Akár kemények is lehetnénk

2014. március 04. 10:13

Akadnak még páran, akik szeretnék elkerülni, hogy Oroszország túlzott kedvet kapjon a turistáskodásra és előkészületben lévő orosz nagyberuházásaik is vannak. Igazán nyomhatnánk rájuk egy nagy, közös közép-európai stopot, nem?

2014. március 04. 10:13
Szalai Ervin
Publius

„Na de mit tehetnénk mi, akik ugye semmilyen mércével nézve sem haladjuk meg a »geopolitikai paraszt« kategóriáját a nemzetközi politika sakktábláján?

Egyrészt van nekünk ez a sokat kritizált paksi bővítésünk, amitől Putyinék bizonyára várnak valamit. Ha minden igaz, nekünk nem annyira sürgős aláírni a szerződéseket és megkezdeni az építkezéseket. Netán »felfüggeszthetnénk« a további előkészületeket, amíg az oroszok ki nem vonulnak, és nem rendezik Ukrajnával a helyzetet békésen.

Másrészt van itt még néhány ország, akik netán rávehetőek lennének hasonlókra: a Visegrádi Négyek, Románia, Bulgária, a balti államok, finnek, svédek közül csak akadnak még páran, akik szeretnék elkerülni, hogy Oroszország túlzott kedvet kapjon a turistáskodásra és előkészületben lévő orosz nagyberuházásaik is vannak. Igazán nyomhatnánk rájuk egy nagy közös közép-európai stoppot, nem?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2014. március 04. 12:40
A friss cseh hadügyminiszter (korábban színigazgató) tegnap reggel eleresztett valami hasonlót a temelini bővítéssel kapcsolatban. Fél órán belül megszólalt a CEZ és a cseh miniszterelnök, hogy erről szó se lehet ... Nincs kifogásom az ellen, hogy Mo. is gazdasági szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, rögtön azután, ha a németek lezárják az Északi-Áramlatot és zárolják a németországi orosz érdekeltségeket ... Erre meg azért nem fogadnék kis tétekkel se ...
odysseus
2014. március 04. 11:30
Kedeves eyszerű lekű cikkíró. Igen geopolitikai parasztok vagyunk. Viszont nem tudom teccett-e már sakkozni a világéletében, de van abban egy olyan szakasz, amit úgy hívnak, végjáték. Ebben a paraszt, mint bábu kulcsszerephez jut. Elsáncol, királynővé változik stb. Szóval súlyos, magát jóval meghaladó galibát tud okozni. Ezért játszma közben úgy kell készülni erre a szakaszra, hogy maradjon parasztunk. A paraszt szemszögéből ez többnyire kivárást, nem útbanlevést, védekező magatartást jelent. Ennek geopolitikai analógiáját a történelem során legtöbbször elbasztuk (mármint édes hazánk, Magyarország), így azért nagy az örömöm, hogy most nem (mindjárt az elején) tesszük, például rád hallgatva.
mustarharmas
2014. március 04. 11:25
Ervinke, oszt minek is? Hogy demonstráljunk húszonhatodik alabárdosként az éppen aktuális nagyhatalmi blokk kisegítő alakulataként? A mi "felfüggesztésünk" semmit nem jelentene a válság megoldásában, azt úgyis a Nyugat és Oroszország fogja elintézni egymással. Akkor meg minek ártsunk magunknak? Tényleg nehéz megérteni, hogy Magyarországot csak a saját érdekei kell, hogy vezéreljék, nem pedig a világlapok által naív hülyegyerekek szájába adott aktuális jelszavak, vagy szlogenek a világbékéről?
basatu
2014. március 04. 11:07
Hinnye ervin ezt a kisújjadból szoptad?Tudod az EU tagállamai és más államok örülnek annak hogy az energia pénzekért cserébe az oroszok néhány beruházást eszközöl náluk javítva gazdasági kilátásaikat,tehát nem kockáztatnakegy nagyobborosz retorziót.A Grúz eset idején sok wszélhámos akkor is rikácsolt de a józan ész lenyxomta őket mint a bélyeget,ez most is így lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!