Budapest 1944 – 2014

2014. január 27. 11:56

A német megszállás után rekordidő alatt deportálták magyar állampolgárok százezreit, olyan ütemben és számban, amelyre sehol Európában korábban nem volt példa.

2014. január 27. 11:56
Mink András
hvg.hu

„Tény, hogy Magyarország nem deportálta a zsidókat akkor, amikor Európa nagy részében már a deportálások és a zsidók megsemmisítése nagyrészt lezajlott. De az is tény, hogy a német megszállás után rekordidő alatt deportálták magyar állampolgárok százezreit, olyan ütemben és számban, amelyre sehol Európában korábban nem volt példa. Horthy a ma széles körben terjesztett hiedelmekkel ellentétben maga választotta és nevezte ki azt a kormányt, amelynek tagjai a korszak legszélsőségesebb antiszemitái közül kerültek ki – Sztójay Döme miniszterelnök, Jaross Andor belügyminiszter, Endre László és Baky László belügyi államtitkárok –, akik a kormányzó felhatalmazásával, Eichmann kommandójával egyeztetve a teljes magyar közigazgatási és csendőri apparátust mozgásba lendítették a zsidók minél gyorsabb számbavétele, gettóba zárása és deportálása, valamint ezzel párhuzamosan vagyonuk lajstromba vétele és kisajátítása érdekében. A kisajátított zsidó vagyonra, javakra, ingatlanokra és ingóságokra rövid idő alatt százezrével érkeztek ún. keresztény igénylések szerte az országban, a legmagasabb rangú felső köröktől egészen az alsóbb néposztályokig. Ez a megrendítő tény azt mutatja, hogy nemcsak Horthy és kormányzata tudta, hogy a deportált zsidók valószínűleg már sosem térnek vissza, hanem lényegében ezt a széles közvélemény is pontosan így gondolta.

Az 1944. március 19-én tartott koronatanácsi ülésen Hitlertől hazatérve Horthy érzékeltette, hogy ország „zsidótlanítása” a német elvárásoknak megfelelően közelebb hozhatja az ország szuverenitásának visszaszerzését, a német megszállás megszűnését. Sztójay miniszterelnök a három nappal később tartott kormányülésen, amelyen először tárgyalták a zsidó gettósításának és deportálásának előkészületeit, határozottan közölte, hogy a kormányzó szabad kezet adott neki a zsidókérdés rendezésére.

