Újra termel az őszödi hazugsággyár – Kósa és Kuncze a gyárban

2014. február 28. 16:34

Hogy kinek az érdekeit szolgálja Őszöd újratöltése? Gyanúm szerint – az első látszat ellenére – se a Fidesznek, se az Összefogásnak nem.

2014. február 28. 16:34
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Újra itt van velünk az őszödi beszéd meg az ő útja a néphez. Akit érdekel, hogy mi történt a felvétellel 2006. május 26., a beszéd őszödi elhangzása, és 2006. szeptember 17., a nyilvánosságra kerülés között, az egészen kitűnő politikai krimit élvezhet. Aki megunja... azt is meg lehet érteni.

A politikai kirakóshoz az AH által a kampány közepén nyilvánosságra hozott két (rész?)jelentés önmagában nem sokat tett hozzá. Vörös T. Károly, a Népszabadság akkori főszerkesztőjének szíves közlése, miszerint Gál J. Zoltán rögtön a beszéd elhangzását követően közlésre kínálta a Történelmi Beszédet, már annál inkább. Ez azt támasztja alá, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlen stábja úgy gondolhatta, a beszéd nyilvánossága a miniszterelnök érdekeit szolgálhatná.

Ez a poszt azonban elsősorban nem erről, hanem két másik nyilatkozatról szól. Az egyik Kósa Lajosé, a Fidesz alelnökéé:

Kósa a Szabad Szemmel szombati adásában arról beszélt, hogy egy miskolci barátja a nyilvánosságra kerülést megelőzően lejátszotta neki a telefonba Gyurcsány beszédének részletei: „felhívott egy barátom, aki egyébként fideszes Miskolcról és ő mondta, hogy van egy ilyen beszéd a birtokában, másokhoz is eljutott, mit csináljunk. Én meghallgattam, bejátszotta a telefonba. Mondtam, hogy mit csinálnánk, ez közérdekű adat, a miniszterelnök azt mondja, hogy hazudtunk reggel, délben, meg este, hát oda kell adni a sajtónak.”

Később aztán már visszakozott, és arról beszélt, hogy csak a felvétel létezéséről tudott, de mégsem hallotta azt: „Nem ezt mondtam. Annyit mondtam, hogy tudtam, hogy van egy ilyen – mert nyilván nem csak nekem van, hanem számos ellenzéki politikusnak ezt eljuttatták, vagy ez a hír terjedt. De hát még aznap a Kossuth Rádió az egészet beadta, tehát ennek nem sok jelentősége van”

Kósa később – önmagát meghazudtolva – visszavont kijelentése tehát azt támasztja alá, hogy a Fidesznek tudomása volt a hanganyagról.

A 2006-os események értelmezésébe az SZDSZ akkori elnöke, az Összefogás mai egyéni képviselőjelöltje, Kuncze Gábor is újra beszállt (legendás Révész Mártíriusz bon mot-ját később DK-s párttársa, Debreczeni József elevenítette fel és toldotta meg a részegség vádjával):

Kuncze a következőket mondta a 2006 őszén történtekért való felelősséget firtató kérdésre Havas Henrik műsorában, a Voksban: „Hát azoké, akik azt megszervezték a háttérből, és eléggé mutatnak a jelek a Fideszre. Azért az, hogy a Ferencváros, a Debrecen és az Újpest ultrái a 4 órakor nyilvánosságra jutott felvételt követően egyöntetűen azt gondolják, hogy oda kell menniük azonnal a Parlamenthez meg a TV-székházhoz, és már 7 órára ott vannak, hát ilyen véletlenek nincsenek!”

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én, vasárnap délután került nyilvánosságra. A TV-székház ostroma 2006. szeptember 18-án, hétfőn késő este zajlott, azaz a két esemény között több mint 24 óra telt el, azaz Kuncze a maga összeesküvés-elméletéhez görbítette az idősíkokat.

Hogy kinek az érdekeit szolgálja, hogy az AH nyilvánosságra hozta a jelentéseket? Hogy Kósa előbb elismeri, hogy korábban is hallott részleteket a beszédből, majd letagadja? Hogy ismét Debreczeni, Kuncze és Vadai Ágnes sajátos értelmezését hallhatjuk a 2006 őszén történtekről? Gyanúm szerint – az első látszat ellenére – se a Fidesznek, se az Összefogásnak nem. Nagyon nem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2014. március 01. 08:07
Egy lószart mama! Az őszödi beszéd qrvára nem érdekli a bizonytalanokat,akik nem fognak összefoglalókat,meg folyamatábrákat nézegetni a kiszivárogtatás időrendjéről. Ők az egészből annyit látnak,hogy a kampány egyik fő témája 2014-ben egy 2006-os beszéd. Mindeközben a Fidesz a várható 63-65%-nyi választásokon ténylegesen résztvevő szavazópolgár közt brutálisan vezet. Minden másodperc a kampányban mikor a baloldal nem ígérget a Fidesznek kedvez. Az Összefogáson belül pedig Ferinek,aki a minél rosszabb szereplésben érdekelt,hogy aztán félreállíthassa a Házmestert.
Styl
2014. március 01. 07:33
Az egészből csak az maradt ki ami fontos! A Fidesz állította össze az anyagot. Kár volt a Fidesznek elővenni Öszödöt, most mosakodhatnak, mosdathatják őket de késő. Normális, gondolkodó ember már csak azért sem hisz a Fidesznek, mert nem merik nyilvánosságra hozni az egész jelentést. Gyurcsány, ugyan úgy mint az MSZP ezt felmeri vállalni.
6qwasyx
2014. február 28. 20:48
Mit kell ezen rugózni? A fityisz (Orbán) puccsot akart, de beletörött a bicskája. Egy életfogytig tartó gályarabságot megérne a Volgán.
Török, Gábor!!!
2014. február 28. 19:39
Pedig a Fidesz logikája egyszerű, mint a faék, ápr. 6-án este megtudjuk jól kombináltak-e: 1. ha a választás pusztán az elkötelezett hívek vasárnapi mozgósításának versenye lesz, akkor a Fidesz fog győzni 2. minél több bizonytalant tartanak távol a voksolástól, annál nagyobb eséllyel nyernek 3. az hogy nyolc év elmúltával még mindig Őszöd a magyar politika fő témája, a bizonytalanokat tántorítja el végleg a részvételtől, az elkötelezett hívek (mindkét oldalon) megmaradnak Ezért vállalták be Pintérék, hogy olyan részleteket is benne hagynak a jelentésekben, amik látszólag nem kedveznek a Fidesznek. Így csak annyival több a téma, amin csámcsogni lehet. Mert függetlenül attól hogy az ügyben kinek van igaza, minden egyes másodperc, amit az Őszödön való rágódással töltünk, végső soron (lásd fenti 3 pont) a Fidesznek kedvez. Legalábbis így számolnak a Századvégnél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!