Ukrajna – demokratikus kísérlet

2014. február 20. 08:37

Kísértet járja be Kelet-Európát: a naiv sületlenség kísértete.

2014. február 20. 08:37
N'Jala ezredes
Konzervatórium

„Kísértet járja be Kelet-Európát: a naiv sületlenség kísértete. (...)

Ukrajna nem éppen a politikai mesék birodalma. A mostani válság nyers hatalmi harc. Akik pedig úgy gondolják, hogy lánglelkű, tiszta tekintetű forradalmárok küzdenek az emberi jogokért, az más műsort néz.

Ukrajna államformája »oligarchia« – e szónak minden jellegzetes jelentés-terhelésével. A nép jelentős része szegény (nagyon szegény), a hatalom birtokosai, és a körülöttük lévő szűk csoport pedig elképzelhetetlenül gazdagok. A korrupció errefelé nem anomália, hanem rendszerszerű működési elv. Ukrajna ráadásul emberemlékezet óta két részre oszlik etnikailag-kulturálisan is – leegyszerűsítve az déli és keleti részek »oroszok«, a nyugati rész »rutén« és ukrán (meg magyar, stb.). Egy ország, (és minimum) két nép, etnikum, vallás, kultúra.

Ebben a küzdelemben nincs jó oldal és rossz oldal, nem egyszerűen a szabadság-és demokrácia-vágy néz szembe a zsarnoksággal. Ez nem 1956 és nem is 1776. (...)

Az 50-es években Joseph McCarthy amerikai szenátor »boszorkányüldözést« (újbeszélül) kezdeményezett azok ellen, akik esetében felmerült a gyanú, hogy az Egyesült Államokba beszivárgó kommunista ügynökök. A liberálisok jajveszékelve aggódtak a »meghurcoltakért«, aztán szép lassan kiderült, hogy valóban sok szovjet ügynök, kém szivárgott be az országba. Talán nem nagy elvárás, ha azt mondjuk, egy ország teljes joggal védelmezi a legitim rendjét mindenféle felforgatási kísérlettel szemben. (...)

A mostani ukrán történet bizony szomorú: egy velejéig korrupt orosz-barát oligarchia harcol egy erősen nacionalista ellenzékkel. Ahogy az egyik nem akar bizánci fejedelemséget, úgy a másik sem nyugati demokráciát és szabadságot. A felforgatóknak fogalmuk sincs, milyen erőket szabadítottak föl – de talán már sejtik, mely erő lesz az, amelyik »rendet rak«, és ezt aligha akarhatja bárki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2014. február 20. 09:38
Ki nem sz@rja le az ukrán, stb. népeket? Erőforrások, befolyások, területek, piacok. Civilizációs játékok. Mivelhogy háborút vívni nem nagyon füllik a foga senkinek, marad az ellentétes oldalak valamelyikének támogatása. Ukrajna azért nem érdektelen terület egyik fél számára sem. Ha bukik, buknak z USA-barát kaukázusi kisállamok. A nyugatnak megfelelne a status quo, de Putyin elhatározta az orosz birodalom helyreállítását. Magyarország szempontjából jó lenne,ha Oroszország távol maradna. Egyrészt azért, hogy végre ne legyünk ütközőzóna, másrészt a rossz történelmi tapasztalat.
enes
2014. február 20. 09:00
Inkább: Kísérl(!)et járja be Kelet-Európát..." Hogyan kell szerezni piacot stb. szerezni egyetlen katona elvesztése nélkül. Elég az ötödik hadoszlop.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!