dénes Zoltán, Dékány Lóránt
MNO

„Az Európai Unió egy tollvonással beleszólhat a karbonpiac működésébe, felverve az árakat, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozva a leginkább szennyező, vagyis a szénalapon energiát termelőket.

Akkor legyen már holnap kész az új paksi atomerőművi blokk? Isten ments! A jelenlegi gazdasági környezetben jóformán soha nem térülne meg, mert egyrészt alaposan túllőnénk a hazai igényeken, másrészt egész Európában jelentős a többlet termelői kapacitásokból, így nem ritka, hogy az áram előállítója fizet azért, hogy valaki átvegye tőle az energiát, és így ne kelljen leállnia. Emiatt pedig jelenleg exportálni sem tudnánk a többletmennyiséget, különösen úgy, hogy az atomerőművek csak korlátozott mértékben szabályozhatók. Ettől még egy új Paksra szükség van. Nem most, hanem körülbelül 15-20 év múlva. Ugyanis jelenleg nem létezik olyan technológia, amellyel kiválthatók lennének az addigra kiöregedő jelenlegi paksi blokkok úgy, hogy közben ne emelkedjen szén-dioxid-kibocsátásunk. (...)

Egy új atomerőmű nagyon sok pénzt emészt fel, ez tény. De tény az is, hogy csak új nukleáris blokkokkal érhető el, hogy Magyarország áramellátása biztonságos és tiszta legyen, és ne növekedjen az ország energiaimport-függősége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2013. december 16. 07:11
Maradjunk annyiban Mindkettore Nagy Szuksegunk van. Sajnos hianyzik az a bizonyos ketharmadnyi termeszeti kincsekben bovelkedo terulet amit eloroztak tolunk.
tabakur
2013. december 15. 21:49
A tisztelt cikk írók egy kicsit tájékozatlanok a szénerőművekkel kapcsolatban.Az Amcsik már kitalálták a 0 szennyezéssel termelő szénalapú erőművet. A módszer zárt rendszeren keresztül visszasajtolják a földbe az égésterméket. Csak egy kicsit drága, nem jött el a technológia ideje gazdaságossági szempontból.Azért illene tudni erről a szakembereknek.
antioxi
2013. december 15. 20:13
A legjobb a szén-atom-:)
kjkj945
2013. december 15. 15:25
""Jobb holnap egy atom, mint ma egy szén"" Főként ha GOMBA és utána minden gond elszáll!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!