A késő tavasz és a nyár folyamán kormányzat és a közigazgatás szervei ellenállás nélkül, teljes erőbedobással hajtották végre az erre vonatkozó rendelkezéseket, a társadalom többségének teljes közönye mellett. Engedelmesen működött a gépezet a deportálások felfüggesztésekor is, ami újabb bizonyítéka annak, hogy Horthy döntéshozó pozícióban maradt. Hozzájárulása nélkül nem indultak volna el a szerelvények, és amikor a deportálások felfüggesztésére adott parancsot, a németek semmit sem tudtak tenni. A magyar hatóságok aktív segedelme nélkül nem kerülhetett volna ilyen sok ember ilyen gyors deportálására. Azokban az európai országokban, ahol a helyi hatalom nem működött együtt Eichmannékkal, a németek a teljes »zsidótlanítást« nem is tudták elérni, még ott sem, pl. Franciaországban, ahol sokkal hosszabb ideig voltak jelen megszállóként. Ezzel szemben a magyar döntéshozók és irányítók nem hátráltatták, hanem éppenséggel siettették, hogy mielőbb az országon kívül tudhassák idegen fajúnak minősített magyar állampolgárok százezreit. Napi hat vonatot szorgalmaztak, amelyet a németekkel folytatott alkudozások során – akik szállítási és logisztikai nehézségekre, valamint az auschwitzi táborok »befogadóképességének« korlátaira  hivatkozva ezt lehetetlennek ítélték – csökkentették napi két-három szerelvényre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Moses Hess
2014. január 28. 17:04
Mink András etnocentrikus véleményt közölve saját zsidó szemüvegén keresztül lát és ezáltal fogalmazza meg mondanivalóját. A harmadik zsidótörvény nem vezetett a holocausthoz.A zsidók viszonylagos biztonságban éltek Magyarországon addig, amíg a németek meg nem szálltál Magyarországot.(London, 1943. október 14.)Mr A. W. G. RANDALL KÜLÜGYI TANÁCSOS FELJEGYZÉSE L. B. NAMIER PROFESSZORRAL FOLYTATOTT BESZÉLGETÉSÉRÕL: —Namier professzor (Jewish Agency) tegnap közölte velem, munkatársai súlyos aggodalommal gondoltak azokra a lehetséges következményekre, amelyek a Magyarországon viszonylagos biztonságban élő 800 000 zsidót sújtanák,ha a magyar kormány idő előtt szakítana Németországgal...— Namier professzor közölte: .."a zsidókat illetően az egyetlen remény, hogy a magyarok nem tesznek semmit addig, amíg gyakorlatilag nem látszik valószínűnek, hogy a németek már nem lesznek képesek reagálni. (A fenti dokumentumot teljes terjedelmében közölte: Magyar - brit titkos tárgyalások 1943-ban, Kossuth Könyvkiadó, 1978. A Jewish Agency a Cionista Világszövetség vezető szerve, a palesztinai zsidóság érdekképviseleti szervezete.) A németek által meg nem szállt Franciaországban is voltak zsidótörvények: "Az egykori francia államfő, Pétain marsall saját kezűleg szigorított a francia zsidótörvény antiszemita intézkedésein..." Milyen nagyon kár, hogy Horthy a "moszkvai csata után" nem lépett ki a fegyverszövetségből, ahogy ezt székely-magyar tábornokai javasolták. Mert akkor 1941-től 1945-ig négy év maradt volna arra, hogy ugyanannyi zsidó maradjon Magyarország területén, mint amennyi osztrák zsidó túlélte a második világháborút Ausztriában. Most nem kellene miről és kikkel vitatkozni. Mi lehetnénk a mártír nép és a Néprajzi múzeum tablóin láthatnák a magyarországi zsidók történetét. Ide vezet a jó szándék. Undorodom az ilyen megjegyzésektől, mert aljas zsidó köpködések. KÉRDÉS! MI VAN AZ OSZTRÁKOKKAL? Azokat úgy "szállták meg", hogy a bevonuló nácik a virágesőtől alig tudtak menetelni. Az osztrákok a "szegény megszállt délnémetek"? Az ausztriai zsidók miért nem siránkoznak? Mert kiirtották őket! Itt egészen más dolgokról van szó.
cato
2014. január 27. 16:25
Emberi szappan? Lámpaernyő? zsidók testéből készített kolbász? A hamvaik trágyaként felhasználása?Élve tűzbe dobott csecsemők? Megszökések a gázkamrából? Meztelenül táncoló nők a kamrákban? Gázkamrák Buchenwaldban, Dachauban, Bergen-Belsenben? (Ez utóbb helyeken, ha nem tudnátok, hivatalosan sem voltak gázkamrák, noha régen azt tanították, és több szemtanú is beszámolt ezekről.) Mikor fog ezért a sok hazugságért valaki bocsánatot kérni?
cato
2014. január 27. 16:21
Abból az állítólagos 600 ezerből hányan haltak meg háborús cselekmények, járványok, kiemelten az Auschwitzban több alkalommal is tomboló és a háború végén a konc. táborokban több helyütt végigsöprő tífusz miatt, és hányan mentek a zs-k közül a háború után Izraelbe, az USA-ba, és hányan jöttek haza? Erről kéne pofáznia valamelyik történésznek, de nem mernek. Bajnai te olyan sötét vagy, hogy arra nincs kifejezés. Köcsög seggnyaló.
Senye Péter
2014. január 27. 15:10
Lapozgatok egy könyvet (The Guinnes Book of Records, 1976). Egyik képen egy angol rendőr egy megszállt brit szigeten (Guernsey) boldog mosollyal mutat valamit egy német katonának. Ezek a derék bobby-k mennyire lettek volna különbek a magyar csendőröknél, ha a németek megszállják egész országukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!