A legkisebb közös többszörös: az erdélyiség

2014. március 04. 14:56

A petíciót többségében magyarok írták alá, de legalább negyven százalékát még így is a románok teszik ki. Egy korábbi online felmérés szerint a válaszadók 81%-a támogatta Erdély autonómiáját.

2014. március 04. 14:56
Fancsali Ernő
Főtér.ro

Az Erdély autonómiájáért indított petíciót több mint tízezren írták alá eddig. Mi a következő lépés? Hogyan lehet politikai „tőkére” váltani – ha kell egyáltalán – az autonómia népszerűségét?

A petíció leadása lett volna a következő lépés, de ezt most felülírta a kormányválság. Nem szeretnénk, ha kérésünk »elkallódna a nagy zűrzavarban«. Tovább folytatjuk az aláírásgyűjtést, hogy minél nagyobb súlya legyen. Nagyon veszélyes játék az autonómia kérdésének politikai szintre emelése, ehhez még nagyon az elején vagyunk. Mi a mozgalom típusú, alulról szerveződő építkezésben hiszünk. 2016-ban beszélhetünk politikai tőkéről is, akkor majd aktuális lehet. (...)

Érdekelne a petíciót aláírók nemzetiségi összetétele. Mekkora a támogatottsága az autonómiának az erdélyi románok körében, van-e erről kimutatásuk?

A petíciót többségében magyarok írták alá, de legalább negyven százalékát még így is a románok teszik ki. Egy korábbi online felmérés szerint a válaszadók 81%-a támogatta Erdély autonómiáját. Pontos adatunk nincs erről, de az biztos, hogy számuk növekedőben van. Ebben nagy szerepe van Sabin Gherman műsorának, amit több mint egymillióan néznek meg esténként.
 
Keresik-e a kapcsolatot más, világhálós és offline autonomista csoportokkal (esetleg politikai szervezetekkel), románokkal és magyarokkal egyaránt?
 
Természetesen kapcsolatban vagyunk szinte minden hasonló autonomista mozgalommal, többször találkoztunk már, Erdély különböző városaiban. Ezek a találkozók mindig többnemzetiségűek, magyarok, románok, szászok vannak jelen. Mindenkinek más elképzelése van, sokszor heves viták alakulnak ki. Egyvalami köt össze minket, az erdélyiségünk, amit legfontosabb identitásképző motívumunknak tartunk. Többnyire a románokkal keressük a kapcsolatot, mert úgy gondoljuk, a magyarokat nem nagyon kell győzködni az autonómia fontosságáról.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2014. március 04. 18:44
Én biztos vagyok benne, hogy így vagy úgy de menni fog, mert ezt diktálja a történelmi logika. Erdély volt már önálló, mért ne lehetne megint?? Mindenkinek jobb lenne!
ottapont
2014. március 04. 16:05
A románok nélkül nem fog menni ez tiszta sor. Mint az is, hogy a titkosszolgálat és a bukaresti vízfej mindent megtesz majd ellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!